Juhannus

Juhannus on valon ja keskikesän juhla, jota vietetään kesäpäivänseisauksen paikkeilla. Suomessa juhannusta vietetään kesäkuun 20. ja 26. päivän välissä olevana lauantaina. Juhannus on alun perin pakanuuden aikainen valon ja hedelmällisyyden juhla, jota on keskikesällä vietetty Euroopassa. Pakanajuhla kristillistettiin kirkon toimesta Johannes Kastajan syntymäjuhlaksi. Nimestä Johannes muotoiltiin juhlan nimeksi juhannus.

Kuva: Juhannuskokko (Dk)

Juhannus on vuoden valoisimman vuodenajan juhla, sillä kesäpäivänseisauksen aikaan päivä on pisin, jonka jälkeen se alkaa taas lyhentyä ja yö pidentyä. Juhannusta on nimitetty ruotsinkielisellä alueilla myös mittumaariksi, joka muotoutui ruotsinkielisestä sanasta midsommar eli keskikesä.

Kesän valoisimpaan aikaan muinaissuomalaiset viettivät Ukon juhlaa, jolla he koettivat varmistaa sadon ja hedelmällisyyden onnistumista. Keskiajalla katolinen kirkko muutti Suomessakin keskikesän juhlapäivän Johannes Kastajan juhlaksi. Nimen Johannes vanhasta ääntämismuodosta saatiin juhlan nimeksi juhannus.


Juhannuksen vietto

Juhannuksen viettoon ryhdytään juhannuspäivää edeltävänä perjantaina eli juhannusaattona. Juhannukseen liittyy monia perinteisiä tapoja mm. juhannuskokon poltto, juhannuskoivun tai juhannussalon pystytys, juhannussauna, juhannustanssit.

Juhlatulia on poltettu kaikkialla Euroopassa. Suomalainen juhannuskokon poltto on osa yleiseurooppalaista maanviljelyskulttuurin perinnettä polttaa tulia juhlien aikana. Juhlatulia on poltettu muinakin juhlapyhinä, mutta juhannuskokkoperinne on Suomessa laajimmalle levinnyt. Kokon poltto oli alkuaan itäsuomalainen perinne, mutta nykyisin juhannuskokkoja poltetaan kaikkialla Suomessa.

Juhannusaaton viettoon on suomalaisilla aina kuulunut saunominen ja vihtominen tuoreilla saunavastoilla. Suomalaiset viettävät nykyäänkin mielellään juhannusta maaseudulla, mutta myös kaupunkijuhannukset kokkotulineen ovat yleisiä.

Monilla suomalaisilla kesäloman vietto alkaa juhannuksena. Yleensä juhannusta halutaan viettää perinteiseen tapaan maalla ja kesämökillä. Tähän tarpeeseen Suomessa voi vuokrata lomamökin, jos ei satu omistamaan omaa kesämökkiä. Juhannuksena kukaan ei halua olla köyhä eikä kipeä, juhannusrahoitus kannattaakin hoitaa kuntoon hyvissä ajoin.

Rahoitustarjous: Klikkaa juhannusrahaa

Juhannus on Suomen lipun päivä

Suomen lipun juhla on juhannuspäivänä. Juhannuksesta tuli virallinen liputuspäivä vuonna 1934. Juhannuksena Suomen lippu on salossa yön yli. Liputus alkaa perjantain juhannusaattona klo 18 ja sitä pidetään salossa yön yli. Liputus päättyy juhannuspäivänä klo 21.











Lähteet
Fakta-tietosanakirja. 2006. WSOY. Porvoo.
Karjalainen, K., Korhonen, T., Lehtonen, J. 1989. Uusi ajantieto. WSOY. Porvoo
Suomalaisen kirjallisuuden seura. Juhannus. Haettu 5.6.2018. https://www.finlit.fi/fi/tietopaketit/vuotuisjuhlat/juhannus#.WxZuf0iFMdV
Museovirasto. Elävä perintö. Juhannuksen vietto. Haettu 5.6.2018  https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Juhannuksen_vietto