Kulttuuria verkossa

Internetistä on paljon iloa kulttuurin harrastajille. Internet tuo kulttuuriperinnön ja -materiaalit kaikkien ulottuville. Tarvitaan vain toimiva digilaite ja nettiyhteys, joita käyttämällä kulttuurin harrastajat paikasta riippumatta saavat kulttuurisisällöt käyttöönsä verkon kautta. Tällä sivulla esitellään taidesisältöjä, joita voit vapaasti ja maksutta käyttää omalla digilaitteellasi.

Järnefelt, Eero: Maisema Kolilta (1928). Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Eweis, Yehia

Kulttuuri (lat. colere) tarkoitti alun perin viljelyä, maanviljelyä. Käsite kuitenkin laajeni tarkoittamaan kaikkea ihmisen toimintaa, tapoja ja aikaansaannoksia aineellisessa ja henkisessä elämässä.

Kulttuuri on ihmisyhteisön tapa ajatella, toimia ja ilmaista itseään. Se sisältää useita osa-alueita, kuten kieli, taidot, arvot, uskomukset, normit ja perinteet.

Kulttuuriin kuuluu siis filosofia, tieteet, taiteet, uskonto (henkinen kulttuuri) sekä elinkeinot ja tekniikka (aineellinen kulttuuri), eli kulttuuri on ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuus, kulttuuri on sivistystä ja ihmisten luomia tapoja elää ja toimia.

Henkinen kulttuuri viittaa ihmisen henkiseen elämään ja sen ilmenemismuotoihin, kuten ajatteluun, arvoihin, uskomuksiin ja henkisiin harrastuksiin. 

Aineellinen kulttuuri puolestaan tarkoittaa fyysisen ympäristön, kuten rakennusten, esineiden ja teknologian ilmenemismuotoja. 

Kulttuurissa voidaan havaita kaksi tasoa, korkeakulttuuri eli klassinen pysyväarvoinen ja korkeatasoinen kulttuuri, sekä populaarikulttuuri eli kansantajuinen massakulttuuri ja viihde.

Taiteet ovat keskeinen osa ihmisen luomaa kulttuuria. Nykytekniikka auttaa taiteen ystäviä pääsemään helposti kulttuurielämysten ääreen kotoa käsin. Voit käyttää vapaasti sivulla esiteltyjä kulttuurin verkkopalveluja.

Radio internetissä

Kuuntele radiota internetin kautta millä tahansa digilaitteella, joka on yhteydessä verkkoon. Nettiradiota voit käyttää tietokoneen selaimella tai digilaitteeseen asennetulla sovelluksella. Klikkaa Nettiradiot -linkkiä ja tutustu runsaaseen radiotarjontaan.

Televisio internetissä

Katsele televisiokanavia internetin kautta millä tahansa digilaitteella, joka on yhteydessä verkkoon. Netti-tv:tä voit käyttää tietokoneen selaimella tai digilaitteeseen asennetulla sovelluksella. Klikkaa Netti-tv -linkkiä ja tutustu runsaaseen kanavatarjontaan netissä.

Elävä arkisto-kulttuurihistoriaa

Käytä Yle-Areenan Elävää arkistoa , joka koostuu pääosin Yleisradion radio- ja tv-arkistojen tallenteista sekä vanhoilta filmiyhtiöiltä ostetusta filmiaineistosta. Elävä arkisto sisältää myös artikkeleita eri aiheista menneiltä vuosikymmeniltä. Vanhimmat aineistot ovat 1900-luvun alusta.

Kirjallisuus internetissä

Lue e-kirjoja internetissä tietokoneen selaimella tai voit ladata e-kirjan digilaitteen e-kirjasovellukseen. E-kirjoja voit ostaa tai lukea ilmaisia e-kirjoja, joita on myös runsaasti tarjolla. Klikkaa E-kirja -linkkiä ja tutustu runsaaseen e-kirjavalikoimaan netissä.

