Mitä on superfood

Superfood on superruokaa, joka on nimitys hyvin ravinnerikkaille ja terveyttä edistäville ruoka-aineille. Superfoodit ovat elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja joilla on usein antioksidanttisia ominaisuuksia. 

Kuva: FreeImages

Superfoodit ovat ravinnetiheitä ruokia, mikä tarkoittaa, että niissä on suuri määrä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Superfoodit ovat enimmäkseen peräisin kasvikunnasta, mutta myös eläinkunnasta tuotetuista elitarvikkeista löytyy monia erittäin hyviä superruokia.

Superfoodit sisältävät usein myös runsaasti ravintokuitua tai muita tärkeitä ravinteita, joita ei välttämättä ole yhtä runsaasti muissa elintarvikkeissa. Syömällä enemmän superfoodeja, saat enemmän energiaa, vahvemman immuunijärjestelmän ja pysyt terveempänä.


Mitä on superruoka

Superfoodit eli superruoat ovat tiivistettyjä ravintoaineiden ja fytoravinteiden lähteitä, jotka ovat ruoka-aineissa ja kasveissa esiintyviä yhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina ja estävät kehon oksidatiivisia stressivaurioita. 

Tärkeimmät ravintoaineet ovat vitamiinit, kivennäisaineet, antioksidantit, kuidut ja terveelliset rasvat. Superruoat sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka ovat tärkeitä terveen immuunijärjestelmän ylläpitämiseksi ja soluvaurioiden estämiseksi. 

Superfoodit sopivat erinomaisesti elimistön oksidatiiviseen stressin ja siitä johtuvien sairauksien ehkäisyyn. Sen lisäksi, että superfoodit ovat hyödyllisiä keholle, ne ovat myös monipuolisia ja herkullisia. Niitä voidaan lisätä smoothieihin, syödä välipalana tai sisällyttää päivittäisiin aterioihin.


Miksi käyttää superruokia

Länsimainen teollisesti tuotettu ruoka sisältää runsaasti energiaa, mutta liian vähän ravintoaineita. Tällainen ravinnon epätasapaino on haitallista ihmisen terveydelle. Ravintoaineiden puutetta on helppo korjata superfoodeilla, lisäämällä niitä omaan ruokavalioon. 

Superfoodit ovat ravinnetiheitä elintarvikkeita, joilla on myös voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia. Ne suojaavat kehoasi oksidatiiviselta stressiltä ja tulehdukselta. 

Oksidatiivista stressiä (hapettumista) esiintyy, kun vapaita radikaaleja kertyy elimistöön aiheuttaen soluvaurioita, sairauksia ja ikääntymistä. Superfoodien antioksidantit voivat neutraloida nämä vapaat radikaalit, ehkäistä terveysongelmia ja ylläpitää hyvää terveyttä. 

Superfoodit voivat myös parantaa immuunijärjestelmääsi ja mielialaasi. Ne voivat myös tehostaa aineenvaihduntaa, koska ne sisältävät runsaasti kuitua, mikä ylläpitää ruoansulatuselimistön tervettä ja tasapainoista toimintaa.


Terveyttä edistäviä superfoodeja

Nämä tutut ja edulliset superfoodit sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja, fytoravinteita ja muita yhdisteitä, jotka voivat suojata kehoasi sairauksilta ja ennenaikaiselta ikääntymiseltä. Ne voivat auttaa sinua pysymään terveempänä.

Kananmuna on edullinen proteiinilähde, joka on täynnä monipuolisia ravinteita pienessä koossa, siksi kananmunat ansaitsevat superfood-statuksensa. Yhdessä suuressa munassa on noin 6 grammaa proteiinia. Munat ovat myös hyvä omega-3-rasvahapon lähde, joka ovat tärkeää kehon normaalille toiminnalle ja sydämen terveydelle.

Rasvainen kala on erinomainen proteiinin ja omega-3 rasvahappojen lähde. Rasvainen kala on erinomainen superruoka. Parhaita valintoja ovat tonnikala, lohi tai muikku. Nämä kalat sisältävät monityydyttymättömiä rasvoja, jotka edistävät immuunijärjestelmän toimintaa ja auttavat vähentämään kehon tulehdusta.

