Raha-asiat kuntoon

Raha on valtion liikkeeseen laskema, metallista lyöttämä tai paperille painattama laillinen maksuväline. Laajassa merkityksessä rahaa on myös pankkiraha ja tiliraha. Rahatalouden hoitaminen on taitolaji, jonka voi jokainen oppia. Tältä sivulta löydät perustietoja rahankäytöstä ja velkaongelmien hoitamisesta.
Raha on vaihdon väline yksityisten, yritysten ja yhteiskunnan välillä. Raha on myös arvon mittari. Raha on väline jolla eri hyödykkeiden arvot ja vaihtoarvot ilmaistaan. Raha toimii myös arvon säilyttäjänä, sillä sitä käytetään ylläpitämään ostovoimaa yhteiskunnassa. Varhaisina aikoina vaihdon välineitä olivat mm. karja, vilja, turkikset ja koriste-esineet, mutta vähitellen siirryttiin käyttämään metallia, jota oli helppo kuljettaa, jakaa ja punnita. Lähde: Fakta-tietosanakirja

Pikaopas rahatalouden hoitoon

Nykyään raha on yhä useammin sähköisessä muodossa vain numeroita pankkitilillä. Rahatalouden hoitaminen on taitolaji, jonka voi oppia. Perusmatematiikan taidot riittävät hyvin.

1. Laske tulosi
2. Laske menosi
3. Tee kuukauden ajalta talousarvio

Taloutesi on tasapainossa, jos säännölliset tulosi ovat suuremmat kuin menosi. Jos tulot ovat suuremmat kuin menot, voi turvallisesti ottaa maksukykyynsä sopivan luoton johonkin tarpeeseen. Jos taloutesi menee joka kuukausi miinukselle, ei luoton ottamista voi suositella. Ensin on huolehdittava riittävästä tulotasosta suhteessa menotasoon, jotta luoton ottamista johonkin erityistarpeeseen voi ajatella. Katso tästä ohje oman budjetin tekoon Excelillä.

Talous tasapainoon
Jos taloutesi on velkaantumisen takia päässyt epätasapainoon, eli jos tulot eivät riitä menoihin, voit turvautua erilaisiin keinoihin ja auttaviin tahoihin joiden tuella saat tilanteen korjattua. Yleisperiaatteena on menojen vähentäminen (esim. lainojen yhdistämisen kautta) ja tulojen lisääminen. Tuloja voi lisätä esim. hankkimalla parempipalkkaisen työn (työnhaku) tai lisätyön. Voit ryhtyä myös ns. sivutoimiseksi yrittäjäksi oman toimen ohella ja saada siten lisätuloja.


Ratkaisuja velkaongelmiin

Velkajärjestelyn opas

Takuu-Säätiö 

Penno on Takuusäätiön verkossa toimiva ilmainen palvelu, jolla voit seurata talouttasi.

KatsoSuomen talous- ja velkaneuvojat

Tutustu: Raha-asiat. Yksityistalouden opas

Selko-opas: Rahankäytön opas

Rahanhankintakeinoja

Talouden kuntoon saattamiseen on useita keinoja. Tärkein niistä on säännöllisten ja riittävien tulojen turvaaminen työtulojen tai taloudellisten tukien muodossa. Jos olet töissä, mutta tulosi ovat liian pienet, voit yrittää hankkia paremman työn tai lisätyön, josta saat enemmän tuloja. Jos talousongelmien syynä on velkaantuminen, voi turvautua esim. lainojen yhdistelyyn.

Työ
Säännöllinen työ on paras keino turvata riittävät tulot elämiseen ja erilaisiin tarpeisiin. Myös lisätyötä ja pätkätyötä voi hakea turvaamaan elantoa. Tee työpaikkojen pikahaku alla olevan täsmähakukoneen avulla. Syötä hakuruutuun hakusanat, esim. avoimet työpaikat myyjä Helsinki ja klikkaa Hae. Hakutulokset avautuvat peittoruutuna. Katso myös työnhaku-opas.Kelan tuet
Jos tulot ovat pienet, Kela voi maksaa erilaisia tukia elämäntilanteesta riippuen. Katso: Kela-opas

Toimeentulotuki
Toimeentulotukea voidaan maksaa välttämättömiin elämisen kuluihin. Toimeentulotuki on viimesijainen toimeentuloturvan muoto. Perustoimeentulotuki on siirtynyt koko maassa kunnilta Kelan tehtäväksi 1.1.2017. Tuki on tarveharkintaista, ja sitä myönnetään yleensä kuukaudeksi kerrallaan. Tuki lasketaan asiakkaan välttämättömien menojen mukaan. Lue lisää: Perustoimeentulotuki-opas.

Lainojen yhdistely
Lainojen ja velkojen yhdistely on järkevää. Yhdistä kalliit pikalainasi ja kulutusluottosi ja maksa ne pois. Hoida sen sijaan vain yhtä kohtuukorkoista ja edullista yhdistelylainaa. Silloin rahaa jää muuhunkin elämään, kun ne eivät kulu pienlainojen korko- ja hoitokuluihin. Jos tarvitset lainojen yhdistelyä, niin klikkaa ja tutustu: Lainojen yhdistäminen.
Lähteet
Fakta-tietosanakirja
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Kela
Sosiaali- ja terveysministeriö