Dataopisto

Web-tietopalvelun Dataopisto on tietoteknisten perustaitojen oppimisportaali kaikille tietoyhteiskunnan kansalaisille. Dataopistossa kansalainen voi itsenäisesti ja omaan tahtiin oppia perusdigitaitoja. Dataopisto on ict-taitojen verkko-opisto, joka on ajasta ja paikasta riippumaton ja käytettävissä 24/7. Dataopistossa voit harjoittaa digitaitojasi täysin vapaasti ja maksutta.

Opiskele maksutta omaan tahtiin milloin vain.

Näin opiskelet Dataopistossa

Tavoitteena on, että voit Dataopiston oppimisportaalin materiaalien, ohjeiden ja opastuksen avulla oppia tärkeimmät elämässä tarvittavat kansalaisen perusdigitaidot. Valitse alla olevista tietotaidoista itseäsi kiinnostava ja tärkeä osa-alue, klikkaa linkit auki ja tutustu materiaaleihin kaikessa rauhassa omaan tahtiin. Sovella oppimaasi käytännössä.

Digitaitojen oppiminen on helppoa ja yksinkertaista. Tutustu ensin materiaaleihin ja ohjeisiin, kokeile sitten omalla koneellasi, laitteillasi ja ohjelmillasi, sekä tee ohjeiden avulla käytännön harjoituksia.

Sovella oppimaasi opinnoissa, työssä, asioinnissa ja vapaa-ajan käytössä. Tärkeintä on tehdä rohkeasti käytännössä asioita, sillä digitaidot ovat käytännön taitoja, jotka voi oppia vain tekemällä. Tekemällä oppiminen on siis avain digitaitoihin. Suorituksia ei arvioida tai seurata mitenkään, vaan voit itsearvioiden seurata edistymistäsi.

Digitaitojen määrittely: Katso tästä, mitä digitaitoja jokaisen kansalaisen olisi hyvä osata selviytyäkseen tietoyhteiskunnassa opiskelijana, työssä ja sähköisessä asioimisessa. Tässä oppimisportaalissa pääset hyvään alkuun oppimalla itsenäisesti tärkeitä perusdigitaitoja. Opiskelu ja harjoittelu kannattaa aloittaa heti, sillä hyvien perustaitojen oppimiseen menee useita vuosia.


Dataopiston moduulit

Laitteen ja tiedon hallinta
Tietoturva
Internet ja tiedonhaku
Tärkeimmät pilvipalvelut
Sähköpostin käyttö
Tekstinkäsittely
Esitysgrafiikka
Taulukkolaskenta
Valokuvien käsittely
Verkkoasiointi
Sosiaalinen media
Nettideittailu
Ohjelmoinnin perusteet
Digitaitojen jatko-opinnot


Laitteen ja tiedon hallinta

Digitaitojen oppimisen voit aloittaa omaan laitteeseen (tietokone, tabletti, älypuhelin) tarkemmin tutustumalla. Laitteen käyttöjärjestelmä, ominaisuudet, toiminnot ja hallinta on tärkeä perusta luotettavalle työskentelylle ja tiedon käsittelylle laitteella. Alta löydät tietoresurssit ja linkit eri laitteiden (Windows, Android, Apple) peruskäyttöön. Tutustu ja kokeile omalla laitteellasi.

Teoria
Hiukan teoriaa tietokoneista
Peruskäsitteet löydät digisanastosta
Laaja tietotekniikkasanasto (suomi ja englanti)
Kansalaisen tarvitsemat digityökalut
Perustiedot perheturvan toteuttamisesta kotona
Lisämateriaali: Digitreenit (Yle)

Käytäntö
Windows-tietokoneen käyttö ja ohjeet
Android (älypuhelin ja tablet)
Apple (Mac, iPhone, iPad)
Linux (käyttöjärjestelmä)
Cromebook (tietokone)

Ilmaisohjelmat 
Voit käyttää useita ilmaisia ohjelmia ja sovelluksia tietokoneessa, tabletissa ja älypuhelimessa, joita käyttämällä on helppoa ja edullista opetella omalla laitteellaan digitaitoja. Tutustu ilmaisohjelmiin.

