Käytetyn auton osto-opas

Käytetyn auton osto alkaa auton käyttötarkoituksen määrittelyllä, käytettävissä olevan budjetin ja rahoituksen selvittämisellä ja tietojen keräämisellä halutusta automerkistä. Tämän oppaan avulla onnistut käytetyn auton ostamisessa.


Auton käyttötarkoitus

Ensimmäiseksi on mietittävä auton käyttötarkoitus. Millainen tilantarve on, mikä on vuosittainen ajomäärä, käytetäänkö autoa työmatkoihin vai vapaa-ajan liikkumiseen vai molempiin. Ajetaanko autolla kaupungissa vai retkeilläänkö myös mökkiteillä. Erilaisia käyttötarkoituksia autolle voi olla esimerkiksi: työmatka-auto, vapaa-ajan auto, perheen tila-auto, matkailuauto, maastoauto, pakettiauto, monikäyttöauto.

Tutustu: Autohakukone

Tietoa erilaisista automerkeistä ja malleista sekä niiden ominaisuuksista löydät Trafin autovertaamossa , jossa voit vertailla eri automallien kulutusta, päästöjä ja muita ominaisuuksia.

Autorahoitus ja käsiraha

Auton hankintaan on erilaisia rahoitustapoja. Jos ostat auton autoliikkeestä, autoliike voi tarjota osamaksurahoituksen. Käsirahaa auton ostoon on varattava n. 20 % auton hinnasta, jos auto ostetaan osamaksulla. Vaihdossa antamasi entinen auto voi toimia käsirahana.

Voit myös ottaa pankistasi tai joltakin muulta luotonantajalta autolainan auton ostoon. Tutustu alla oleviin rahoitusvaihtoehtoihin ja pyydä rahoitustarjous ilmaiseksi. Aloita rahoitustarjousten tutkiminen tästä: Auton rahoitustarjous

Autoluotto
Autoluotto on niille, jotka haluavat löytää vakuudetonta autolainaa netistä. Anna yli 25 pankin kilpailla autolainastasi. Lainahakemus on täysin ilmainen, joten hae rohkeasti lainaa. 

Klikkaa: Autorahoitus (kilpailuta autolaina)
Klikkaa: Nopea autorahoitus (nopeaan rahoitukseen)
Klikkaa: Rahoitustarjous
Käytetyn auton osto yksityiseltä tai autoliikkeestä

Voit ostaa auton yksityiseltä tai autoliikkeestä. Yksityiseltä ostettaessa hinta on yleensä n. 10 % edullisempi kuin autoliikkeessä. Yksityiseltä ostettaessa omistaja tietää auton historian tarkemmin kuin autoliikkeen myyjä. Huono puoli yksityiseltä ostettaessa on, että autolle ei tule mitään takuuta eikä kuluttajansuojaa. Autoliikkeestä ostettuun autoon kuuluu yleensä takuu ja kuluttajansuoja. Jos autokaupassa tulee jotain ongelmia, voit turvautua KKV:n ohjeisiin (esim. virhevastuu) ja tarvittaessa reklamaatio-apuriin.

Selvitä auton tiedot, historia, huoltokirja ja katsastus

Ota selvää auton historiasta. Selvitä auton kunto, ajokilometrien määrä, auton kulutus ja päästöt. Tarkista, että auton ajoneuvovero on maksettu. Ajoneuvoveron voit tarkistaa maksutta Trafin Ajoneuvon julkiset verotiedot-palvelusta.

Tarkista, että auto on katsastettu. Rekisteriote ja katsastustodistus antavat tietoa katsastuksen voimassaolosta ja auton kunnosta sekä aiemmista korjauksista. Huoltokirjasta löydät säännöllisesti huolletun auton huollot ja korjaukset. Jos huoltokirja on laiminlyöty, suhtaudu varauksella auton kuntoon.

Auton kunnon tarkistaminen ja koeajo 

Tee autolle ulkoinen tarkistus. Tarkista löytyykö lommoja tai naarmuja autosta, tarkista lokasuojien reunat, helmojen sekä tuulilasin kunto. Tarkista myös renkaiden kunto. Testaa vilkut, valot, lämmityslaite ja turvavyöt. Avaa konepelti ja tarkasta moottoriöljy, jäähdytinneste, sekä jarruneste. Tarkista, näkyykö vuotojälkiä. Käynnistä moottori ja kuuntele käyntiä.

Auton koeajaminen on tärkein testi autolle. Koeaja autoa erilaisilla nopeuksilla, testaa jarrujen toimintaa ja muita hallintalaitteita. Jos auto läpäisee testisi, voit ryhtyä neuvottelemaan kaupasta.

Klikkaa ja tutustuAutotarvikkeet ja -palvelut ja Etuja autoilijalle.
Autokaupan paperit

Jos olet auto-ostoksilla autoliikkeessä, autokaupan asiakirjat ovat yleensä kunnossa. Jos olet ostamassa autoa yksityiseltä, on kaupan teossa hyvä tarkistaa ensin omistajan henkilöllisyys. Tarkista myös auton rekisteriote, katsastustodistus ja huoltokirja. Käytetty auto kannattaa ostaa vain ajoneuvorekisteriin merkityltä omistajalta.

Autokaupasta tehdään luovutustodistus ja kauppakirja. Luovutustodistus eli luovutuskirja on todiste ajoneuvon omistusoikeuden siirrosta ja se siirtää auton velvollisuudet seuraavalle omistajalle. Kauppakirja toimii tositteena autokaupasta. Molemmat tehdään kahtena kappaleena, toinen myyjälle ja toinen ostajalle.

Lataa lomake: luovutuskirja ajoneuvon omistusoikeuden siirrosta .

Lataa lomake: kauppakirja.

Rekisteröintitodistus ja sähköinen varmenne

Autokaupan yhteydessä ostajalla on oikeus saada myyjältä Trafin sähköinen varmenne tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa. Varmenteella tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla rekisteröidään ajoneuvon omistajanvaihdos. Uuden omistajan velvollisuutena on rekisteröidä auto 7 päivän kuluessa ajoneuvon omistusoikeuden siirtymisestä. Rekisteröinti tehdään Trafin verkkopalvelussa, vakuutusyhtiössä tai katsastustoimipaikassa. Myös autoliike voi tehdä rekisteröinnin auton hankinnan yhteydessä.

Kun olet saanut automyyjältä sähköisen varmenteen, voit tehdä rekisteri-ilmoituksen omistajanvaihdoksesta Trafin verkkopalvelussa. Samalla voit lisätä myös muita omistajia ja haltijoita. Ilmoituksen tekemistä varten tarvitset myyjän luovuttaman varmenteen. Varmenne on voimassa 14 vuorokautta.

Jos autokaupassa ei käytetä sähköistä varmennetta, omistajanvaihdon tiedot merkitään rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaan, johon kirjataan uuden omistajan tiedot, auton luovutuspäivä sekä kaupan osapuolien allekirjoitukset. Jos olet saanut myyjältä vain rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan, rekisteröinti-ilmoitus on tehtävä vakuutusyhtiön tai katsastustoimipaikan toimipisteessä.

Liikennevakuutus

Ota autollesi liikennevakuutus jostakin vakuutusyhtiöstä. Liikennevakuutus täytyy ottaa 7 päivän kuluessa auton omistusoikeuden siirtymisestä uudelle omistajalle.

Tutustu ja kilpailuta heti halvin autovakuutus:  


Lähteet
Trafi.fi
Nettiauto.com
Autokeskus.fi
Vakuutusyhtiö IF