Sosiaalisen median opas

Some eli sosiaalinen media tarkoittaa tiedonvälityksen ja viestinnän välinettä, johon käyttäjät itse tuottavat sisällön. Tämä some-opas esittelee yleisimmät ja suosituimmat somekanavat ja sosiaalisen median palvelut.

Mikä on some? Sosiaalinen media on media, johon käyttäjät luovat itse sisällön. Sosiaalinen median avulla luodaan ja ylläpidetään ihmisten välisiä suhteita. Sosiaaliselle medialle tyypillisiä palveluita ovat esimerkiksi sisällönjakopalvelut, verkkoyhteisöpalvelut ja keskustelupalstat.

Sosiaalisen median piiriin kuuluvaa toimintaa ovat esimerkiksi kollektiivinen sisällöntuotanto, blogien kirjoittaminen ja lukeminen, avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittäminen, tiedostojen jakaminen vertaisverkoissa, kuluttajien välinen sähköinen kaupankäynti, hyödykkeiden ja niiden hintojen käyttäjälähtöinen ja vuorovaikutteinen arviointi ja vertailu tietoverkossa ja verkkopelien pelaaminen.

Mitä on some? Sosiaalinen media on vuorovaikutteinen ja käyttäjälähtöinen viestintäväline, viestintäkanava ja -ympäristö. Sosiaalisen median palveluilla tarkoitetaan yleensä web-pohjaisten verkkopalvelujen ohella mobiililaitteiden pikaviesti-, chat- ja yhteistyösovelluksia sekä muita sovelluksia, joissa sosiaalisen median toiminnot ovat hallitsevia.

Sosiaalinen media – käsitteen määrittelyä: 

Some = sosiaalinen media, yhteisöllinen media. Somettaa = viettää aikaansa verkossa sosiaalisen median parissa.

Lue myös: Sosiaalinen onnellisuus, Mitä on sosiaalisuus

Suosituimpia some-palveluja Suomessa

  • Facebook
  • YouTube
  • WhatsApp
  • Instagram
  • Twitter
  • Suomi24. 

Suomalaisnuorten suosituimmat sosiaalisen median palvelut ovat

  • YouTube
  • WhatsApp
  • Facebook
  • Facebook Messenger
  • Instagram
  • Spotify
  • Skype
  • Snapchat
  • TikTok
  • Twitter.

Sosiaalisen median somestrategiat

Sosiaalista mediaa voi käyttää yksityisen viestinnän lisäksi työnhakuun, verkkoidentiteetin eli brändin rakentamiseen, mainontaan ja tiedottamiseen. Some taipuu moneen käyttötarkoitukseen. Somessa on osattava käyttäytyä ihmisiksi, kuten muussakin elämässä, vain siten saadaan aikaan myönteisiä tuloksia valitussa käyttötarkoituksessa.

Käyttäytyminen verkossa


Netiketti on normisto, joka ohjeistaa kuinka käyttäytyä internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Hyvät tavat ja kohtelias käyttäytyminen ovat verkossakin tarpeen, kuten tavanomaisessakin ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Lait koskevat myös internetiä ja sen palveluita. Kaikki sellainen, mikä on laitonta muutenkin, on laitonta myös netissä. Muista huomioida tekijänoikeudet julkaistessasi materiaalia sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää tästä: Netiketti - netin käytösopas


Sosiaalinen media työnhaussa


Sosiaalisen median merkitys työnhaussa on tärkeä. Ammattilaisella on hyvä olla näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Henkilöbrändin rakentaminen sosiaalisessa mediassa on tärkeää, sillä some on nykyään myös rekrytointikanava. Ammattilainen voi markkinoida somessa osaamistaan.

Jokaisen ammattilaisen on syytä pitää huolta myönteisestä some-näkyvyydestään, sillä työnantajat tarkistavat työnhakijan taustat ”googlettamalla”. Jos samaan työhön on useita hakijoita, on sellainen työnhakija vahvoilla, jolla on myönteinen some-näkyvyys eli henkilöbrändi. Tässä on yksi tärkeä syy, miksi somettaminen on pidettävä laadukkaana toimintana.


