Tiedonhaku Googlen hakukoneella

Tiedonhaun perusteita Googlen hakukoneella. Yksinkertainen tiedonhaku Googlen hakukoneella on saanut lempinimen ”googlettaminen”.

Hae tietoa internetistä käyttämälläsi selaimella helposti ja nopeasti kirjoittamalla tai puhumalla hakutermisi Googlen hakukoneelle. Opi käyttämään myös tarkennetun haun työkaluja tehokkaasti.

Googlettaminen tarkoittaa, että kirjoitetaan (tai puhutaan eli puhehaku) hakusana Googlen hakukoneen sivulla olevaan hakusanaruutuun ja painetaan hakupainiketta. Hakukone osaa myös ehdottaa hakusanoja kirjoittamisen aikana. Hakukone näyttää osuvimmat hakutulokset ensimmäisellä sivulla ylimpänä.

Tämä yleisesti käytetty yksinkertainen tiedonhaku antaa hakutulossivulle helposti tuhansia, satoja tuhansia, jopa miljoonia hakutuloksia.  Vaikka tällä nopealla ja helpolla tiedonhakutavalla haluttu tieto usein löytyy, hakutuloksia voi kuitenkin olla aivan liikaa. Jos haluttu tieto ei tällä nopealla haulla löydy, silloin on tarpeen tehdä tarkempi haku.

Napsauta alla olevia kuvia, niin näet ne suurempina.

Googlen perushaku


Kun halutaan tarkempia hakutuloksia, voidaan käyttää apuna hakutyökaluja. Tavanomaisen verkkohaun lisäksi (joka hakee kaiken mahdollisen), voidaan tehdä hakusanalla kuvahaku, karttahaku, videohaku, teoshaku, sovellushaku.

Tarkenna Googlehakua


Tiedonhakua voidaan vieläkin tarkentaa napauttamalla Hakutyökalut-painiketta, jolloin voidaan valita sijainti, mistä haetaan (oma maa tai kaikki maat), kieli jolla haetaan, ajanjakso jolta haetaan, kaikki tulokset vai kirjaimelliset tulokset, sekä oman sijainnin mukaiset tulokset.

Googlen hakutyökalut


Tarkennettu haku


Googlen hakukoneen tarkennettua hakua kannattaa käyttää, jos haluaa rajata hakutuloksia mahdollisimman tiukasti ja siten löytää tarkemmin sitä mitä on hakemassa. Katso tästä Googlen tarkennettu haku

Googlen tarkennettu haku


Tarkennetussa haussa voit määritellä hakuja erilaisin kriteerein:

  1. kieli
  2. alue
  3. ajankohta
  4. sivusto
  5. tiedostotyyppi
  6. käyttöoikeus

Voit tarkentaa hakuasi myös hakuoperaattoreilla.
Katso lisätietoja: googlehaku

Muita hakukoneita


Googlen hakukone on tietysti tunnetuin ja käytetyin. Google on monipuolinen hakukone, jolla pärjää hyvin tiedonhakutarpeissa. Halutessaan voi kokeilla ja käyttää myös muita hakukoneita, jotka toimivat samalla periaatteella kuin Googlen hakukone.

  1. Yahoo
  2. Bing
  3. Ask