Sijoitus-opas

Sijoittaminen on tieto- ja taitolaji. Tuottavaan sijoittamiseen tarvitaan tietoa, taitoa, älyä ja työtä. Monet ihmiset rikastuvat sijoittamalla rahaa älykkäästi ja pitkäjänteisesti. Tämä artikkeli käsittelee rahan tekemistä sijoittamalla, antamalla perustietoja aloittelijoille, mihin kannattaa sijoittaa, miten aloittaa sijoittaminen, kuinka onnistua, menestyä ja rikastua sijoitustoiminnalla. Tutustu palveluihin ja ota käyttöön. Sisältää kaupallista yhteistyötä*


Nordnet on olla säästäjien ja sijoittajien suosituin digitaalinen sijoituspalvelu Pohjoismaissa. Nordnet toimii Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Nordnet One on Nordnetin uusi helppo ja automaattinen sijoituspalvelu.

Nordnet One tarjoaa kolme yhdistelmärahastoa, jotka sijoittavat automaattisesti, globaalisti ja hajautetusti sekä osake-, korko- ja luottomarkkinoille:

- Nordnet One Varovainen
- Nordnet One Tasapaino
- Nordnet One Rohkea

Aloita helppo sijoittaminen tästäNordnet One*

Nordnet One. Valmiiksi hajautettu sijoitusratkaisu edullisin kustannuksin.

Nordnet One on Nordnetin uusi palvelu, joka tarjoaa helpon ratkaisun säästöjen sijoittamiseen ja hajauttamiseen edullisin kuluin (juoksevat kulut vain 0,49 %). Näin sinun ei tarvitse ostaa monia eri rahastoja hajauttaaksesi säästösi. Nordnet One rahastot ovat laajasti hajautettuja ja antavat turvaa markkinoiden heilahteluissa.

Nordnet One -rahastot sopivat pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Nordnet One hoitaa kaiken sijoittamiseen liittyvän, eikä sinun ei tarvitse itse seurata markkinoiden kehitystä. Nordnet One sopii sijoittajalle, joka haluaa pitkäaikaisen ja helpon sijoitusratkaisun.

Aloita helppo sijoittaminen tästä: Nordnet One*

Tärkeää tietoa!
Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Siksi s
ijoitusten hajauttaminen on tärkeää ajallisesti sekä eri sijoitustuotteiden välille, jolloin  riskit pienenevät huomattavasti.


KysymysMikä on ETF?
Vastaus: ETF:t (Exchange Traded Fund) on indeksiosuusrahasto, joka sijoittaa automaattisesti eri osakkeisiin indeksin mukaan. ETF-sijoittaminen on edullista ja tehokasta. ETF-rahasto on  pörssinoteerattu rahasto, jossa yhdistyvät osakkeiden ja sijoitusrahastojen parhaat puolet.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä* helposti ja turvallisesti.

Kysymys: Mikä on indeksirahasto?

Vastaus: Indeksirahasto on osakerahasto, joka seuraa vertailuindeksiä. Vertailuindeksin avulla rahaston osto- ja myyntitapahtumat tapahtuvat automaattisesti tuottoa tarjoaviin osakkeisiin. Automaatio takaa sijoitusten edullisen ylläpidon.

Liity tästä maksutta Nordnetin indeksirahastoonHuom! Nordnetissä voit aloittaa kuukausisäästämisen alkaen 15 euron summilla.

Kysymys: Mitä on impakti sijoittaminen?
Vastaus: Impakti sijoittaminen tarkoittaa vaikuttavuussijoittamista, jolla tavoitellaan taloudellista tuottoa sekä yhteiskunnan ja ympäristön kannalta suotuisia vaikutuksia. Se on vastuullista sijoittamista esim. ympäristö- ja ilmastoystävällistä teknologiaa kehittäviin yrityksiin ja rahastoihin.

Kysymys: Mikä on Osakesäästötili?
Vastaus: Osakesäästötili on tili, jonka kautta yksityinen sijoittaja voi sijoittaa enintään 50 000 euroa valitsemiinsa kotimaisiin tai ulkomaisiin pörssiosakkeisiin.

Avaa turvallinen ja helppo Osakesäästötili NordnetiinMuista kuitenkin sijoitusten riittävä hajauttaminen, sillä sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Aloita pienillä summilla ja opi ensin sijoittamisen perusteet.

Miksi kannattaa sijoittaa

Pitkäjänteisestä sijoittamisesta on taloudellista hyötyä. Ei ole mitään järkeä pitää ylimääräisiä rahojaan ja säästöjään nollakorolla pankkitilillä, jossa ne eivät tuota omistajalleen mitään. Päinvastoin hiljalleen edistyvä inflaatio syö säästöjen arvoa koko ajan. Talletusten rahallinen arvo siis laskee, jos makuuttaa rahojaan pankkitilillä. Sijoittamalla ylimääräiset rahasi, voit saada huomattavasti korko- ja osinkotuloja. Kun sijoitat saamasi korot ja osingot edelleen, saat korkoa korolle ja alat todella vaurastua. Sijoittamalla voit rikastua.