Verkkoidentiteetti


Verkkoidentiteetti on sosiaalisessa mediassa on verkosta löytyviin tietoihin perustuva käsitys ihmisen ominaislaadusta, yksilöllisyydestä ja henkilöllisyydestä.

Verkkoidentiteetti muodostuu nimestä/nimimerkistä, iästä, sukupuolesta, ammatista, työstä, koulutuksesta, asuinpaikasta, harrastuksista, profiilikuvista, esittelytiedoista, kavereista, verkostoista, Googlen hakutiedoista jne.

Verkkoidentiteetti koostuu työn, ammatin ja vapaa-ajan verkkoelämästä ja -materiaalista.

Henkilöbrändi on ihmisen verkkoelämästä ja -toiminnasta koostuva verkkoidentiteetti. Henkilöbrändi eli brändin rakentaminen sosiaalisessa mediassa voidaan lyhyesti määritellä henkilön tietoisesti rakentamaksi maineen ja imagon kokonaisuudeksi.

Henkilöbrändäyksellä tarkoitetaan oman osaamisensa markkinointia. Tärkeimmät somepalvelut henkilöbrändin rakentamisessa ovat LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram ja YouTube.


Lapset ja nuoret sosiaalisessa mediassa


Lapsille ja nuorille sosiaalinen media on tärkeä paikka, sillä kaikki kaverit ovat siellä. Lapset ja nuoret haluavat olla sosiaalisessa mediassa mukana ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa.
Sosiaalisessa mediassa vaihdetaan kuulumisia, iloitaan ja hassutellaan. Sosiaalinen media on osa nykyajan lasten ja nuorten elämää.

Vanhemman tehtävänä on varmistaa lasten ja nuorten sosiaalisen median turvallinen käyttö, sekä se että myös lasten ja nuorten ns. verkkoidentiteetti muodostuu laadukkaaksi ja heidän tulevaisuutensa kannalta myönteiseksi. Tässä asiassa on vanhempien ohjattava lapsia ja nuoria, ja selitettävä miksi ja miten on huolehdittava verkkoidentiteetistään.

Lue tarkemmin:
Lapset ja nuoret sosiaalisessa mediassa
Perheturva

Sosiaalisen median palveluja


Sosiaalisen median palveluja on niin monta erilaista, että jokaiselle löytyy sopiva palvelu. Palvelut ovat erilaisia, joissakin painottuu tekstipohjainen viestintä, toisissa visuaalisempi puoli valokuvin ja videoin.

Facebook

Facebook on internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu. Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden kuvallisen käyttäjäprofiilin luomiseen sekä yhteydenpitoon ystäviensä kanssa. Facebookissa on myös mahdollista liittyä erilaisiin yhteisöihin ja saada tietoa tulevista tapahtumista. Facebookin liikeidea on myydä mainostajille mahdollisuutta lähettää palvelun kautta käyttäjille kohdennettua mainontaa.

Facebookia voi käyttää joko yksityishenkilönä profiililla tai yrityksille ja yhdistyksille tarkoitetuilla sivuilla. Facebook-sivuillaan yritykset markkinoivat tuotteitaan ja palveluitaan ja palvelevat asiakkaitaan. Facebook-käyttäjät voivat tykätä yritysten sivuista ja näin vastaanottaa yritysten viestejä. Lisäksi Facebook tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kohdentaa julkaisujaan tietyille kohderyhmille tai tehdä mainoksia.

Facebookin omistaja ja ylläpitäjä on Facebook Inc, jonka kotipaikka on Palo Altossa Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Facebookin perusti sen nykyinen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg Harvardin yliopiston kampuksella yhdessä opiskelukavereidensa Eduardo Saverinin, Dustin Moskovitzin ja Chris Hughesin kanssa.

Facebookin käyttöohje
Facebookin käyttöehdot
Facebook Facebookissa

YouTube

YouTube on Googlen omistama internetissä toimiva videopalvelu. Toukokuussa 2005 perustettu YouTube tarjoaa mahdollisuuden etsiä, katsoa ja jakaa käyttäjien itse tekemiä videoita. YouTube tarjoaa foorumin, jossa voi pitää yhteyttä muihin, jakaa tietoa ja inspiroida muita. Palvelu toimii myös jakeluympäristönä alkuperäisen sisällön luojille sekä pienille ja suurille mainostajille. YouTube on Internetin suosituin videopalvelu.

