Verkkopankki

Verkkopankkiasioinnin perusteet aloittelijoille. Tältä sivulta löydät ohjeita tietoturvalliseen verkkopankkiasiointiin. Sivu sisältää perustietoa turvalliseen verkkopankkiasiointiin nuorille, aikuisille sekä senioreille.


Sähköisen asioinnin kenties tärkein palvelu on verkkopankin palvelut. Verkkopankki on turvallinen tapa maksaa laskuja, hoitaa laina-, luotto-, säästö-, vakuutus- ja sijoitusasiansa, siirtää rahaa, maksaa verkkokaupassa, seurata pankkitilinsä rahaliikennettä ja hoitaa ylipäätään kaikki raha-asiansa internetin kautta omalla kotikoneellaan, jos tietotekniset laitteet, joilla verkkopankissa asioi, ovat kunnossa ja asianmukaisesti suojatut. Verkkopankkia voi käyttää pc-tietokoneiden ja kannettavien tietokoneiden lisäksi myös tableteilla ja älypuhelimilla.

Verkkopankkiasioinnin tietoturva

Ennen verkkopankkiasioinnin aloittamista on huolehdittava, että tietokoneissa ja muissa laitteissa, joilla aiotaan käyttää verkkopankkipalvelua, on tietoturva kunnossa. Laitteessa on oltava käytössä palomuuriohjelma, virustorjuntaohjelma, päivitetty käyttöjärjestelmä ja selain (katso Windows-laitteiden tietoturvan ja Android-laitteiden tietoturvan kuntoon saattamisesta).

Suojaudu pankkitunnusten kalastelulta

Phishing eli tunnusten kalastelu tarkoittaa tietojen rikollista hankkimista huijaustarkoituksiin sähköpostin, puhelimen tai väärennetyn verkkosivun välityksellä. Pankit eivät koskaan pyydä henkilökohtaisia pankkitietoja ja –tunnuksia sähköpostitse tai tekstiviestitse. Huijausviestien linkkejä ei pidä avata eikä väärennetylle verkkopankkisivulle pidä syöttää pankkitunnuksia ja avainlukuja. Katso Viestintäviraston esimerkki tunnusten kalasteluyrityksestä.

Verkkopankkiin kirjautuminen

Käytä verkkopalvelua turvallisesti siten, että kirjoitat verkkopankin osoitteen selaimen osoiteriville. Älä käytä sähköpostien tai verkkosivujen linkkejä verkkopankkipalveluun siirtymiseen. Verkkopankkipalvelut on suojattu https-yhteydellä: https-yhteys salaa verkkopankin tietoliikenteen siten, ettei ulkopuolinen taho voi nähdä luottamuksellisia asiointiin liittyviä tietoja.

Kaikki verkkopankit toimivat nykyään samalla periaatteella siten, että omasta pankista hankitaan ensin verkkopankkitunnukset. Lisäksi halutessaan voi ottaa käyttöön lisäturvaa antavia toimintoja pankkikohtaisilla ratkaisuilla, esim. verkkopankkitapahtuman lisävahvistus matkapuhelimeen lähetettävän varmenteen avulla. Henkilökohtainen käyttäjätunnus, salasana ja avainlukulista on säilytettävä huolellisesti ja toisistaan erillään. Henkilökohtainen kolmiosainen verkkopankkitunnus muodostuu:
  1. henkilökohtaisesta käyttäjätunnuksesta
  2. salasanasta
  3. vaihtuvasta kertakäyttöisestä avainlukuparista
Useimmat pankit ovat ottaneet käyttöön myös mobiililaitteilla toimivan verkkopankin ja mobiilitunnistautumisen. Mobiili verkkopankki toimii Android-puhelimilla ja tableteilla, iPhone ja iPad mobiililaitteilla sekä Windows Phonella ja -tabletilla. Lataa puhelimeesi tai tablettiisi sovelluskaupasta oman pankkisi mobiilipankkisovellus.

Google Play-kauppa
Applen iTunes Store
Microsoft Store

Suomessa toimivia verkkopankkeja


Osuuspankki
Verkko-osoite: op.fi
OP-ohjevideot
Osuuspankin asiakaspalvelu
Op-mobiili
Pivo

Nordea
Verkko-osoite: nordea.fi
Nordea ohjevideot
Nordean ohjeita tunnusten käyttöön
Nordean asiakaspalvelu
Nordean uusi tunnuslukusovellus mobiililaitteelle
Nordea mobiilipankki
Nordea Pay
Nordea-Google Pay

Danske Bank
Verkko-osoite: danskebank.fi
Danske Bank-ohjevideot
Danske mobiilipankki
Mobile Pay

Handelsbanken
Verkko-osoite: handelsbanken.fi
Handelsbankenin asiakaspalvelu
Handelsbankenin mobiilipankki

Aktia
Verkko-osoite: aktia.fi
Aktia-pankin asiakaspalvelu
Aktia Wallet
Aktia-pankin ohjevideot

Säästöpankki
Verkko-osoite: saastopankki.fi
Säästöpankki-ohjevideot
Säästöpankin asiakaspalvelu
Sp-Mobiili

POP Pankki
Verkko-osoite: poppankki.fi
POP-pankin ohjevideot
POP Pankin asiakaspalvelu
POP mobiilipankki

Ålandsbanken
Verkko-osoite: ålandsbanken.fi
Verkkopankkiin pääset kirjautumaan sivun oikeasta yläreunasta Internetkonttori-painikkeesta.
Testitunnus: 12345678
Tunnusluku: 1234
Ålandsbankenin asiakaspalvelu
Ålandsbankenin Mobiilipankki

S-Pankki
Verkko-osoite: s-pankki.fi
Harjoittele s-pankin demoversiolla siten, että napautat etusivun Verkkopankkiin-painikkeesta ja sitten Oikopolut-valikosta > Tutustu Demoversiossa.
S-pankin ohjevideot
S-Pankin asiakaspalvelu
S-mobiili

Siirto-mobiilimaksujärjestelmä

Otto-pankkiautomaatteja ylläpitävä Automatia on toteuttanut Suomessa uuden Siirto-mobiilimaksujärjestelmän. Siirto-teknologialla pankit ja maksupalveluntarjoajat tarjoavat palveluita, joilla suomalaiset voivat siirtää reaaliaikaisesti rahaa mobiililaitteellaan eri pankkien välillä, verkkokaupassa, kaupassa ja kahvilassa.

Pankit ovat tuoneet maaliskuusta 2017 alkaen saataville erilaisia Siirto-maksujärjestelmää käyttäviä sovelluksia, jotka tekevät maksamisesta helppoa ja nopeaa. Siirto-sovelluksella voit lähettää haluamasi rahasumman toiselle henkilölle valitsemalla hänen yhteystietonsa puhelimestasi maksusovelluksessa. Lisää summa ja hyväksy Siirto. Raha siirtyy reaaliaikaisesti tililtä tilille myös kahden eri pankin välillä. Katso Siirto-info

Sovellukset Siirtoon saat pankeilta ja muilta maksupalveluntarjoajilta. Siirto toimii tällä hetkellä Nordean, Osuuspankin ja S-pankin mobiilisovelluksilla. Lähde: siirto.fi

Lataa Siirto Google Play-kaupasta
- S-mobiili

Lataa Siirto Applen iTunes Storesta