Vatsa kuntoon ruokavaliolla

Kun vatsa on kunnossa, olo on terve, hyvinvoiva ja onnellinen. Kuitenkin erilaiset vatsavaivat ovat yleisiä eri-ikäisillä suomalaisilla. Syitä vatsavaivoihin voi olla useita, tässä artikkelissa käsitellään lähinnä ruokavaliosta johtuvia ongelmia. Aihetta lähestytään laktoosin, gluteenin ja FODMAP-hiilihydraattien kautta. Tarkoituksena on tuoda esille muutamia ruokavalioon liittyviä kokeilemisen arvoisia keinoja vatsan kuntoon saattamiseksi.

Sisältää kaupallista yhteistyötä*

Laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi on suomalaisilla varsin yleinen. Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa sitä, että laktoosi eli maitosokeri ei imeydy ruoansulatusjärjestelmässä. Se johtuu laktaasientsyymin vähäisestä määrästä tai sen puuttumisesta kokonaan. Imeytymätön laktoosi aiheuttaa erilaisia vatsa- ja suolisto-oireita.

Jos epäilet, että vatsavaivat johtuvat laktoosista, voit kokeilla jättämällä kaikki laktoosia sisältävät ruoka-aineet pois ruokavaliostasi. Jos oireet helpottavat, on laktoosi syynä vatsaoireisiin. 

Laktoositon ruokavalio on nykyään helppo toteuttaa laktoosittomien maitotuotteiden ja muiden laktoosittomien tuotteiden avulla, joten mitään liian hankalaa ja rajoittavaa ruokavaliota siitä ei tule.

Gluteeniton ruokavalio

Gluteeni on valkuaisaine eli proteiini, jota vehnä, ruis ja ohra, sekä näistä viljoista valmistetut elintarvikkeet ja tuotteet sisältävät. Herkkävatsaisille näiden viljojen sisältämä gluteeni voi aiheuttaa vatsavaivoja, joillekin jopa keliakian. Gluteeni vaurioittaa joidenkin ihmisten ohutsuolen limakalvoa ja on yksi mahdollinen syy vatsaongelmiin.

Apteekista saatavalla keliakia-kotitestillä* voit tehdä nopean ja varman pikatestin, onko kyseessä keliakia. Jos testitulos on positiivinen, on hakeuduttava asian varmistamiseksi ja diagnosoimiseksi oman terveyskeskuksen lääkärille tarkempiin tutkimuksiin.

Keliakia vaatii hyvin tarkan gluteenittoman ruokavalion noudattamisen. Jos sinulla ei todeta varsinaista keliakiaa, voi sinulla olla kuitenkin gluteeniyliherkkyys, jos saat vatsaoireita vehnästä, rukiista ja ohrasta. Gluteeniton ruokavalio auttaa tässäkin tapauksessa. 

Gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut varsinkin Yhdysvalloissa suosittu ruokavalio, jolla tavoitellaan parempaa terveyttä ja hyvinvointia.

FODMAP-ruokavalio

FODMAP-ruokavalio tarkoittaa, että vältetään ruokavaliossa sellaisia hiilihydraatteja, jotka fermentoituvat paksusuolessa. Fermentoituvat hiilihydraatit voivat aiheuttaa herkkävatsaiselle ongelmia, kuten IBS=ärtyvän suolen oireyhtymä.

Tätäkin ruokavaliota voi kokeilla omin päin ja katsoa onko sillä vaikutusta. Lyhyesti FODMAP-ruokavaliossa on kysymys siitä, että vähennetään ja vältetään ruokavaliossa niitä hiilihydraatteja, jotka fermentoituvat paksusuolessa.

Kokeile FODMAP-ruokavaliota vähentämällä ja välttämällä mm. näitä ruoka-aineita: ruis, vehnä, ohra, omena, päärynä, luumu, aprikoosi, kirsikka, vesimeloni, kaali, sipuli, parsa, artisokka, sienet, herneet, pavut, ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, maltitoli, inuliini, hunaja. Myös gluteenitonta ruokavaliota voi kokeilla.

Jos itsehoitokeinot eivät tehoa kohtuullisessa ajassa, silloin on mentävä oman terveyskeskuksen lääkärin puheille.

Muita keinoja vatsan kunnon parantamiseen

TutustuLuontaistuotteet vatsan hoitamiseen*

Lue myös: Terveellinen ruoka

Lähteet
Ihmisen ravitsemus. Haglund Berit ym. Helsinki. WSOYpro Oy. 2010.
Ravitsemushoito-opas. Hyytinen Mila ym. (toim.). Helsinki. Duodecim.2009.
Lääkärin käsikirja. Jousimaa Jukkapekka ym. (toim.). Helsinki. Duodecim. 2017.