Hakuohje: Saat erittäin tarkan hakutuloksen kun kirjoitat hakusanat seuraavassa järjestyksessä: "avoimet työpaikat ammattinimike paikkakunta". Syötä hakuruutuun hakusanat, esim. "avoimet työpaikat myyjä Helsinki" ja klikkaa Hae. Hakutulokset avautuvat peittoruutuna.
Ammattinetti
Ammattinimikkeet
Vuodenvaihteessa 2018 on tullut voimaan useita työmarkkinoihin vaikuttavia lakimuutoksia. Lue muutoksista: Työmarkkina-info
TE-palvelun tuet avoimien työpaikkojen hakuun
Työ- ja elinkeinotoimisto voi korvata työnhakuun ja työllistymiseen liittyviä kustannuksia.
- työnhakumatkat
- yöpymiskustannukset
- muuttokustannukset
- liikkuvuusavustus
Lue tästä tarkemmin: Työ- ja elinkeinotoimiston tuet työnhakijalle
Lähteet:
TE-palvelut
Sitra
Henkilöstöpalveluyritysten Liitto ry
Työnhakuopas
Työnhaku vaatii aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Jos olet työtön, ensimmäiseksi on huolehdittava ilmoittautumisesta työnhakijaksi TE-palveluun (katso Selko-opas: TE-palvelut) ja tehtävä hakemus työttömyysetuudesta Kelaan (katso Selko-opas: Kela-palvelut) tai työttömyyskassaan. Siten toimeentulosi tulee turvatuksi töitä hakiessasi.
Työnhakijan on pidettävä huolta ammattitaidon ja osaamisen päivittämisestä. Hyödynnä useita eri kanavia työnhaussa saadaksesi aikaan myönteisiä tuloksia. Parhaan tuloksen työnhaussa saat tekemällä kirjallisen työnhakusuunnitelman ja tavoiteasetannan.
Kun löydät mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, tai muuta kautta tiedon mahdollisesta työpaikasta, ota ensin tarkemmin selvää työtehtävästä ja työnantajasta ottamalla yhteyttä työnantajaan puhelimitse tai annettujen ohjeiden mukaan. Jos päädyt hakemaan työpaikkaa, laadi laadukas työhakemus ja CV eli ansioluettelo ja lähetä se työnantajalle.
Katso tästä: mallityöhakemus
Katso tästä: malli-CV
Voit tehdä CV:n myös CV-nettiin.
Katso tästä: mallityöhakemus
Katso tästä: malli-CV
Voit tehdä CV:n myös CV-nettiin.
Kun valmistaudut työhaastatteluun, mieti valmiiksi mitä kerrot itsestäsi, koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Ota todistuksesi ja portfoliosi (portfolio = töitä ja ansioita esittelevä kansio, näyte-, työnäyte-, työkansio, opintokansio, ansiokansio) mukaan haastatteluun, pukeudu siististi ja mene haastatteluun myönteisellä ajatuksella ja asenteella.
Katso: Menesty työhaastattelussa
Katso: Menesty työhaastattelussa
Sosiaalisella medialla on myös tärkeä merkitys työnhaussa. Työnhakijana sinun on hyvä kiinnittää huomioita laadukkaaseen verkkoidentiteettiin, joka mieluummin vetää puoleensa työnantajia kuin päinvastoin. Lue lisää verkkoidentiteetin merkityksestä työnhakijalle Some-oppaasta.
Katso myös: Sosiaalinen media työnhaussa.
Katso myös: Sosiaalinen media työnhaussa.
Tee Sitran laatima työelämän kuntotesti saadaksesi paremmin selville vahvuutesi ja kehittämisen kohteesi työnhakijana ja työntekijänä: Työelämän kuntotesti.
Tutustu myös oman alasi ja ammattisi työllisyystilanteeseen eri puolilla Suomea Ammattibarometrin avulla.
Jos työnhakutaitosi vaativat kohentamista, tutustu työhallinnon ylläpitämään joBitti-työnhakuryhmä verkossa palveluun.
Työnhakukanavia - avoimet työpaikat
Avoimet työpaikat: TE-palvelut.fi
Kuntien avoimet työpaikat: Kuntarekry.fi
Valtion avoimet työpaikat: Valtiolle.fi
Katso myös muita: Työpaikkojen hakusivustoja.
Katso: Kesätyöpaikat
Vuokratyöyritykset Suomessa
Vuokratyöpaikka tarkoittaa sitä, että työvoimaa tarvitseva työnantaja-yritys tekee sopimuksen toisen yrityksen (vuokratyöyritys) kanssa työntekijän vuokraamisesta. Vuokratyöyritys on vuokratyöntekijän työnantaja. Vuokrayritystä kutsutaan myös henkilöstöpalveluyritykseksi. Vuokratyö on yksi hyvä mahdollisuus saada työtä ja työkokemusta useista erilaisista työpaikoista. Alla lista 18:sta Suomen suurimmasta vuokratyöyrityksestä, joihin kannattaa tutustua; klikkaa alla olevia linkkejä.
Barona, StaffPoint, Opteam, VMP Group, Manpower Group, Adecco Finland Oy, Rekrytointipalvelu Sihti Oy, SOL Henkilöstöpalvelut Oy, Smile konserni, Citywork Oy, Carrot Palvelut Oy, Enersense Group, Selekta Henkilöstöpalvelut Oy, Studentwork Sharper, Academic Work Oy, Personalhuset Staffing Group Oy, RTK-Henkilöstöpalvelu Oy, Enjoy. Katso lisää: Vuokratyöyrityksiä
Ryhdy yrittäjäksi
Varma tapa työlllistyä on ryhtyä yrittäjäksi. Itsensä työllistäminen ammatinharjoittajana tai suuremman yrityksen perustaminen vaatii kuitenkin runsaasti tietoja ja valmistelua. Tarvittaessa voit myös hankkia yrittäjyyskoulutusta. Klikkaa: Yrityksen perustaminen
Työpaikka ulkomailta
Työnhaku ulkomailta toimii lyhyesti näin:
- Hae ensin työpaikka
- Hae sitten työlupa
- Hanki lopuksi asunto
Sitten vain asiat kuntoon kotimaassa ja menoksi!
Tee globaali työnhaku täsmähakukoneella: Job Search Engine
Lähteet:
TE-palvelut
Sitra
Henkilöstöpalveluyritysten Liitto ry