Liikunta-info

Liikunta on aerobista, happea kuluttavaa tai anaerobista, ilman happea tapahtuvaa fyysistä aktiivisuutta. Aloita liikkuminen jo tänään. Liiku itsellesi sopivalla ja mieluisalla tavalla. Iloitse liikunnasta, sillä liikunta on ilmaista lääkettä, joka kohentaa ja parantaa fyysistä ja psyykkistä terveyttäsi ja hyvinvointiasi nopeasti, tehokkaasti ja tekee olosi onnelliseksi.

Kuva: Wikimedia Commons. Creative Commons

Mitä on liikunta

Yksinkertaisimmillaan liikunta ja fyysinen aktiivisuus on mitä tahansa kehon liikettä, jossa käytetään energiaa. Fyysinen aktiivisuus voidaan jakaa kahteen tyyppiin: aerobiseen ja anaerobiseen. 


Aerobinen liikunta

Aerobisessa liikunnassa elimistö tuottaa lihasten tarvitseman energian hapen avulla verensokerista eli glukoosista. Anaerobisessa liikunnassa elimistö tuottaa lihasten tarvitseman energian ilman happea lihaksiin varastoituneesta glykogeenista (glukoosin varastomuoto).

Aerobinen liikunta on pitkäkestoista happea kuluttavaa fyysistä liikuntaa, ns. kestävyysliikuntaa. Kaikki tavanomainen rauhallisempi liikunta on aerobista liikunta, jossa lihakset saavat toimintaansa riittävästi happea. 

Aerobista eli lihaskestävyyttä kehittäviä liikuntalajeja on esim. kävely, sauvakävely, juoksu, hölkkä, uinti, kevyt jumppa, hiihto ja pyöräily. Säännöllinen aerobinen liikunta kohottaa kestävyyskuntoa, eikä yleensä kohtuullisesti harjoitettuna kipeytä lihaksia.

Aerobinen toiminta on mitä tahansa fyysistä toimintaa, joka saa sykkeen nousemaan ja ylläpitää sitä vähintään 10 minuuttia. Tämäntyyppinen liikunta vahvistaa sydäntäsi parantamalla verenkiertoa ja hapensaantia koko kehossasi ja aivoissa.


Anaerobinen liikunta

Anaerobinen liikunta on lyhytkestoista, nopeaa ja tehokasta lihasharjoitusta, jossa lihakset työskentelevät ilman riittävää lisähappea, sillä keuhkot ja verenkiertojärjestelmä eivät ehdi toimittaa sitä suorituksen nopeuden ja tehokkuuden takia. 

Anaerobisessa liikunnassa käytetään nopeita lihassupistuksia, jotka ovat lyhyitä, alle 10 sekuntia kerrallaan kestäviä nopeus-, voima- tai voimapyrähdyksiä. Anaerobista harjoitusta kannattaa tehdä vain lyhyen aikaa kerrallaan, sillä lihaksiin kertyy muuten liikaa maitohappoa, joka kipeyttää lihakset.

Anaerobisessa aineenvaihdunnassa lihasten glykogeenista käyttöön otettu glukoosi muuttuu laktaatiksi eli maitohapoksi. Lihakseen kerääntyvä maitohappo nostaa lihaksen happamuutta ja aiheuttaa lihaksen kipeytymisen.

Anaerobinen liikunta on ns. voimaharjoittelua, joka lisää lihasten voimaa ja massaa. Kuntosaliharjoittelu antaa hyvät välineet ja monipuoliset mahdollisuudet lihasmassan ja -voiman lisäämiseen anaerobisella teholiikunnalla.

Liikuntaharjoittelu on hyvä aloittaa varovaisesti oma lähtökunto huomioiden. Vähitellen kunnon parannuttua voi lisätä liikunnan kestoa ja tehoa. Näin voit välttää ylilyönneistä johtuvan kehon ja lihasten kipeytymisen.


Miksi liikunta on tärkeää

Yleensä liikuntaa harrastetaan sen tuottaman terveyden, kunnon, rentoutumisen ja virkistymisen takia. Liikunta lisää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta, sillä liikunnalla on hyvin monipuolisia positiivisia vaikutuksia ihmisen fyysiseen elinjärjestelmään. 

Liikunnalla on lyhytkestoisia ja pitkäkestoisia vaikutuksia. Liikuntaa on kuitenkin harjoitettava säännöllisesti, että voisi hyötyä näistä terveysvaikutuksista. Säännöllinen liikunta tekee ihmisestä terveemmän. 


