Onnellinen parisuhde

Parisuhde on rakkauteen, kiintymykseen ja seksuaalisuuteen perustuva kahden aikuisen ihmisen välinen suhde. Lue artikkelista, miten voit luoda hyvän parisuhteen, ylläpitää ja kehittää sitä. Jokaisen parisuhdetta kaipaavan ja parisuhteessa elävän on hyvä tietää perusasiat parisuhteesta, sen osatekijöistä ja eri vaiheista. 

Onnellinen parisuhde
Onnellinen parisuhde. Kuva: Image Creator

Mitä parisuhde on ja mistä hyvä parisuhde muodostuu. Miten saada parisuhde ja löytää kumppani. Mikä parisuhteen tehtävä on ja mitä vaiheita parisuhteessa on. Lue lisää ja opi, miten luot hyvän ja kestävän parisuhteen.


Mitä on parisuhde

Parisuhde on kahden ihmisen välinen intiimi ja emotionaalinen suhde, joka perustuu molemminpuoliseen rakkauteen, kunnioitukseen ja luottamukseen. Parisuhteen tehtävä on tukea ja auttaa kumppaneita elämän eri tilanteissa, tarjota seksuaalista tyydytystä, iloa ja onnea sekä mahdollistaa henkilökohtainen kasvu ja kehitys. Parisuhde on tärkeä elämänkoulun osa-alue, se on rakkauden ja rakastamisen koulua.


Parisuhteen tehtävä

Parisuhteen tehtävä on tuoda iloa, lohtua, turvaa ja rakkautta molemmille osapuolille. Parisuhde on yleensä seksuaalinen suhde, mutta se sisältää myös ystävyyden, harrastukset, arvot, tavoitteet ja unelmat. Parisuhteessa kumppanit jakavat elämänsä ja ovat toistensa tukena niin hyvinä kuin huonoina aikoina. 

Parisuhde voi myös johtaa perheen perustamiseen ja lasten saamiseen. Parisuhde on perheen ydintekijä. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö. 

Parisuhteella ja siitä muodostuvalla perheellä on ensinnäkin seksuaalisuuteen perustuva suvunjatkamistehtävä. 

Toiseksi parisuhteen ja perheen tehtävänä on lasten hoitaminen ja kasvattaminen yhteiskuntakelpoisiksi ihmisiksi. 

Kolmanneksi parisuhteen ja perheen tehtävänä on tyydyttää perheenjäsenten perustarpeet ja tarjota turvaa ja suojaa elämässä. Parisuhde ja perhe-elämä on myös ihmisenä kasvamisen ja kehittyminen koulua.


Miten saada parisuhde

Parisuhde ei synny itsestään, vaan se vaatii aktiivista etsimistä ja toimimista. Jos haluat saada parisuhteen, sinun täytyy ensin tietää, millaista kumppania etsit ja millainen olet itse. Sinun kannattaa miettiä, mitkä ovat sinulle tärkeitä ominaisuuksia kumppanissa ja mitkä ovat sinun vahvuutesi ja heikkoutesi suhteessa.


Voit etsiä parisuhdetta eri tavoin:

  • Liittyä deittisivustoille tai -sovelluksiin ja luoda profiilin, joka kuvaa sinua kiinnostavasti.
  • Osallistua erilaisiin tapahtumiin tai harrastuksiin, joissa voit tavata samanhenkisiä ihmisiä.
  • Kysyä ystäviltäsi tai tuttaviltasi, tuntevatko he ketään sopivaa kumppania sinulle.
  • Olla avoin ja rohkea lähestymään ihmisiä, jotka herättävät kiinnostuksesi.

Kun löydät jonkun, joka vaikuttaa sopivalta sinulle, sinun kannattaa ottaa häneen yhteyttä ja ehdottaa tapaamista. Voit esimerkiksi pyytää häntä kahville, elokuviin, kävelylle tai illalliselle. Tärkeintä on, että valitset sellaisen paikan ja aktiviteetin, jossa voitte keskustella rauhassa ja tutustua toisiinne.

Ensimmäisellä tapaamisella sinun kannattaa olla oma itsesi ja osoittaa kiinnostusta häntä kohtaan. Voit kysyä häneltä kysymyksiä hänen elämästään, harrastuksistaan, mielipiteistään ja tunteistaan. Samalla voit kertoa hänelle jotain itsestäsi ja siitä, mitä etsit suhteelta. Muista myös kuunnella häntä tarkasti ja antaa hänelle positiivista palautetta.

