Harrastukset

Harrastus on vapaa-ajan toimintaa, jota harjoittamalla ihminen voi rentoutua, saada mielihyvää, toteuttaa ja kehittää itseään, saada vaihtelua, elämyksiä ja virkistystä elämäänsä. Harrastaminen tuottaa ihmiselle terveyttä ja hyvinvointia, sekä antaa mahdollisuuden itsensä monipuoliseen toteuttamiseen.

Sisältää kaupallista yhteistyötä*


Harrastustoiminta voi olla lyhytaikaista rentouttavaa toimintaa huvin ja nautinnon vuoksi, tai se voi olla säännöllistä, tavoitteellista, jonkin alan vapaa-ajalla tapahtuvaa amatööritoimintaa.

Ihmisen ajankäyttö voidaan jakaa kolmeen osaan, työ, vapaa-aika, uni ja lepo. Vapaa-aika on ollut aikaisemmin historiassa yläluokan etuoikeus. Nykyään kaikilla ihmisillä on enemmän tai vähemmän vapaa-aikaa.

Vapaa-aika on rentoutumiseen ja virkistäytymiseen käytettävissä olevaa omaehtoista aikaa. Vapaa-aikana ihmisen ei tarvitse olla tuottava, vaan hän voi harrastaa itselleen mieluisia asioita ja toteuttaa itseään.


Suomalaisten vapaa-ajan harrastukset

Vapaa-aika on suomalaisille hyvin tärkeää. Vapaa-ajan vietossa kodin ja perheen merkitys on suuri ja vapaa-ajan harrastukset koetaan aiempaa merkityksellisemmäksi. 

Kävelylenkkeily, luonnossa liikkuminen ja ulkoilu on suomalaisille mieluisin vapaa-ajan ajanviete. Muita mieluisia liikuntaharrastuksia on kuntosalilla treenaaminen, juoksulenkkeily, uinti, pyöräily, hiihto, sauvakävely, erilaiset pallopelit (jalkapallo, sähly, sulkapallo, tennis, lentopallo, koripallo), jääkiekko, golf ja frisbeegolf, tanssi. 


Suosituimmat liikuntaharrastukset

Kävely on helppoa, edullista ja turvallista perusliikuntaa. Kävely on suomalaisten suosituin liikuntaharrastus. Kävelyä voi harrastaa milloin vain, missä vain, sitä voi harrastaa yksin tai yhdessä muiden kanssa, se voi olla kevyttä huviliikuntaa tai tehokasta kuntoliikuntaa. Kävelyyn tarvitaan vain hyvät kengät ja ryhdikäs asento. Kävelyä voi tehostaa ottamalla mukaan sauvat eli harjoittamalla sauvakävelyä.

Luonnossa liikkuminen on suosittu harraste. Ulkoilu luonnossa kohentaa psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia ja lievittää stressiä. Luonnossa liikkuminen tuottaa iloa ja onnellisuutta, sekä lataa elinvoimaa ihmiseen. Luonnon puhtaus ja hiljaisuus tekevät hyvää mielelle ja keholle rauhoittaen ja rentouttaen niitä.

Kuntosali on kuntoharjoittelun ja voimailun paikka. Kuntosaliharjoittelu sopii kaikenikäisille liikkujille. Jokainen voi suunnitella itselleen sopivan harjoitusohjelman itse tai valmentajan avulla. Kuntosalilla on helppo tehdä lihaskuntoharjoittelua sekä kestävyysharjoittelua. Kuntosaliharjoittelun avulla kehon lihakset saavat monipuolista harjoitusta. Alkuun pääsee sisäliikuntavaatteilla, -kengillä ja juomapullolla.

Uinti on helppo ja suosittu kuntoliikuntaharrastus, joka vahvistaa monipuolisesti koko kehon lihasryhmiä. Uinti harjoittaa myös sydän- ja verenkiertoelimistöä rasittamatta silti niveliä. Vesijuoksu on uinnin ja juoksemisen yhdistelmä, jota harjoitetaan altaassa vyön avulla. Vyö kannattelee juoksijaa vedessä, jossa vedenvastus antaa tehokkaan harjoitusvastuksen juoksemiseen.

Pyöräily on kestävyyslaji, joka kohentaa monipuolisesti kuntoa ja hapenottokykyä sekä suuria jalkalihaksia. Pyöräilyä voi kesällä harrastaa ulkona ja talvella kuntosalilla kuntopyöräillen. Pyöräily onkin hyvällä säällä erinomaista hyöty- ja työmatkaliikuntaa, joka säästää niin luontoa kuin kukkaroa.

Hiihto on suomalaisten perinteinen liikuntamuoto ja tehokas urheilulaji. Etelä-Suomessa hiihtäminen talviaikaan on ajoittain hankalaa vähälumisten talvien takia, mutta ylempänä Suomea se onnistuu helpommin. Hiihto kehittää koko kehon lihaksia sekä sydän- ja verenkiertoelimistöä tasapuolisesti.  


Muut harrastukset

Muita suomalaisia kiinnostavia vapaa-ajan viettotapoja ovat erilaiset kulttuuriharrastukset (elokuvat, teatteri, lukeminen, kirjoittaminen, musiikki ja muut taiteet), lepääminen ja oleilu perheenjäsenten kanssa, ystävien tapaaminen, puutarhan hoitaminen, pelaaminen ja internetissä surffailu, television katselu, shoppailu kaupoissa, ravintoloissa, baareissa ja kahviloissa käyminen. Joka kolmas suomalainen harrastaa luovaa käsillä tekemistä, käsitöitä.