Klassinen musiikki internetissä

Klassista musiikkia voit kuunnella internetin kautta millä tahansa digilaitteella, joka on yhteydessä verkkoon. Klassisen musiikin kuunteluun voit käyttää tietokoneen selainta tai digilaitteeseen asennettua sovellusta. Tutustu runsaaseen klassisen musiikin tarjontaan netissä:

Radion sinfoniaorkesterin konsertitRSO-Yle Areena
London Symphony OrchestraLSO-YouTube
Klassista musiikkia soittavia Nettiradioita

Oopperaa ja balettia internetissä

Suomen kansallisooppera ja -baletti. Oopperaa ja balettia voit seurata ilmaiseksi verkon kautta millä tahansa digilaitteella, joka on yhteydessa verkkoon. Oopperan ja baletin kuuntelemiseen ja katsomiseen voit käyttää tietokoneen selainta tai muuta digilaitetta. Tutustu oopperaan ja balettiin netissä: Stage24 (info)

OperaVision – Euroopan suurin oopperatalo. OperaVision on 30 eurooppalaisen oopperatalon ja Opera Europan yhteinen verkkopalvelu, joka tarjoaa ilmaisia oopperaelämyksiä verkossa: OperaVision

Kuvataide ja museot internetissä

Internetistä löydät runsaasti kuvataidetta ja verkkomuseoita, niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia.

Opimuseossa-palvelu on käytettävissä verkon välityksellä. Avoimet sisällöt ovat verkossa julkaistuja historiallisia valokuvia, esinekuvia, taidekuvia sekä arkisto- ja filmimateriaalia. Klikkaa:

Verkkonäyttelyt ja virtuaalimuseot
Museoiden avoimet sisällöt
Finna - Suomen museoiden kokoelmat

Taidekokoelmat verkossa-palvelussa voit tutustua Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmiin täysin vapaasti ja ilmaiseksi. Voit hakea kuvataideteoksia taiteilijan tai taideteoksen nimellä. Klikkaa Kansallisgallerian Taidekokoelmat-verkkopalveluun.

Louvren taidemuseo on Pariisin suurin museo. Museo sijaitsee Pariisin keskustassa Seinen rannalla. Louvren taidemuseo on digitalisoinut yli 482 000 taideteostaan virtuaaliseksi taidenäyttelyksi, jossa kaikki taiteesta kiinnnostuneet voivat vierailla ilmaiseksi oman kotikoneen kautta. Tutustu heti: Louvre-collections.

Europeana Collections-palvelu esittelee Euroopan rikasta kulttuuriperintöä ja tuo sen ihmisille käytettäväksi täysin vapaasti ja ilmaiseksi. Europeana Collections:in avulla saat käyttöösi yli 50 miljoonaa nimikettä – kirjoja, musiikkia, taideteoksia ja paljon muuta.
Klikkaa Europeana Collections-verkkotaidenäyttelyyn.

Googlen Arts and Culture on globaali virtuaalinen museo, joka tuo maailman taideaarteet kaikkien ulottuville internetin välityksellä. Kävijät voivat tutustua museoihin ympäri maailman ja tarkastella taideteoksia oman digilaitteensa näytöllä. Googlen palvelussa voit tutustua yli 40 000 taideteokseen. Klikkaa Google Arts & Culture.

Kulttuuriharrastusten merkitys hyvinvoinnille

Kulttuuriharrastukset edistävät henkistä hyvinvointia monin tavoin. Ne tarjoavat mahdollisuuden oppia uusia asioita, kehittää kognitiivisia taitoja ja lisätä luovuutta. 

Kulttuuriharrastukset vahvistat sosiaalisia suhteita ja tukevat yhteisöllisyyden tunnetta. Harrastukset, kuten musiikin, taiteen ja kirjoittamisen harjoittaminen, voivat myös toimia stressinlievittäjinä ja parantaa mielialaa.

Kaiken kaikkiaan kulttuuriharrastukset lisäävät ja vahvistavat elämänlaatua ja edistävät henkistä ja fyysistä hyvinvointia.


Lähteet
Factum: Uusi Tietosanakirja. 4, Korn-md. [Espoo]: Weilin+Göös, 2004.
Kielitoimiston sanakirja. https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/

Keywords: Kulttuuri, Kulttuuria kaikille, Taide, Musiikki, Kirjallisuus, Teatteri, Elokuva, Tanssi, Arkkitehtuuri, Kulttuurihistoria