Jos tapaaminen sujuu hyvin ja tunnette molemmat kipinää, voitte sopia uudesta tapaamisesta ja jatkaa tutustumista. Jos taas ette tunne yhteyttä tai ette ole kiinnostuneita toisistanne, voitte kiittää toisianne kohteliaasti ja jatkaa etsintää.


Hyvä ja onnellinen parisuhde

Hyvä parisuhde on monen tekijän summa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla parisuhteessa, vaan jokainen pari löytää omanlaisensa tavan toimia ja elää yhdessä. Kuitenkin on olemassa joitakin yleisiä piirteitä, jotka usein liittyvät hyvään parisuhteeseen.

Luottamus on parisuhteen perusta. Luottamus tarkoittaa sitä, että voit uskoa kumppanisi olevan rehellinen, uskollinen ja välittävä. Luottamus antaa sinulle turvallisuuden tunteen ja vapauden olla oma itsesi kumppanisi kanssa.

Kunnioitus toista kohtaan on tärkeää, sillä se tarkoittaa, että arvostat kumppaniasi ihmisenä ja yksilönä. Kunnioitus ilmenee siinä, että kuuntelet kumppaniasi, otat hänen mielipiteensä ja tunteensa huomioon ja kohtelet häntä tasavertaisesti. Kunnioitus edellyttää myös sitä, että et loukkaa tai alistaa kumppaniasi sanoin tai teoin.

Läheisyys hyvässä parisuhteessa on sitä, että jaat kumppanisi kanssa sekä fyysisiä että henkisiä kokemuksia. Läheisyys ilmenee siinä, että haluat olla kumppanisi lähellä, koskettaa häntä ja osoittaa hänelle hellyyttä. Läheisyys tarkoittaa myös sitä, että kerrot kumppanillesi ajatuksistasi, tunteistasi ja toiveistasi ja kuulet hänen omansa.

Onnellisuus parisuhteessa on sitä, että nautit kumppanisi seurasta ja koet hänen kanssaan iloa ja mielihyvää. Onnellisuus ilmenee siinä, että teet kumppanisi kanssa asioita, jotka tuottavat teille molemmille tyydytystä. Onnellisuus tarkoittaa myös sitä, että tuet kumppaniasi hänen pyrkimyksissään ja kannustat häntä positiivisesti.


Parisuhteen vaiheet

Parisuhde ei ole paikallaan pysyvä tila, vaan se muuttuu ajan myötä. Parisuhteen kehitystä voidaan kuvata erilaisten vaiheiden avulla, jotka kuvaavat parisuhteen luonnetta ja haasteita eri aikoina. Parisuhteen vaiheet eivät ole samanlaisia kaikille pareille, vaan jokainen parisuhde on omanlainen. Kuitenkin on olemassa joitakin yleisiä vaiheita, jotka yleensä esiintyvät parisuhteessa.


Ihastuminen, rakastuminen, alkuhuuma ja seurustelu. Ihastuminen ja rakastuminen on parisuhteen alkuun liittyvä vaihe, jossa tunnet voimakasta vetovoimaa ja kiinnostusta kumppania kohtaan. 

Ihastuminen ilmenee siten, että ajattelet kumppania jatkuvasti, haluat nähdä häntä usein ja koet hänen kanssaan intensiivisiä tunteita. Ihastumis- ja rakastumisvaihe on vaihe, jossa et näe kumppanisi virheitä tai puutteita. 


Sitoutuminen on suhteen vakiinnuttamista. Ihastuminen ja rakastuminen johtaa usein sitoutumiseen. Sitoutuminen on parisuhteen vaihe, jossa päätät olla kumppanisi kanssa vakavasti ja pitkäaikaisesti. 

Sitoutuminen ilmenee siinä, että teet kumppanisi kanssa yhteisiä suunnitelmia ja tavoitteita, jaat hänen kanssaan arkesi ja vastuusi ja osoitat hänelle uskollisuutta ja luottamusta. 

Sitoutuminen on rauhallinen vaihe, jossa olet tyytyväinen kumppaniisi. Psykologiassa näitä kahta ensimmäistä vaihetta sanotaan symbioosiksi, jolloin pariskunta elää toisiinsa kietoutunutta yhteiselämää ja tekee asioita yhdessä.