Liikunnan hyötyjä ja terveysvaikutuksia ovat mm:

- liikunta ylläpitää terveellistä painoa

- liikunta lisää vastustuskykyä

- liikunta parantaa mielialaa

- liikunta lisää onnellisuutta


Liikunta auttaa pitämään painon kurissa. Se auttaa kehoa polttamaan ylimääräisiä kaloreita ja rasvaa. Se auttaa myös rakentamaan lihaksia, mikä lisää aineenvaihduntaa ja polttaa enemmän kaloreita myös levossa.

Säännöllisellä liikunnalla on välittömiä vaikutuksia aivoihin, kuten mielialan muutos ja muistin paraneminen, energiatason kohoaminen, stressitason laskeminen, unen laadun paraneminen ja itseluottamuksen koheneminen.

Liikunta parantaa mielialaa, vähentää stressiä ja auttaa rentoutumaan, edistää mielenterveyttä, vie ajatukset pois ikävistä asioista, kohottaa itsetuntoa ja antaa vaihtelua elämään.

Nämä muutokset johtuvat siitä, että säännöllinen liikunta lisää aivojen verenkiertoa. Aivojemme kemikaalit (joita kutsutaan välittäjäaineiksi) käyttävät tätä hapekasta verta energianlähteenä toimiakseen asianmukaisesti. Mitä enemmän liikut, sitä paremmin aivosi toimivat!

Liikunta voi parantaa muistia lisäämällä aivosoluihin pääsevän hapen määrää, jolloin ne voivat toimia paremmin. Sen lisäksi, että säännöllinen liikunta parantaa muistia, sen on todettu vähentävän stressitasoa ja parantavan mielialaa, koska se vapauttaa verenkiertoon endorfiineja - luonnollista kemikaalia, joka saa sinut voimaan hyvin.

Liikunta lisää onnellisuutta, sillä fyysinen aktiivisuus lievittää ahdistusta ja stressiä, kohentaa itsetuntoa, tuottaa iloa ja hyvää oloa ja edistää sosiaalista elämää.

Liikuntasuositukset

Aikuisille suositellaan 150 minuuttia kohtuullista aerobista kestävyysliikuntaa viikossa. Kestävyysliikuntaa ovat esimerkiksi reipas kävely, sauvakävely tai pyöräily tai tehokkaampaa aerobista liikuntaa, kuten juoksua, aerobicia tai maastohiihtoa, 75 minuuttia viikossa.

Lisäksi on suositeltavaa lihasvoimaa tai -kestävyyttä ylläpitävää tai lisäävää liikuntaa, kuntosaliharjoittelua, jumppaa, venyttelyä tai tanssia, mielellään 2 päivänä viikossa vähintään.

Yli 65-vuotiaille suositellaan tasapainoa ja liikkuvuutta parantavaa liikuntaa, kuten kotivoimistelua.

Terveysvaikutusten saavuttamiseksi suositellaan vähintään 30 minuuttia päivässä. Kohtuullinen liikunta voi olla reipasta kävelyä tai kevyttä hölkkää, kun taas reipas liikunta on hyvää vaihtelua harjoitukseen. 

Liikunnan sisällyttämisen jokapäiväiseen elämään ei tarvitse olla hankalaa, sillä on monia yksinkertaisia tapoja, joilla voit sisällyttää liikuntaa päivärutiineihisi. Jos kävelet töihin autolla ajamisen sijaan, käyt lounasaikaan ulkoilemassa tai juokset lenkillä illalla ystävien kanssa, huomaat, mitä hyötyä liikunnan sisällyttämisestä jokapäiväiseen elämääsi on.

Kohtuullinen liikunta on parempi kuin ei lainkaan, mutta reipas liikunta tarjoaa suurempia terveyshyötyjä kuin kohtuullinen liikunta.

Helppoa liikuntaa

Liikunta on lääkettä ja parantaa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia monin tavoin. Haasteena on liikunnan lisääminen arkiseen elämänmenoon. Siksi liikunnan lisääminen kannattaa aloittaa helpoista tavoista. 

Yksi hyvä tapa lisätä liikuntaa tavalliseen arkipäivään on työmatkojen kulkeminen osittain tai kokonaan kävellen, pyörällä tai juoksemalla. Toinen helppo tapa kotona ja töissä on portaiden käyttäminen hissin sijasta.