Lisämateriaalit
Helsingin yliopisto: Opiskelijan digitaidot



Tietoturva

Nykyaikaisessa tietoyhteiskunnassa monet jokapäiväiset asioinnit ja palvelut ovat siirtyneet internetin kautta hoidettaviksi, siksi henkilökohtaisten tietojen suojaaminen on välttämätön kansalaistaito. Jokaisen kansalaisen on osattava riittävät tietoturvataidot laitteen ja internetin käytössä, jotta omien asioiden hoitaminen verkossa olisi luotettavaa ja turvallista. Käytännössä se tarkoittaa oman tietoteknisen laitteen tietoturvan ymmärtämistä, johon kuuluu virustorjunta, palomuuri, varmuuskopiointi ja verkossa toimiessa turvalliset salasanat.

Tietoturvan perusteet
Kansalaisen kyberturvaopas (MPK ja Jyväskylän yliopisto)
Traficom: Turvalistit (tietoturvan perusteet kaikille kansalaisille).



Internetin käyttö ja tiedonhaku

Internet on toisiinsa kytkettyjen tietoverkkojen ja tietokoneiden muodostama järjestelmä. World Wide Web eli WWW on internet-verkon palvelimilla toimiva ja web-sivuista koostuva verkko. Web-sivuja ja pilvipalveluja käytetään erilaisilla selaimilla. Selaimen avulla voit hakea tietoa ja palveluja internetistä sekä käyttää pilvipalveluja ja viestimiä, kuten sähköpostia. Opettele hyvin yhden tai useamman selaimen käyttö.

Suosituimmat selaimet
Google Crome-käyttöohje
Internet Explorer-käyttöohje
Mozilla Firefox-käyttöohje
Microsoft Edge-käyttöohje

Tiedonhaun perusteet
Tiedonhaku internetistä
Vinkit Google-hakuihin

Lisämateriaali
Helsingin yliopisto: Tiedonhankinta




Tärkeimmät pilvipalvelut

Pilvipalvelut tarkoittavat internetin palveluntarjoajan suoraan palvelimelta tarjoamaa tallennustilaa, ohjelmaa tai sovellusta. Palveluja käytetään yleensä selaimella. Perustason palvelut ovat yleensä ilmaisia. Lisäominaisuudet ovat maksullisia. Tässä tärkeimmät pilvipalvelut. Tutustu yhteen tai useampaan pilvipalveluun. Voit hyödyntää niitä erilaisten tiedostojen luomisessa, käsittelyssä ja tallennuksessa. Pilvipalvelujen käyttötaitoa tarvitset opinnoissa, työssä ja yksityiskäytössä.

Microsoftin pilvipalvelut (Microsoft-tilillä)
OneDrive
OneDrive-ohje

Googlen pilvipalvelut
 (Google-tilillä)
Google Drive
Google Drive-ohje

Applen pilvipalvelut (Apple-tilillä)
iCloud Drive
iCloud Drive-ohje

Lisämateriaalit
Metropolia: Verkon uudet työvälineet



Sähköpostin käyttö

Sähköposti tarkoittaa lyhyesti määriteltynä digitaalisten viestien lähettämistä tietokoneelta toiselle. Sähköpostiviestit välitetään internetin tietoverkon kautta. Sähköposti on edelleen merkittävä viestintätapa, sillä se nopea, helppo ja halpa tapa viestiä. Opettele käyttämään yhtä tai useampaa sähköpostipalvelua, sillä tarvitset taitoa opinnoissa, työssä ja vapaa-ajan käytössä.

Suosituimpien sähköpostipalvelujen peruskäyttö
Microsoft Outlook-käyttöohje
Google Gmail-käyttöohje
Apple Mail-ohje

Lisämateriaali
Helsingin yliopisto: Sähköpostin peruskäyttö



Tekstinkäsittely

Jokainen kansalainen tarvitsee tekstinkäsittelyn taitoa opiskelussa, työssä ja asioinnissa. Siksi on tarpeen opetella tekstinkäsittelyn perusteet käytetyimmillä ohjelmilla ja sovelluksilla. Pääset hyvään alkuun käyttämällä maksutonta Word Online-selainversiota.