YouTube-ohjeet
YouTube-ohjevideot

WhatsApp

WhatsApp Messenger on Brian Actonin ja Jan Koumin vuonna 2009 julkaisema pikaviestinpalvelu älypuhelimille. Sillä voi tekstin lisäksi lähettää kuvia, videoita, ääniviestejä, jakaa oman sijainnin netin tai GPS:n kautta sekä jakamaan omia yhteystietoja.

WhatsApp Messenger on monilla alustoilla toimiva pikaviestisovellus, jonka avulla voi lähettää ilmaisia viestejä internetin kautta. WhatsApp Messenger on saatavilla iPhonelle, BlackBerrylle, Androidille, Windows Phonelle. WhatsApp Messenger käyttää puhelimen internet-liittymää, joten viestien lähettäminen ei maksa mitään. Perusviestinnän lisäksi WhatsApp-käyttäjät voivat luoda ryhmiä, lähettää toisilleen kuvia, videoita ja ääntä rajoittamattomasti. Vuonna 2014 yhteisöpalvelu Facebook osti WhatsAppin omistukseensa.

WhatsApp-ohje
WhatsApp-aloitusohje
WhatsApp-käyttöehdot

Instagram

Instagram on ilmainen kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen verkosto. Palvelun avulla käyttäjät voivat jakaa kuvia, kommentoida toisten käyttäjien kuvia ja tykätä niistä. Palvelun käyttö mobiililaitteilla edellyttää sovelluksen asentamista, joka on saatavilla iOS-, Android- ja Windows Phone -käyttöjärjestelmille. Instagramin omistaa Facebook.

Instagram-ohje
Instagram-aloitusohje
Instagram-käyttöehdot

Twitter

Twitter on yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät lähettämään ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli tviitit (twiitit, englanniksi tweet), voivat sisältää korkeintaan 140 merkkiä. Käyttäjien on mahdollista lähettää ja vastaanottaa päivityksiä Twitter-verkkosivuston kautta, tekstiviesteinä, RSS-syötteenä tai erilaisten sovellusten kautta. Palvelun käyttö internetissä on maksutonta. Twitter perustettiin vuonna 2006.

Twitterin käyttöohje
Twitterin käyttöehdot

Suomi24

Suomi24 on Suomen suurin kotimainen sosiaalisen median palvelu. Suomi24:n palveluita ovat muun muassa Keskustelu, Treffit ja Posti. Palvelun omistaa Aller Media.

Skype

Skype on VoIP-palvelu ja pikaviestintäohjelma. Skypen avulla käyttäjät voivat ilmaiseksi keskustella keskenään ja soittaa toisilleen video- tai äänipuheluita Internetissä. Skypeä voidaan käyttää tietokoneilla, tableteilla ja älypuhelimilla. Skypen pikaviesteillä, ääni- ja näköpuheluilla on helppo viestiä ihmisten kanssa, olivatpa he missä päin maailmaa tahansa. Vuodesta 2011 lähtien Skype on ollut Microsoftin tuote.

Skype-ohje
Skypen kaikki ominaisuudet
Lataa Skype kaikkiin laitteisiin

Google Chat

Google Chat on Googlen kehittämä ilmainen pikaviestinpalvelu, jota voi käyttää viestien lähettämiseen, ääni- ja videopuheluihin sekä kuvien jakamiseen. Palvelu on käytettävissä internetin kautta. Chatin käyttämiseen tarvitaan Google-tili.


Google Meet

Google Meet on Googlen yrityskäyttöön suunnattu videopuhelupalvelu. Se on käytettävissä verkkoselaimella, sekä Android -ja iOS-sovelluksina.


Snapchat

Snapchat on pikaviestipalvelu, jonka avulla käyttäjät voi ottaa kuvia ja videota, lisätä niihin tekstiä ja erilaisia kuvakkeita sekä lähettää niitä joko palvelun muille käyttäjille tai julkiseen "minun tarinaani" (My Story). My Storyyn lisätyt snapit ovat muiden Snapchatin käyttäjien nähtävissä seuraavien 24 tunnin ajan. Otettuja kuvia tai videoita kutsutaan ”snapeiksi” tai "snäpeiksi".

