Työnhakuopas

Löydä Suomen avoimet työpaikat yhdellä haulla. Tee työpaikkojen pikahaku alla olevan työnhakukoneen avulla. Tee haku ohjeen mukaan, niin löydät itsellesi mieluisan työpaikan helposti ja nopeasti.Hakuohje: Saat erittäin tarkan hakutuloksen kun kirjoitat hakusanat seuraavassa järjestyksessä: "avoimet työpaikat ammattinimike paikkakunta". Syötä hakuruutuun hakusanat, esim. "avoimet työpaikat myyjä Helsinki" ja klikkaa Hae. Hakutulokset avautuvat peittoruutuna.

Eri alojen ammattinimikkeet tarkkaan hakuun: Ammattinimikkeet

Työpaikan saaminen voi vaatia muuttoa toiselle paikkakunnalle:

Tutustu: Vuokra-asunnot opas
Hae vuokra-asuntoa: Vuokra-asunnot hakukone

Lue myös: Työmarkkina-info
Löydä uusi työpaikka: Työttömän opas
Klikkaa ja lueMiten saada lisää rahaa.

TE-palvelun tuet avoimien työpaikkojen hakuun

Työ- ja elinkeinotoimisto voi korvata työnhakuun ja työllistymiseen liittyviä kustannuksia.

- työnhakumatkat
- yöpymiskustannukset
- muuttokustannukset
- liikkuvuusavustus

Lue tästä tarkemminTyö- ja elinkeinotoimiston tuet työnhakijalle

Työnhakuopas

Aktiivinen ja oma-aloitteinen työnhakija saa helpommin työpaikan. Jos olet joutunut työttömäksi, huolehdi ensin ilmoittautumisesta työnhakijaksi TE-palveluun (katso Selko-opas: Työvoimatoimisto) ja tehtävä hakemus työttömyysetuudesta Kelaan (katso Selko-opas: Kela-palvelut) tai työttömyyskassaan. Siten toimeentulosi tulee turvatuksi töitä hakiessasi. 

Työnhakijana hyödynnä useita eri kanavia työnhaussa saadaksesi aikaan myönteisiä tuloksia. Parhaan tuloksen työnhaussa saat tekemällä kirjallisen työnhakusuunnitelman ja tavoiteasetannan

Kun löydät mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, tai muuta kautta tiedon mahdollisesta työpaikasta, ota ensin tarkemmin selvää työtehtävästä ja työnantajasta ottamalla yhteyttä työnantajaan puhelimitse tai annettujen ohjeiden mukaan. Jos päädyt hakemaan työpaikkaa, laadi laadukas työhakemus ja CV eli ansioluettelo ja lähetä se työnantajalle.

Hyvä työhakemus: työhakemus ja CV

Voit tehdä myös avoimen ja vapaamuotoisen työhakemuksen. Kaikki työpaikat eivät ole julkisesti haussa, siksi kannattaa ottaa yhteyttä rekrytointiin ja tiedustella tilannetta. Parhaat ja halutuimmat uudet, vapaat työpaikat ja työpaikkailmoitukset eivät kauan ehdi vanheta, ne menevät nopeimmille ja aktiivisimmille. Siksi kannattaa työnhaussa käyttää myös suoria puhelintiedusteluja.


Kun valmistaudut työhaastatteluun, mieti valmiiksi mitä kerrot itsestäsi, koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Ota todistuksesi ja portfoliosi (portfolio = töitä ja ansioita esittelevä kansio, näyte-, työnäyte-, työkansio, opintokansio, ansiokansio) mukaan haastatteluun, pukeudu siististi ja mene haastatteluun myönteisellä ajatuksella ja asenteella.

Sosiaalisella medialla on myös tärkeä merkitys työnhaussa. Työnhakijana sinun on hyvä kiinnittää huomioita laadukkaaseen verkkoidentiteettiin, joka mieluummin vetää puoleensa työnantajia kuin päinvastoin. Lue lisää verkkoidentiteetin merkityksestä työnhakijalle Some-oppaasta.

Tee Sitran laatima työelämän kuntotesti saadaksesi paremmin selville vahvuutesi ja kehittämisen kohteesi työnhakijana ja työntekijänä: Työelämän kuntotesti

Tutustu myös oman alasi ja ammattisi työllisyystilanteeseen eri puolilla Suomea Ammattibarometrin avulla. 

Työnhakukanavia - avoimet työpaikat - rekrytointi

Avoimet työpaikat: TE-palvelut.fi
Kuntien avoimet työpaikat: Kuntarekry.fi
Valtion avoimet työpaikat: Valtiolle.fi 
Katso myös muita: Työpaikkojen hakusivustoja
Katso: Kesätyöpaikat 


Vuokratyöyritykset Suomessa

Vuokratyöpaikka tarkoittaa sitä, että työvoimaa tarvitseva työnantaja-yritys tekee sopimuksen toisen yrityksen (vuokratyöyritys) kanssa työntekijän rekrytoimisesta. Vuokratyöyritys on vuokratyöntekijän työnantaja. Vuokrayritystä kutsutaan myös henkilöstöpalveluyritykseksi. Vuokratyö on yksi hyvä mahdollisuus saada työtä ja työkokemusta useista erilaisista työpaikoista. Alla lista 18:sta Suomen suurimmasta vuokratyöyrityksestä, joihin kannattaa tutustua; klikkaa alla olevia linkkejä ja löydä vapaat työpaikat, lyhytaikaiset työpaikat, pätkätyöt ja keikkatyöt.


Ryhdy yrittäjäksi

Varma tapa työlllistyä on ryhtyä yrittäjäksi. Itsensä työllistäminen ammatinharjoittajana tai suuremman yrityksen perustaminen vaatii kuitenkin runsaasti tietoja ja valmistelua. Tarvittaessa voit myös hankkia yrittäjyyskoulutusta. Klikkaa: Yrityksen perustaminen

Työpaikka ulkomailta

Työnhaku ulkomailta toimii lyhyesti näin:

- Hae ensin työpaikka
- Hae sitten työlupa
- Hanki lopuksi asunto

Sitten vain asiat kuntoon kotimaassa ja menoksi!


Lähteet:
TE-palvelut
Sitra

Henkilöstöpalveluyritysten Liitto ry