LukuharrastusMitä Suomi lukee-lista*

Adlibris: Kirjat ja käsityötarvikkeet*


Harrastukset ja terveys

Harrastukset lisäävät ja edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Harrastuksen ei tarvitse olla mitään erikoista, kallista tai vaativaa, vaan jotakin, jota voi harjoittaa omien voimavarojen, kykyjen ja mahdollisuuksien mukaan.

Harrastusten avulla ihminen voi saada vaihtelua, virkistystä, iloa ja hyvää mieltä elämäänsä. Harrastuksissa ihminen saa toteuttaa ja kehittää itseään, olla sosiaalinen ja luova. Harrastusten kautta jokainen voi kohentaa fyysistä, psyykkistä, henkistä ja sosiaalista elämäänsä. 

Liikuntaharrastukset on todettu erittäin hyödylliseksi ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Sopiva määrä sopivaa liikuntaa edistää fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä. Liikunta vaikuttaa kaikkiin terveyden osatekijöihin suoraan tai epäsuorasti. 

Liikunta tuottaa niin fyysistä kuin psyykkistä mielihyvää, erityisesti silloin kun siihen liittyy myös mieluisaa sosiaalista yhdessäoloa. Liikunta edistää kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyttä.

Liikunta on lääkettä, sillä se vaikuttaa hyvin monipuolisesti eri elinjärjestelmiin. Liikunta kohentaa ryhtiä, laihduttaa, parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa, aktivoi hormonitoimintaa ja tehostaa rasva-, proteiini-, sokeriaineenvaihduntaa sekä immuunijärjestelmää. Liikkuminen parantaa myös unen saantia.

Säännöllisellä terveysliikunnalla voi ylläpitää fyysistä kuntoa ja mielen hyvinvointia. Terveysliikunta on terveysvaikutteista liikuntaa. Tärkeää on liikkua vähintään puoli tuntia joka päivä.

Luonnossa liikkuminen kohentaa psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia ja lievittää stressiä. Luonnon terveysvaikutuksia ihmiseen ovat mm. ilo, elinvoima, rentoutuminen, rauhoittuminen.

Kulttuuriharrastukset tuottavat elämyksiä, iloa, sisältöä, terveyttä ja hyvinvointia ihmiselle. Kun kulttuurin hyvinvointivaikutuksia on tutkittu, on havaittu, että kulttuuria ja taiteita paljon harrastavat pysyvät terveempinä ja elävät pitempään kuin kulttuuria vähän tai ei lainkaan harrastavat. 

Yhdessä muiden ihmisten kanssa kulttuuri- ja taideharrastaminen edistää terveyttä ja hyvinvointia. Voidaan todeta, että myös kulttuuriharrastukset ovat lääkettä, joka parantaa ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. 

Lue myös: Kulttuuria verkossa


Yhteenveto

Harrastukset kuuluvat hyvään elämään. Ne tuovat elämään väriä ja monipuolisuutta, antavat vastapainoa työelämän tai opiskelun vaatimuksille, mahdollistavat itsensä toteuttamista ja kehittämistä, sekä tuottavat iloa, terveyttä ja hyvinvointia. Harrastuksilla ihminen saa elämäänsä mielekästä sisältöä ja elämäniloa. 

Luonto, liikunta ja kulttuuri suovat hyvin monipuolisia mahdollisuuksia erilaisiin harrastuksiin. Omaan mielenkiintoon perustuvat harrastukset ovat tärkeitä positiivisen mielenterveyden rakentajia ja vahvistajia lapsille, nuorille, aikuisille ja vanhuksille. Uusi harrastus tuo elämään uutta virtaa, mielenkiintoista sisältöä ja innostusta. 

Lähteet

Wikipedia Contributors. (2021, October 19). Hobby. Wikipedia; Wikimedia Foundation. https://en.wikipedia.org/wiki/Hobby

Wikipedia Contributors. (2021, September 12). Leisure. Wikipedia; Wikimedia Foundation. https://en.wikipedia.org/wiki/Leisure

Kielitoimiston sanakirja. (2021). Kielitoimistonsanakirja.fi; https://www.kielitoimistonsanakirja.fi

Tilastokeskus - Tilastot aiheittain - Vapaa-ajan osallistuminen. (2019). Stat.fi. https://www.stat.fi/til/vpa/index.html

Tilastokeskus.fi. https://www.tilastokeskus.fi/tietotrendit/artikkelit/2019/perinteinen-kavelylenkkeily-edelleen-suosituin-koko-kansan-liikuntaharrastus-1/

Asukasbarometri. Asuntomessut. https://vanha.asuntomessut.fi/suomalainen-asuminen/asukasbarometri/

Metsähallitus. (2021). Metsähallitus. https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/hyvinvointia-luonnosta/luonto-ja-terveys/kansallispuistojen-terveyshyotyja/

Häyrinen, T. & Kemppinen, L. (2007). Liikunta harrastuksena. Unipress.

Kotiranta, K. (2016). 100 vinkkiä koko kansan lajeihin. Fitra.

Vuori, I., Taimela, S., Kujala, U., Alaranta, H. & Kujala, S. (2016). Liikuntalääketiede (8. uud. p.). Duodecim.

Kulttuuri ja terveys. (2021). Duodecim Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01283/kulttuuri-ja-terveys?q=kulttuuri#s3

Keywords: harrastus, vapaa aika, liikunta, terveys, terveysliikunta, kuntosali, uusi harrastus aikuisena, lapsen harrastukset, harrastuksia nuorille, erilaiset harrastukset, urheilu, positiivinen mielenterveys