Kaakao on erittäin runsas antioksidanttien lähde, jonka terveyshyötyjä ovat ruokahalun tasapainottuminen, laihtuminen, verenpaineen lasku ja sydänsairauksien riskin väheneminen.  Kaakaon juominen on hyväksi sydämelle, verenkierrolle, aivoille ja iholle. Kun kaakaota nauttii ilman sokeria ja kermaa, se on hyväksi myös painollesi ruokahalun vähenemisen takia.

Vihreää teetä on käytetty luonnonlääkkeenä vuosisatojen ajan. Sitä on käytetty terveydenhoitoon syövästä sydänsairauksiin. Vihreässä teessä on erittäin runsaasti antioksidantteja, joten sillä on tulehdusta lievittäviä vaikutuksia kehossa.

Kaura on erinomainen superfood, sillä se sisältää runsaasti kuitua, antioksidantteja ja muita ravintoaineita. Kaura voi auttaa alentamaan kolesterolitasoja, sillä se sisältää beetaglukaania. Se edistää myös ruoansulatusta ja parantaa aineenvaihduntaa. Päivittäinen kaurapuuroannos on hyvää ja edullista superruokaa.

Jogurtti on maidosta valmistettua superruokaa, sillä se antaa keholle maidon hyvää tekeviä proteiineja sekä runsaasti suoliston tasapainoista toimintaa edistäviä probiootteja. Valitse sellainen jogurtti, joka sisältää vain vähän tai ei ollenkaan lisättyä sokeria.

Mustikoissa on runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, siksi mustikat toimivat elimistössä vastustuskyvyn vahvistajana.


Suomalaisia superfoodeja

Edellä lueteltujen lisäksi suomalaisesta luonnosta saatavia superfoodeja ovat mm. mustaherukka, tyrni, puolukka, vadelma, mansikka, lehtikaali, pinaatti, ruis, härkäpapu, ruusunmarja, kaalit, porkkana, metsäsienet jne.


Ulkomaisia superfoodeja

Suomeen tuodaan ulkomailta monia erityisen ravintorikkaita superfoodeja, kuten erilaiset pavut, seesaminsiemenet, goji-marjat, granaattiomena, greippi, appelsiini, banaani, pähkinät, bataatti jne.


Yhteenveto

Superfoodit ovat ravinnetiheitä ruokia, joilla on voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia ja jotka voivat suojata kehoasi oksidatiiviselta stressiltä ja tulehduksilta. Ne voivat myös parantaa immuunijärjestelmääsi ja mielialaasi. 

Superfoodit ovat ravinteiden ja fytoravinteiden lähteitä, jotka toimivat antioksidantteina ja estävät kehon oksidatiivisia stressivaurioita. 

Tärkeimmät ravintoaineet, jotka tekevät ruoka-aineesta superia, ovat vitamiinit, kivennäisaineet, antioksidantit, kuidut ja terveelliset rasvat. 

Superruoat sisältävät runsaasti ihmisen kehon terveydelle tärkeitä ravinteita, jotka ovat tärkeitä vahvan immuunijärjestelmän ylläpitämiseksi ja oksidatiivisten soluvaurioiden estämiseksi. 

Superfoodit eivät ole vain terveysharrastajille, vaan niiden tulisi olla osa kaikkien ruokavaliota iästä tai varakkuudesta riippumatta. 

Kun sisällytät päivittäiseen säännölliseen ruokavalioosi itsellesi ja vatsallesi sopivia superruokia, voit elää terveellisempää ja onnellisempaa elämää.

Lue lisää: Itsehoito-opas

Keywords: superfood, superruoka, suomalainen superfood, parhaat superfoodit, ravinto, vitamiinit, kivennäisaineet, antioksidantit, proteiinit, kuidut, rasvat

Lähteet

Bass, L. (2022). Superfoods List: 25 Foods You Should Add to Your Diet. [online] Greatist. Available at: https://greatist.com/health/25-greatist-superfoods-and-why-theyre-super [Accessed 20 Oct. 2022].

Drsarahbrewer.com. (2022). - Dr Sarah Brewer. [online] Available at: https://drsarahbrewer.com/ [Accessed 20 Oct. 2022].

K-Ruoka (2018). Suomalainen superfood. [online] K-Ruoka.fi. Available at: https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/suomalainen-superfood [Accessed 20 Oct. 2022].

Yle Areena. (2022). K1, J3: Ruoka | Terveen elämän salaisuudet. [online] Available at: https://areena.yle.fi/1-50995094 [Accessed 19 Oct. 2022].