Windows-tietoturva

Windows-tietoturvan perusteet: Ohjeita Windowsin tietoturvan kuntoon laittamiseen ja internetin palvelujen tietoturvalliseen käyttämiseen.


Mitä jokaisen kansalaisen on hyvä tietää tietoturvasta? Lataa Maanpuolustuskoulun (MPK) ja Jyväskylän yliopiston toimittama ilmainen kyber-turvaopas käyttöösi: Kyberturva-opas

Traficom: Turvalistit (tietoturvan perusteet kaikille kansalaisille).

Tietoyhteiskunnassa, jossa monet jokapäiväiset asioinnit ja palvelut ovat siirtyneet internetin kautta käytettäväksi, on henkilökohtaisten tietojen suojaaminen välttämätön kansalaistaito. Jokaisen kansalaisen on osattava riittävät taidot oman tietoturvansa totetuttamiseksi laitteilla, joilla asioitaan hoitaa verkossa. Tietoturvan perustaso Windows-laitteissa (pc, kannettava tietokone ja tabletti) on helppo toteuttaa huomioimalla muutama perusasia:

 1. palomuuri 
 2. virustorjunta 
 3. järjestelmän päivitykset

Palomuurin käyttöön ottaminen

Palomuuri suojaa tietokonetta rajoittamalla ja estämällä ei-toivottua tietoliikennettä verkosta tietokoneelle ja tietokoneelta verkkoon. Windowsin mukana tulee peruskäyttöön riittävä palomuuri, jolloin erillistä palomuuria ei välttämättä tarvita ollenkaan. Seuraavan ohjeen avulla voit ottaa käyttöön Windowsin oman palomuurin.

Windows 10: kirjoita hakuun palomuuri ja valitse napsauttamalla Windowsin palomuuri.

Windowsin virustorjunta

Jokainen internetiin kytkettävä tietokone on suojattava jollakin virustorjuntaohjelmalla. Tarjolla on lukuisia sekä maksullisia, että maksuttomia vaihtoehtoja. Seuraavien ohjeiden avulla otat käyttöön Windowsin oman virustorjuntaohjelman, jolla saadaan vähimmäistason suojaus tavanomaisen vähäisen internetkäytön turvaamiseen. Kattavamman suojan saa maksullisilla virustorjuntaohjelmilla, joista lista alempana tällä sivulla.

Windows Defender

Windows Defender on ilmainen Windowsin mukana tuleva virustorjuntaohjelma. Ota käyttöön kirjoittamalla hakuun defender ja valitsemalla hakuruudusta Windows Defender. Windows 10:ssä Defender on aktivoitu oletuksena.

Muut tietoturvaohjelmat

Tässä lista parhaista maksullisista tietoturvaohjelmista. Osa yrityksistä tarjoaa yksityiskäyttäjille ilmaisen version, yrityskäyttö vaatii lähes aina maksullisen lisenssin. Kaikki alla mainittujen yritysten tietoturvasovellukset tarjoavat kattavampaa ja tehokkaampaa suojaa internetkäytölle kuin Windowsin oma ilmainen suojaus. 

 1. F-Secure
 2. Bitdefender 
 3. ESET 
 4. Kaspersky 
 5. Norton 
 6. Avira 
 7. Avast 
 8. Panda 
 9. McAfee 
 10. AVG


Windowsin päivitykset

Käyttöjärjestelmän päivitykset antavat tietoturvaa ja -suojaa, joten päivitykset on oltava ajan tasalla. Microsoft tarjoaa aika ajoin Windowsiin tärkeitä päivityksiä, jotka auttavat suojaamaan tietokonetta uusilta viruksilta ja muilta tietoturvauhkilta.

Windows 10 päivitykset
Windows 10 –järjestelmässä automaattiset päivitykset ovat aina käytössä, käyttäjä voi kuitenkin ajoittaa haluamaansa ajankohtaan päivitysten asentamisen. Tee ajoitus Windowsin asetuksissa.

Windows 10 Update

Windowsin suojauksen tarkistuslista