Windows-tietoturva

Windows-tietoturvan perusteet: Ohjeita Windowsin tietoturvan kuntoon laittamiseen ja internetin palvelujen tietoturvalliseen käyttämiseen.


Mitä jokaisen kansalaisen on hyvä tietää tietoturvasta? Lataa Maanpuolustuskoulun (MPK) ja Jyväskylän yliopiston toimittama ilmainen kyber-turvaopas käyttöösi: Kyberturva-opas

Tietoyhteiskunnassa, jossa monet jokapäiväiset asioinnit ja palvelut ovat siirtyneet internetin kautta käytettäväksi, on henkilökohtaisten tietojen suojaaminen välttämätön kansalaistaito. Jokaisen kansalaisen on osattava riittävät taidot oman tietoturvansa totetuttamiseksi laitteilla, joilla asioitaan hoitaa verkossa. Tietoturvan perustaso Windows-laitteissa (pc, kannettava tietokone ja tabletti) on helppo toteuttaa huomioimalla muutama perusasia:

 1. palomuuri 
 2. virustorjunta 
 3. järjestelmän päivitykset

Palomuurin käyttöön ottaminen

Palomuuri suojaa tietokonetta rajoittamalla ja estämällä ei-toivottua tietoliikennettä verkosta tietokoneelle ja tietokoneelta verkkoon. Windowsin mukana tulee peruskäyttöön riittävä palomuuri, jolloin erillistä palomuuria ei välttämättä tarvita ollenkaan. Seuraavan ohjeen avulla voit ottaa käyttöön Windowsin oman palomuurin.

 1. Windows 7: valitse Käynnistä-valikosta Ohjauspaneeli/Järjestelmä ja suojaus/Windowsin palomuuri 
 2. Windows 8: kirjoita hakuun palomuuri ja valitse napsauttamalla Windowsin palomuuri 
 3. Windows 10: kirjoita hakuun palomuuri ja valitse napsauttamalla Windowsin palomuuri
Napsauta alla olevia kuvia, niin näet ne suurempina.

Windowsin palomuurin käyttöönotto

Windowsin palomuuri
Ota palomuuri käyttöön ja hyväksy muutos OK-painikkeella.

Windowsin virustorjunta

Jokainen internetiin kytkettävä tietokone on suojattava jollakin virustorjuntaohjelmalla. Tarjolla on lukuisia sekä maksullisia, että maksuttomia vaihtoehtoja. Seuraavien ohjeiden avulla otat käyttöön Windowsin oman virustorjuntaohjelman, jolla saadaan vähimmäistason suojaus tavanomaisen vähäisen internetkäytön turvaamiseen. Kattavamman suojan saa maksullisilla virustorjuntaohjelmilla, joista lista alempana tällä sivulla.

Microsoft Security Essentials (Windows 7)


 1. Yksinkertainen ratkaisu virustorjuntaan peruskäyttäjille
 2. Toimii hyvin taustalla käyttäjää häiritsemättä
 3. Ilmainen kaikille Windowsin käyttäjille

Lataa ohjelma: Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials


Windows Defender (Windows 8.1 ja Windows 10)

Windows Defender on ilmainen Windowsin mukana tuleva virustorjuntaohjelma. Ota käyttöön kirjoittamalla hakuun defender ja valitsemalla hakuruudusta Windows Defender. Käyttöönoton voi tehdä asetuksista Windows 8:ssa, Windows 10:ssä Defender on aktivoitu oletuksena. 

Windows Defender


Muut tietoturvaohjelmat

Tässä lista parhaista maksullisista tietoturvaohjelmista. Osa yrityksistä tarjoaa yksityiskäyttäjille ilmaisen version, yrityskäyttö vaatii lähes aina maksullisen lisenssin. Kaikki alla mainittujen yritysten tietoturvasovellukset tarjoavat kattavampaa ja tehokkaampaa suojaa internetkäytölle kuin Windowsin oma ilmainen suojaus. 

 1. F-Secure
 2. Bitdefender 
 3. ESET 
 4. Kaspersky 
 5. Norton 
 6. Avira 
 7. Avast 
 8. Panda 
 9. McAfee 
 10. AVG

Osta tietoturvaohjelma verkkokaupasta:

Digishop
Dustinhome

Windowsin päivitykset

Käyttöjärjestelmän päivitykset antavat tietoturvaa ja -suojaa, joten päivitykset on oltava ajan tasalla. Microsoft tarjoaa aika ajoin Windowsiin tärkeitä päivityksiä, jotka auttavat suojaamaan tietokonetta uusilta viruksilta ja muilta tietoturvauhkilta. Voit varmistaa, että tietokone päivitetään mahdollisimman nopeasti, ottamalla käyttöön automaattisen päivityksen.

Windows 7 ja Windows 8
Mene Ohjauspaneeliin joko Käynnistä-valikosta tai kirjoita hakuun Ohjauspaneeli. Valitse Ohjauspaneelista kohta Järjestelmä ja Suojaus. Valitse sitten Windows Update | Ota automaattiset päivitykset käyttöön… Valitset asetuksista Asenna päivytykset automaattisesti. Hyväksy lopuksi OK-painikkeella.

Ohjauspaneeli

Järjestelmä ja Suojaus

Windows Update

Windows 10 päivitykset
Windows 10 –järjestelmässä automaattiset päivitykset ovat aina käytössä, käyttäjä voi kuitenkin ajoittaa haluamaansa ajankohtaan päivitysten asentamisen. Tee ajoitus Windowsin asetuksissa.

Windows 10 Update

Windowsin suojauksen tarkistuslista