Microsoft Office: Word
Word-Online (Microsoft-tilillä)
Word Online -pikaopas
Word-käyttöohjeet ja koulutus

Google Docs
Google Docs (Google-tilillä)
Google Docs-tekstinkäsittelyn ohje (ilmainen selainversio)

LibreOffice Writer (ilmainen toimisto-ohjelmapaketti)
LibreOffice -toimisto-ohjelmapaketti
LibreOffice-ohje

Lisämateriaali
Helsingin yliopisto: Tekstinkäsittely



Esitysgrafiikka

Opinnoissa ja työelämässä tarvitset esitysgrafiikan taitoja. Esityksen voit tehdä useammallakin ohjelmalla tai sovelluksella, kuten PowerPoint, PowerPoint Online, Google Slides tai LibreOffice Impress. Kaikki esitysgrafiikan ohjelmat toimivat samaan tapaan. Opettele siis hyvin yhden ohjelman käyttö, niin osaat helposti käyttää myös muita vastaavia ohjelmia. Aloita vaikka yleisimmin käytetystä Microsoftin PowerPointista. Voit käyttää ilmaista PowerPoint Online-selainohjelmaa.

PowerPoint
PowerPoint Online (Microsoft-tilillä)
PowerPoint Online -pikaopas
PowerPointin käyttöohje

Google Slides 
Google Slides (Google-tilillä)
Google Slides-ohje

Lisämateriaali
Helsingin yliopisto: Esitysgrafiikka



Taulukkolaskenta

Yksi yleisimmin käytetyistä ohjelmista opinnoissa ja työelämässä on Microsoftin taulukkolaskentaohjelma Excel. Muita vastaavia ohjelmia on ilmainen Excel Online, Google Sheets ja LibreOffice Calc. Voit aloittaa Microsoftin ilmaisella Excel Online-sovelluksella. Kun opit hyvin yhden taulukkolaskennan ohjelman käytön, myös muut ohjelmat sujuvat helposti samalla opilla.

Excel
Excel Online (Microsoft-tilillä)
Excel Online -pikaopas
Excelin käyttöohje

Google Sheets
Google Sheets (Google-tilillä)
Google Sheets-ohje

Lisämateriaali
Helsingin yliopisto: Taulukkolaskenta




Valokuvien käsittely

Kun olet oppinut ottamaan valokuvia erilaisilla digikameroilla, sinun on hyvä osata myös siirtää kuvia älypuhelimesta tai digikamerasta tietokoneelle. Tietokoneella voit käsitellä kuvankäsittelyohjelmalla ottamiasi valokuvia erilaisiin tarkoituksiin. Yksi tärkeimmistä käyttötarkoituksista on kuvan käsittely työhakemukseen sopivaksi. Muita käyttötarkoituksia on kuvan käsittely someen tai deittiprofiiliin ja kuvien parantelu tulostettavaksi. Tässä joitakin ohjeita, mistä voi opettelun aloittaa.

Google: Kuvat ja Kuvat-ohje
Apple: Kuvat-ohjelman ohjeet ja tuki

Lisämateriaali
Helsingin yliopisto: Kuvien käsittely




Verkkoasiointi

Julkiset viranomaispalvelut, verkkopankit ja verkkokaupat ovat internetissä verkon kautta käytettävissä. Kun olet ottanut riittävästi selvää oman laitteen ja internetin tietoturvallisesta käytöstä, voit turvallisin mielin asioida verkossa, hoitaen pankkiasioita, viranomaisasioita ja verkko-ostoksia.

Kansalaisen verkkoasiointi
Työnhaku verkossa
Viranomaisasiointi verkossa

Lisämateriaalit
Suomi.fi-portaali



Sosiaalinen media – Some

Sosiaalinen media tarkoittaa tiedonvälityksen ja viestinnän välinettä tai sovellusta, johon käyttäjät itse tuottavat sisällön. Suosituimpia some-palveluja Suomessa ovat Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, Twitter, LinkedIn, Suomi24. Sosiaalista mediaa käytetään vapaa-ajan viestinnän lisäksi opiskelussa, työnhaussa ja työelämän viestinnässä. Opettele käyttämään tärkeimmät sosiaalisen median sovellukset.

Sosiaalisen median perusteet
Sosiaalisen median käyttöopas
Facebookin yksityisyysasetukset kuntoon

Lisämateriaalit
Metropolia: Verkon uudet työvälineet
Helsingin yliopisto: Verkkoviestintä




Nettideittailu

Nettideittailu on yksi internetin käytetyimpiä ja suosituimpia palveluja. Kun osaat tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen peruskäytön, voit hakea seuraa erilaisista nettideittipalveluista.