Arkista kevyttä liikuskelua voi helposti lisätä myös pihatöillä, kuten haravoinnilla ja talvella lumitöillä, tekemällä kauppareissun tai muun asiointireissun kävellen tai pyörällä, ulkoilemalla koiran kanssa, leikkimällä ulkona perheen lasten kanssa, marjojen ja sienten keräämisellä metsästä jne. 


Helppoja kuntoliikunnan muotoja ovat

Kävely on hyvä liikuntamuoto. Se on vähän rasittavaa ja sitä voi harrastaa melkein missä tahansa. Kävely on itse asiassa yksi parhaista tavoista parantaa terveyttäsi, koska se on niin helppoa tehdä joka päivä.

Kävely on erinomainen tapa parantaa terveyttäsi ja vähentää diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä. Paras tapa aloittaa kävelyn lisääminen on tehdä siitä osa päivittäistä rutiinia. 

Uinti on hyvä kuntoliikunnan muoto. Uinti on lempeä liikuntamuoto, koska se auttaa rakentamaan lihaskuntoa ja voimaa rasittamatta liikaa niveliä. Uinti parantaa myös kuntoa, sydämen terveyttä ja joustavuutta. 

Pyöräily on hyvä liikuntamuoto, koska se auttaa rakentamaan lihaskuntoa ja voimaa rasittamatta liikaa niveliä. Pyöräily parantaa myös kuntoa, sydämen terveyttä ja liikkuvuutta.

Hiihtäminen on talviliikuntalajeista erinomainen liikuntalaji kaikenikäisille ihmisille. Se on paitsi hauskaa puuhaa myös hyvää liikuntaa. Hiihtäminen edellyttää hyvää kuntoa ja oikeaa tekniikkaa, joten se auttaa parantamaan yleistä kuntotasoa.

Liikkumista on helppo lisätä, tekemällä kaikkea helppoa ja mukavaa arjen keskellä. Siinä sivussa terveys kohenee ja mieli virkistyy. 

Yhteenveto

Ajan löytäminen säännölliselle liikunnalle voi tuntua vaikealta, vaikka se on tärkeä osa terveellistä elämäntapaa. Voit kuitenkin kehittää itsellesi liikuntarutiinin ensin helpoilla tavoilla, sitten ottamalla mukaan tehokkaampia tapoja. 

Vähintään 30 minuuttia päivässä (tai enemmän, jos mahdollista) on suositeltavaa, jotta saavutetaan liikuntaan liittyvät terveyshyödyt.

Säännöllinen liikunta vähentää stressiä, vahvistaa luustoa ja lihaksia, parantaa joustavuutta, lisää energiatasoa, lisää vastustuskykyä ja yleistä elämänlaatua.

Parhaat liikuntamuodot ovat niitä, joita todella teet. On monia helppoja liikuntamuotoja, joita voit harrastaa ympäri vuoden. Voit liikkua ulkona ja urheilla, tai voit harrastaa liikuntaa kotona sisätiloissa. 

Lue lisää hyvän olon artikkeleita




Keywords: liikunta, aerobinen liikunta, anaerobinen liikunta, liikuntasuositukset, terveysliikunta, kuntoliikunta, liikunnan hyödyt ja terveysvaikutukset

Lähteet

Kaypahoito.fi. (2016). Liikunta on lääkettä (Liikunta-suositus). [online] Available at: https://www.kaypahoito.fi/khp00077 [Accessed 12 Oct. 2022].

Sydänliitto. (2020). Liikkumista mahtuu päivään yllättävän helposti - Sydänliitto. [online] Available at: https://sydan.fi/fakta/aikuisen-liikunta/ [Accessed 12 Oct. 2022].

Fogelholm, M. & Vuori, I. 2005. Terveysliikunta: Fyysinen aktiivisuus terveyden edistämisessä. Helsinki: Duodecim: UKK-instituutti.

Luukkala, J. & Seppänen, L. 2019. Osalliseksi onnellisuudesta. 1. painos. Helsinki: Duodecim.

Vuori, I., Taimela, S. & Kujala, U. 2016. Liikuntalääketiede. 3.–5. p. Helsinki: Duodecim.

Matikka, L., Roos-Salmi, M., Arajärvi, P., Nuoramo, T. & Aaltonen, A. 2020. Urheilupsykologian perusteet. 3. painos. Helsinki: Liikuntatieteellinen Seura ry.