Ilmainen nettiradio

Radiota voit kuunnella internetissä pc-tietokoneilla, kannettavilla tietokoneilla, tableteilla ja älypuhelimilla ja smart tv:llä. Nettiradio eli internet-radio on radiolähetys, jota voidaan kuunnella internetissä. Sisältää kaupallista yhteistyötä*

Storytel* on äänikirjapalvelu, jossa on yli 300 000 äänikirjaa. Kokeile ilmaiseksi 14 päivää.Etu koskee uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa.

Nettiradio on käytettävissä kaikkialla missä internetyhteys on saatavissa. Kuunteleminen ei vaadi erillisen soittimen asentamista, vaan kuunteleminen onnistuu hyvin tietokoneen selaimen välityksellä. Halutessasi voit asentaa mobiililaitteeseen myös saatavilla olevan sovelluksen, jolla kuuntelu on sujuvampaa kuin mobiiliselaimella.

Nettiradiot

Yle Areenan radio

Katso tästä: Radio-opas
Katso tästä: Yle Areenan radio-ohje

Tabletteihin ja älypuhelimiin voit myös ladata Areenan sovelluksen, jolla nettiradiota voi kuunnella.

Lataa sovellus: Google-Play
Lataa sovellus: Microsoft Store
Lataa sovellus: Apple iTunes

Radiot.fi
RadioMedian ja Ylen yhteinen verkkosivusto Radiot.fi tarjoaa helpon ja nopean tavan löytää niin paikalliset, valtakunnalliset kuin Yleisradionkin radioasemat. Radiot.fi tarjoaa valikoiman suomalaisia radioasemia. Palvelu toimii selaimen lisäksi mobiilisovelluksen kautta. Palvelu on ilmainen.

Lataa sovellus: Google-Play
Lataa sovellus: Microsoft Store
Lataa sovellus: Apple iTunes

LiveTaajuus.fi on suomalainen radiopalvelu. Verkkopalvelun kautta voi kuunnella ilmaiseksi suomalaisia nettiradioita. LiveTaajuus.fi on sivusto, joka toimii internetselaimella eri laitteilla, kuten tietokoneilla, älypuhelimilla sekä tableteilla.

Ulkomaisia nettiradiokanavia

TuneIn internet-radio
Shoutcast.com

Suosittuja musiikkipalveluja internetissä

Laitteet joilla voi käyttää internetin musiikkipalveluja ovat: tietokone, tabletti, älypuhelin ja smart tv.

Google Play Music

YouTube Music

Spotify

Deezer


Chromecast Audio

Chromecast Audio on laite, jolla voi virtauttaa (striimata) eli suoratoistaa musiikkia kaiuttimiin langattoman verkon kautta. Musiikkia voit toistaa Android-puhelimesta tai -tabletista, Windows-tietokoneelta tai Chromebookista kaiuttimien kautta. Cromecast-Audio liitetään suoraan ulkoiseen kaiuttimeen.


Radion historiaa

Radioaaltojen teoria perustuu Cambridgen yliopiston kokeellisen fysiikan professori James Clerk Maxwellin vuonna 1868 julkaisemaan teoriaan sähkömagneettisten aaltojen olemassaolosta, valoaaltojen lisäksi. 

Heinrich Hertz testasi ensimmäisenä Maxwellin teoriaa noin vuonna 1888, joka osoitti  radioaaltojen olemassaolon. Hertz osoitti kokeillaan, että radioaallot kulkivat suorina linjoina ja että ne heijastuivat metallilevystä kuten valoaallot heijastuvat peilistä.

Radioaalloiksi nimitetään sähkömagneettisia aaltoja, joiden taajuus on 3 kHz–3 000 GHz, mikä on aallonpituuksina 30 km – 0,1 mm. Radioaallot etenevät samalla nopeudella kuin valo, eli  n. 300 000 km/s.

Italialainen fyysikko Guglielmo Marconi toisti Hertzin kokeita ja onnistui lähettämään ja vastaanottamaan radioaaltoja pitkän matkan päähän. Kokeessaan lähettimen ja vastaanottimen välistä etäisyyttä lisättiin vähitellen ensin 275 metriin, sitten kolmeen kilometriin ja sitten Englannin kanaalin yli. Vuonna 1901 Marconi onnistui lähettämään morsekoodin Atlantin yli lähes 3 200 kilometrin etäisyydelle. 

Onnistuneet varhaiset kokeet johtivat lopulta siihen, että puhetta onnistuttiin lähettämään radion välityksellä, josta ensimmäinen merkittävä osoitus oli vuonna 1915, jolloin American Telephone & Telegraph Company lähetti onnistuneesti puhesignaaleja lännestä itään Atlantin yli Pariisiin.

Käytännössä radiolähetys toimii siten, että sähkömagneettisia aaltoja tuotetaan lähettimen ja lähetysantennin kautta jotka vastaanottimen antennin kautta otetaan vastaan. Antenni on olennainen osa radiolähetys- ja vastaanottojärjestelmää. Sen tehtävänä lähettimessä on säteillä sähkömagneettista energiaa ja aaltoja avaruuteen ja vastaanottimessa ottaa vastaan aaltoenergiaa.

Radioaaltoja käytetään viestintään eli puheen, musiikin, kuvan, kirjoituksen ym. informaation siirtämiseen paikasta toiseen. Vastaanottimessa radioaallot muutetaan teknisin keinoin ihmisaistein havaittavaksi.

Noin vuosina 1920–1945 radiosta kehittyi ensimmäinen elektroninen joukkoviestintäväline. Vähitellen opittiin lähettämään myös kuvallista materiaalia radioaaltojen avulla. Noin 1945 lähtien television ilmestyminen alkoi kilpailla radion kanssa. 

Nykyaikainen puhelintekniikka perustuu myös radioaaltojen käyttöön. Vaikka radio ja televisio on edelleen käytössä, digitaaliset satelliitti- ja internet -pohjaiset ääni- ja kuvapalvelut (kuten nettiradio ja netti-tv yms.) ovat erittäin suosittuja. 

Lähteet

Facta-tietosanakirja. WSOY. 2006

Britannica. [online] Available at: article/radio-technology/106101 [Accessed 9 Mar. 2022].

Britannica. [online] Available at: article/radio/345387 [Accessed 9 Mar. 2022].

Keywords: radiot, nettiradio, suomipop nettiradio, radio rock, radio suomi, yle areena radio, radio dei, radio helsinki, livetaajuus, iskelmä radio, ylen radio suomi, me naiset radio, nettiradio nova, iskelmä nettiradio