Seuranhaku verkosta
Nettideittailun opas
Tinder-käyttöohje
Suomalaisten suosituimmat nettideittipalvelut



Ohjelmoinnin perusteiden opiskelu

Perusopetuksen uuden opetussuunnitelman mukaisesti tieto- ja viestintäteknologinen (tvt) osaaminen on tärkeä kansalaistaito. Se on myös oppimisen kohde ja väline. Opettajat tarvitsevat laajat digitaidot, sillä perusopetuksen tehtävä on huolehtia siitä, että kaikilla oppilailla on mahdollisuudet tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kehittämiseen. Lasten ja nuorten lisäksi vanhempien on hyvä osata näitä taitoja riittävästi, että osaisivat kotona tukea lasten digitaitojen oppimista.

Ohjelmoinnin perustietoja ja -taitoja
Info: Ohjelmointi ja tvt-opetus
Koodaustunti (alkeismateriaalia oppilaille, opettajille ja vanhemmille)
Code.org-ohjelmointikurssit (oppilaat, opettajat, vanhemmat)
Koodiaapinen (opettajan opas)

Lisämateriaali
Helsingin yliopisto: MOOC - ohjelmoinnin perusteet




Digitaitojen jatko-opinnot

Kun olet oppinut riittävän hyvät perusdigitaidot, voit jatko-opiskella erilaisia tietoteknisiä tietotaitoja ilmaisten ja kaikille käyttäjille avoimien verkko-opintomateriaalien avulla.

Ilmaisia verkkokursseja digitaitojen kehittämiseen

Microsoft
Opi: Microsoft Office-ohjelmat
Office 365 -koulutuskeskus
Microsoft Virtual Academy

Google
Digital Garage-verkkokurssi (syvennä digiosaamistasi)
Search Education Online (hakukonekoulutus verkossa)
Webmaster Academy (opi tekemään verkkosivusto)
YouTube-Creator Academy

Tietoresurssit jatko-opintoihin
Microsoft-tuki
Googlen tuki
Applen tuki
Perustietoja ohjelmoinnista opettajille ja vanhemmille

Ilmaiset ja kaikille vapaat verkkokurssit

MOOC-kurssit (Massive Open Online Course) tarkoittaa verkossa pidettävää kurssia, johon kaikilla on vapaa pääsy. Suurimmat järjestäjät ovat Coursera, edX ja Udacity. Suomessa MOOCeja järjestää Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos ja Aalto-yliopisto. Ohjelmoinnin MOOC-verkkokursseja löydät alla olevien linkkien takaa.

Aalto-yliopiston avoimet verkkokurssit
Helsingin yliopiston MOOC-kurssit
Helsingin yliopiston Elements of AI - tekoälykurssi

Tekoäly, mitä se on

Tekoäly (Artificial Intelligence) tarkoittaa tietokonepohjaisten ohjelmoitujen järjestelmien kykyä suorittaa tehtäviä, jotka perinteisesti edellyttävät ihmisen ajattelua ja älykkyyttä, kuten päättelyä, oppimista ja tunnistamista. Tekoälyä voidaan käyttää monilla aloilla, kuten liiketoiminnassa, terveydenhuollossa, viestinnässä, viihteessä ja teknologiassa. Se auttaa parantamaan tehokkuutta, nopeuttamaan tietojen käsittelyä ja tarjoamaan uusia ratkaisuja moniin haasteisiin.

Tutustu tekoälyyn täälläOpenAI, BingAi, BardAI

Digitaitojen opiskelu oppilaitoksissa

Jos haluat saada digitaidoistasi virallisen todistuksen eli seftifikaatin, on sinun suoritettava jossakin oppilaitoksessa tarvittavat opinnot. Tässä tietoja oppilaitoksista, joissa voit opiskella digitaitoja.

TIEKE-tutkinnot: Suorituspaikkahaku

Kansalaisopistot.fi -sivustolla löydät kaikki Suomen kansalaisopistot, joista useimmat järjestävät myös erilaisia ja eritasoisia tietotekniikkakoulutuksia.

Opintopolku.fi -sivustolla voit etsiä tietoteknisen alan koulutuksia ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa, ja yliopistoissa.

Aikuis-koulutus.fi auttaa sinua löytämään tietoa tietotekniikka-alan aikuiskoulutuksista sekä etäopiskelusta.

Koulutus.fi on Suomen suurin työelämän täydennyskoulutusten hakupalvelu. Koulutus.fi:stä löydät kaikille avoimia koulutuksia ja verkkokursseja sekä työyhteisöille räätälöityjä valmennusratkaisuja. Täältä löydät myös työelämän tutkintoihin johtavaa koulutusta, oppisopimuskoulutusta ja työvoimakoulutusta.