Verkkoasiointi

Palvelut verkossa -verkkoasioinnin opas; sivu jolta löydät ohjeita ja tietoa turvallisen verkkoasioinnin perusteista. Julkiset viranomaispalvelut, verkkopankit ja verkkokaupat ovat internetissä verkon kautta käytettävissä. Henkilökohtaista palvelua on tietysti vielä saatavissa, mutta sen määrää on huomattavasti vähennetty menneisiin vuosiin verrattuna.

Viranomaispalveluissa on tapahtunut sama prosessi kuin pankkipalveluissa, vain välttämätön henkilökohtainen palvelu on tarjolla virastoissa. Tämä kehitys tulee vielä syvenemään ja sille on oma käsitteensä; julkisten palvelujen digitalisaatio. Julkisia viranomaispalveluja, verkkopankkia ja lukuisia verkkokauppoja voit käyttää pc-tietokoneiden ja kannettavien tietokoneiden lisäksi myös tableteilla ja älypuhelimilla. Siksi välttämättömät perustaidot näiden laitteiden tietoturvallisesta asiointikäytöstä muodostavat perustan sähköisten palvelujen käyttämiselle.

Sähköisten palvelujen tietoturva

Ennen verkkopalveluasioinnin aloittamista sinun on huolehdittava, että tietokoneissa ja muissa laitteissa, joilla aiot käyttää viranomaispalvelua tai muuta sähköistä palvelua, on tietoturva kunnossa. Laitteessa on oltava käytössä palomuuriohjelma, virustorjuntaohjelma, päivitetty käyttöjärjestelmä ja selain (katso Windows-laitteiden tietoturvan ja Android-laitteiden tietoturvan kuntoon saattamisesta tällä sivustolla olevista ohjeista).

Julkisten sähköisten asiointipalvelujen käyttäminen on turvallista, kun olet ensin huolehtinut laitteesi tietoturvasta. Sähköiset palvelut on suojattu https-yhteydellä, aivan kuten verkkopankkipalvelutkin. Jos käytät julkista tietokonetta, esimerkiksi kirjastossa tai nettikahvilassa, on muistettava kirjautua pois palveluista, ennen kuin lähtee pois koneelta. Selaimen välimuisti on muistettava myös tyhjentää. Välimuisti eli cache tyhjennetään poistamalla koneelta väliaikaiset internet-tiedostot ja sivuhistoria. Esim. Internet Explorerin selainhistorian saa tyhjennettyä painamalla Ctrl+Vaihto+Del ja sitten valitsemalla poistettavat tiedot esille tulevasta valintaikkunasta sekä lopuksi painikkeesta Poista.

Verkkopankki ja verkkokauppa

Sähköisen asioinnin kenties tärkein palvelu on verkkopankin palvelut. Viranomaispalveluihinkin voi luotettavasti tunnistautua verkkopankkitunnuksilla. Myös koko ajan suosiotaan kasvattava verkkokauppa-asiointi ja ostosten maksaminen sujuu helposti ja luotettavasti verkkopankkimaksulla. Verkkopankkiasiointi ja verkkokauppaostokset onnistuvat luotettavasti ja turvallisesti, kun tietoteknisten laitteiden käyttötaidot ovat hyvin hallussa ja laitteiden tietoturvallisuudesta on huolehdittu. Alla selko-oppaat verkkopankkiasioinnin ja verkkokauppa-asioinnin aloittelijoille.

1. Selko-opas: Verkkopankkiopas
2. Selko-opas: Verkkokauppaopas

Sähköiseen asiointipalveluun tunnistautuminen

Sähköiseen asiointipalveluun voit tunnistautua asiointipalvelusta riippuen pankkitunnistein, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Viranomaisten julkiset asiointipalvelut käyttävät Suomi.fi tunnistuspalvelua. Suomi.fi-tunnistuksesta vastaa Väestörekisterikeskus.

Suomi.fi tunnistuspalveluun voit tunnistautua sähköisen henkilökortin kansalaisvarmenteella, mobiilioperaattoreiden myöntämillä varmenteilla ja verkkopankkien tunnuksilla. Sähköisen henkilökortin voit hankkia Poliisilta, mobiilivarmenteen omalta puhelinoperaattorilta ja verkkopankkitunnukset omalta pankilta.

Tässä kuva Suomi.fi tunnistautumispalvelusta

Klikkaa kuva suuremmaksi

Julkiset viranomaispalvelut: Selko-oppaat

1. Selko-opas: TE-palvelut
2. Selko-opas: Kelan verkkopalvelut
3. Selko-opas: Verohallinnon verkkopalvelut
4. Selko-opas: Poliisin verkkopalvelut

Kansallinen tulorekisteri

Kansallinen tulorekisteri on otettu käyttöön 1.1.2019. Tulorekisteri on internetissä toimiva sähköinen tulotietokanta. Se sisältää kaikki kansalaisen palkka-, etuus- ja eläketiedot reaaliaikaisesti.

Vuodesta 2019 lähtien tulorekisteristä löytyvät tiedot palkoista ja ansiotuloista. Vuodesta 2021 lähtien tulorekisteriin ilmoitetaan myös eläke- ja etuustiedot.

Tulorekisteriä voivat käyttää viranomaiset, työnantajat ja kansalainen itse. Kansalainen voi tarkistaa tulorekisteristä omat tulonsa ja tilata halutessaan tulotietojaan koskevan tulorekisteriotteen.

Tulorekisteriin voit tunnistautua pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Klikkaa ja tutustu Tulorekisteriin.


Kanta (Kansallinen terveysarkisto; sähköinen resepti, potilastiedon arkisto)

Kanta-infoUsein kysytyt kysymykset


Maistraatti

Ohjeita Maistraatissa asiointiin


Posti ja OmaPosti
Postin mobiilisovellukset
Posti-opastusvideot
Postin ohje


Kaupunkien ja kuntien palvelut

Myös kunnat ja kaupungit tarjoavat sähköisiä palveluja verkossa, käy tutustumassa oman paikkakuntasi asiointipalveluihin oman kuntasi sivuilla. Katso tästä kaikki Suomen kunnat ja niiden yhteystiedot sekä sivustot.


Lisätietoja sähköisistä asiointipalveluista

Kansalaisneuvonta.fi
Kansalaisneuvonta on julkisten palvelujen käyttäjille suunnattu neuvontapalvelu. Palvelun avulla halutaan helpottaa sähköistä viranomaisasiointia. Kansalaisneuvonta.fi-verkkosivusto on valtiovarainministeriön rahoittama palvelu, jota hoidetaan Valtiokonttorissa. 

Kansalaisneuvontaa saa puhelimitse, sähköpostitse ja sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta, sekä etäyhteydellä (Etäyhteyden luomiseen tarvitset tietokoneen tai laitteen, jossa on mikrofoni, kaiuttimet tai kuulokkeet sekä videokamera.)

Digituen kautta voit saada neuvoja ja apua tietokoneen, matkapuhelimen, tabletin tai muun mobiililaitteen sekä sähköisten palvelujen käyttöön. Tietoa Digituesta

Kansalaisille: Suomi.fi

Yrittäjille: Yritys-Suomi

Maahanmuuttajille: Infopankki 


Muita tärkeitä verkkopalveluja

Junaliputvr.fi
Bussiliputmatkahuolto.fi
Lentoliput: Finnair