Mihin kannattaa sijoittaa

Voit sijoittaa rahaa osakkeisiin, rahastoihin ja muihin arvopapereihin. Osakesijoittaminen tarkoittaa sijoittamista pörssissä oleviin osakeyhtiöihin. Sijoittaminen rahastoihin tarkoittaa sijoittamista rahastoyhtiöiden rahasto-osuuksiin. Rahastoyhtiön salkunhoitaja ostaa, myy ja sijoittaa asiakkaidensa rahat useisiin sijoituskohteisiin asiakkaan puolesta. Joukkovelkakirjalainat ovat pitkäaikaisia sijoituksia (esim. valtion obligaatiot), jotka ovat pankkien, yritysten tai valtioiden liikkeeseen laskemia lainoja.

Sijoitusten hajauttaminen tarkoittaa sijoitusten jakamista ajallisesti sekä eri sijoitustuotteiden välille, jolloin  riskit pienenevät huomattavasti. Kaikkia rahoja ei siis kannata sijoittaa samaan kohteeseen eikä yhdellä kertaa. Taloudellisesti vakaalla pohjalla oleviin suuryrityksiin voi sijoittaa turvallisesti enemmänkin, niistä voi odottaa pitkällä aikavälillä jatkuvaa kohtuullista tuottoa.

Indeksirahastoon sijoittaminen

Sijoittamisen aloittaminen kannattaa kokeneiden sijoittajien mukaan aloittaa indeksirahastoista. Indeksirahasto on sijoitusrahasto, johon sijoittaminen on helppoa, sillä indeksirahaston sijoitukset tehdään automaattisesti tuottoa tarjoaviin osakkeisiin. Automaatio takaa edullisen tai jopa ilmaisen sijoitusten hallinnoinnin ja ylläpidon.

 


Liity maksutta Nordnetin indeksirahastoon*


Muita sijoituskohteita

Suomessa on avautunut vuoden 2020 alusta mahdollisuus helppoon ja turvalliseen sijoitustoimintaan Osakesäästötilin kautta.

Osakesäästötili on tarkoitettu tavalliselle kansalaiselle pienimuotoiseen sijoitustoimintaan (max. 50 000€). Osakesäästötilin kautta on mahdollisuus saada säästönsä tuottamaan, ostamalla ja myymällä kotimaisia ja ulkomaisia pörssiosakkeita.

Osakesijoituksista ja -ostoista voit saada voittoa osinkoina ja myymällä osakkeita voitollisesti.


Muista sijoitusten riittävä hajauttaminen, sillä ”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

Tutustu myös näihin sijoituskohteisiin:

Sijoitustietoa ja oppaita

Sijoittaminen on tieto- ja taitolaji. Tuottavaan sijoittamiseen tarvitaan tietoa, taitoa, älyä ja työtä. Voit rikastua sijoittamalla rahaa älykkäästi ja pitkäjänteisesti. Sijoitusten hajauttamisella voit pienentää sijoitusriskejä huomattavasti. Aloittelevan sijoittajan on hyvä opiskella sijoittamista ja taloutta jatkuvasti, sekä ottaa oppia kokeneemmilta. Aloita ja opettele sijoittaminen pienillä summilla. Kun tietosi ja taitosi kehittyvät, voit alkaa tekemään suurempia ja tuottoisampia sijoituksia.

Parhaiten osakemarkkinoilla ja sijoittamisessa menestyvät ne, jotka hoitavat sijoitussalkkuaan järjellä tunteen sijaan. Tällä periaatteella ne, joilla on rahaa sijoittamiseen, ostavat silloin kun osakkeiden hinnat laskevat (kuten nyt pörsseissä tapahtuu), jolloin he saavat huomattavan edulliseen hintaan suurten pörssiyritysten osakkeita (pienten kanssa oltava nyt varovainen). Kun taloustilanne myöhemmin kohenee, osakesalkun arvo nousee kohisten, samoin kun saadut osingot.

Hanki itsellesi parhaat rahoitusalan oppaat, niin pysyt aina ajantasalla finanssialan tapahtumista ja kehityksestä ja opit koko ajan uutta. Kun tiedät ja opit sijoittamisen perusasiat ja periaatteet, osaat sijoittaa älykkäämmin ja tuottosi kasvavat. Opit myös välttämään riskit ja tappiot.


Lähteet
Kullas, E. and Oksanen, A. (n.d.). RYYSYISTÄ RIKKAUKSIIN. [online] Available at: https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2020/01/eva-artikkeli-13.1.2020.pdf [Accessed 10 Feb. 2020].
FINE - Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. (2020). Tavallisimmat sijoitustuotteet. [online] Available at: https://www.fine.fi/finanssitietoa/arvopaperiasiat/tavallisimmat-sijoitustuotteet.html [Accessed 10 Feb. 2020].
Op.media. Rahastosäästäminen – valitsenko aktiivi- vai indeksirahaston? [online] Available at: https://op.media/sijoittajakoulu/rahastosaastaminen-valitsenko-aktiivi-vai-indeksirahaston-46996fee86ee4249ad1d1ad762bf5109 [Accessed 10 Feb. 2020].
Kauppalehti Blogit. Hakutulokset: impakti-sijoittaminen. [online] Available at: https://blog.kauppalehti.fi/haku?q=impakti-sijoittaminen [Accessed 5 Nov. 2020].
Keywords: raha, sijoittaminen, mihin kannattaa sijoittaa, sijoittamisen aloittaminen, sijoittaminen osakkeisiin, rahastoihin, pörssiin, indeksirahasto, parhaat sijoitusrahastot, rahastoihin sijoittaminen, miten rikastua, rikastuminen, vastuullinen sijoittaminen, impakti sijoittaminen, etf