Käyttäjä voi määrittää ajan, kuinka kauan snapit näkyvät vastaanottajan laitteessa (1–10 sekuntia). Määritetyn ajan jälkeen snapit poistetaan vastaanottajan Snapchat-sovelluksesta ja Snapchatin palvelimilta. Käyttäjä voi halutessaan tallentaa ottamansa kuvat ja videot omassa laitteessa olevaan galleriaan.

TikTok

TikTok on lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus. TikTokin on julkaissut ja sitä kehittää kiinalainen ByteDance. Tietoja TikTokista

Viber

Viber on ilmainen pikaviestinpalvelu ja VoIP-ohjelma. Viber sisältää ilmaiset tekstiviestit, puhelut, videopuhelut, ryhmäkeskustelut ja kuvien jakaminen. Toimii älypuhelimissa, tableteissa ja tietokoneissa.

Viber-ohje
Viber-käyttöehdot

WordPress

WordPress on maailman suosituin blogipohjainen julkaisujärjestelmäalusta. Sen painopisteinä ovat esteettisyys, web-standardit ja käytettävyys. WordPress on ilmainen peruskäytössä, saatavilla on maksullisia lisäominaisuuksia.

WordPress-tuki

Blogger

Blogger on hakukoneyhtiö Googlen omistama blogipalvelu, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1999 lähtien. Blogger on helppokäyttöinen blogipalvelu, jonka käyttämiseen tarvitaan Google-tili ja joka on integroitu myös Googlen muihin palveluihin.

Blogger-ohje

LinkedIn

LinkedIn on ammatillisen ja työelämän sosiaalisen median verkostointipalvelu. Käyttäjät luovat palveluun oman julkisen profiilin CV:n muotoon (curriculum vitae) eli luettelon henkilön koulutuksesta, työkokemuksesta ja muista taidoista. LinkedIn on palvelu, jossa voi esitellä ammatillista osaamistaan.

LinkedIn-ohje

SlideShare

SlideShare on Internetissä toimiva ilmainen esitystenjakopalvelu. Käyttäjät voivat ladata sinne PowerPoint-, PDF- ja LibreOffice-esityksiään. Palvelu on perustettu vuonna 2006. Palvelu on suunniteltu esitysten helppoon jakeluun. Esitysten katseleminen on täysin ilmaista ja vapaata.

SlideShare-ohje

Vimeo

Vimeo on Internetissä toimiva perusominaisuuksiltaan ilmainen videopalvelu. Se perustettiin marraskuussa 2004. Vimeo on yritysten ja organisaatioiden suosiossa, joille on tarjolla myös ominaisuuksiltaan laajempia maksullisia palveluja.

Vimeo-ohje

Wikipedia

Wikipedia on Internetissä julkaistava ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja. Tietosanakirjaa julkaistaan pelkästään internetissä, eikä siitä julkaista painettua versiota. Wikipediaa kirjoitetaan 290 kielellä. Wikipedian sisältö on vapaaehtoisten kirjoittama ja sen käyttäminen on vapaata GNU Free Documentation -lisenssin mukaisesti. Wikipediaa ylläpitää Wikimedia Foundation.

Wikipedian perustajan Jimmy Walesin mukaan Wikipedia on ”pyrkimys luoda ja levittää jokaiselle planeetan asukkaalle heidän omalla kielellään mahdollisimman laadukas vapaa tietosanakirja. Wikipedian yhteydessä toimii myös media-arkisto Wikimedia Commons, joka sisältää yli 10 miljoonaa tekijänoikeuksista vapaata tai vapaasti levitettävää kuvaa ja muuta mediatiedostoa.

Wikipedia-ohje

Lähteet:
Mannerheimin lastensuojeluliitto 
Sosiaalisen median käsikirja, Harto Pönkä, Docendo, 2014
Kortesuo Katleena, Sano se someksi 1. 2014. Helsinki: Kauppakamari.
Sovellusten web-sivut