Parisuhteen arki. Arki on jokaiseen parisuhteeseen kuuluva vaihe, jossa elät kumppanisi kanssa normaalia elämää, johon kuuluu sekä hyviä että haasteellisia asioita. Arki ilmenee siinä, että teet kumppanisi kanssa rutiineja ja tottumuksia, kohtaat hänen kanssaan haasteita ja koetat ratkaista niitä yhdessä. 

Arki on usein tasainen vaihe, jossa alat tuntea kumppaniasi paremmin ja tottua häneen, sillä alkuhuuma alkaa haihtua. Arki kuitenkin johdattaa parisuhteen vähitellen seuraavaan vaiheeseen, joka on parisuhteen kohtalon kannalta ratkaiseva kysymys.


Itsenäistyminen ja irtautuminen. Itsenäistymisvaihe on haastava vaihe parisuhteelle, varsinkin jos parisuhteen osapuolet siirtyvät tähän vaiheeseen eri tahtiin. Tässä vaiheessa saatat haluta henkisesti irtautua ja itsenäistyä yksilönä, saada omaa aikaa ja tilaa, harrastaa omia harrastuksia ja tavata omia ystäviä. Itsenäistymisvaiheessa alat huomata, että parisuhteen ulkopuolellakin on mielenkiintoista elämää ja tärkeitä asioita. 

Itsenäistymisvaihe on tärkeä parisuhteen osapuolten henkisen kasvun kannalta, siksi kummankin on viisasta sallia toisilleen omaakin elämää, menoja ja ystäviä. 

Itsenäistymisvaiheessa monet puolisot tuntevat kasvavansa erilleen, ajautuvat eroon ja hakevat uuden kumppanin. Erillistyminen on kuitenkin kaikkiin parisuhteisiin kuuluva vaihe ja jos sen yli pääsee, on edessä seuraava vaihe.


Kumppanuus ja uudistuminen. Kumppanuusvaiheessa parisuhde uudistuu, jos se on selvinnyt edellisistä vaiheista eroamatta. Elämänkumppani nähdään omana itsenään vahvuuksineen ja puutteineen, eikä kumpikaan vaadi toista olemaan täydellinen. 

Kumppanuusvaiheessa saatat löytää kumppanistasi uusia puolia ja muutenkin syventää suhdettasi häneen. 

Uudistuminen ilmenee siinä, että teet kumppanisi kanssa uusia asioita ja kokemuksia, opit hänen kanssaan uutta ja kehität itseäsi ja suhdettasi. 

 Kumppanuus ja uudistuminen on kestävän rakkauden ja rakastamisen vaihe, jossa löydät kumppanisi uudelleen ja olet innostunut hänestä. Kumppanuus on pitkän parisuhteen salaisuus.


Yhteenveto

Parisuhde on kahden ihmisen välinen suhde, joka tuo mukanaan iloa, lohtua, turvaa ja rakkautta. Parisuhteen luominen vaatii aktiivisuutta, tutustumista ja kiinnostusta toista ihmistä kohtaan. 

Parisuhde muodostuu monista tekijöistä, kuten rakkaudesta, luottamuksesta, kunnioituksesta, läheisyydestä ja yhteistyöstä. 

Parisuhde muuttuu ajan myötä ja sillä on erilaisia vaiheita, kuten ihastuminen, rakastuminen, sitoutuminen, arki, erillistyminen ja kumppanuus. 

Parisuhde on arvokas asia, josta kannattaa pitää huolta. Jokainen parisuhde on ainutlaatuinen ja vaatii työtä ja huolenpitoa. Ole siis rohkea, rehellinen ja rakastava kumppaniasi kohtaan, niin voit nauttia hyvästä parisuhteesta.


Lue lisää: Onni-onnellisuusopas, IhmissuhteetLähteet

Karjalainen, S., & Kukkonen, P. (2005). Psykologista käyttötietoa. Edita.

Parisuhde – vaiheesta vaiheeseen. (2023). Retrieved 28 September 2023, from https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/ihmissuhteet-ja-vuorovaikutus/parisuhde-vaiheesta-vaiheeseen/

Hahlweg, K., & Richter, D. (2010). Partnerschaftsprobleme: Beziehungsprobleme erkennen und lösen. Springer-Verlag.

Gottman, J., & Silver, N. (2015). The seven principles for making marriage work: A practical guide from the country's foremost relationship expert. Harmony.

Markman, H., Stanley, S., & Blumberg, S. (2010). Fighting for your marriage: A deluxe revised edition of the classic best-seller for enhancing marriage and preventing divorce. John Wiley & Sons.