E-kirjat ja äänikirjat

E-kirja on digitaaliseen muotoon tallennettu kirja. E-kirjaa voidaan lukea tavallisella pc-pöytätietokoneella, kannettavalla tietokoneella eli läppärillä, tablet-tietokoneella, älypuhelimella ja e-kirjan lukulaitteella. Sisältää kaupallista yhteistyötä*


E-kirjojen yleisimmät tallennusmuodot ovat PDF ja ePub. Muita tallennusmuotoja ovat esim. txt, rtf, html, doxc, mobi.  E-kirjan lukemiseen tabletilla tai älypuhelimella tarvitaan sovellus, jolla voidaan käyttää sähköistä kirjaa. E-kirjasovellus voidaan ladata ja asentaa laitteen sovelluskaupasta.

E-kirjoja voit käyttää myös äänikirjan muodossa. Äänikirjat ovat MP3-muodossa olevia digitaalisia kirjoja, jotka voit ostaa ja ladata käyttöösi kirjamyyjältä. Voit kuunnella äänikirjoja millä tahansa MP3-tiedostoja lukevalla laitteella, kuten tietokoneella, matkapuhelimella tai MP3-soittimella.

Tietokoneella sähköisiä kirjoja voit lukea selaimella, Adobe Reader-ohjelmalla (PDF-muotoiset e-kirjat) tai Adobe Digital Editions -ohjelmalla (ePub-muotoiset e-kirjat), jotka ovat saatavissa ilmaiseksi Adoben sivuilta.

Lataa Adobe Digital Editions
Lataa Adobe Reader

PDF-muotoinen e-kirja säilyttää sivun asettelun vakiona ja sopii siten hyvin dokumenttien, käyttöohjeiden yms. asiakirjojen tallentamiseen ja julkaisemiseen. PDF-muotoista sivua voi jonkin verran zoomata, mutta tekstiä ei voi juoksuttaa eli rivittää uudelleen.

Yleisin tallennusmuoto e-kirjoille on ePub-muoto. Tämän tallennusmuodon etuna on se, että tekstiä voi suurentaa ja juoksuttaa, siten että tekstisisältö rivittyy eri kokoisille näytöille.

E-kirja on tavallista kirjaa monipuolisempi tapa julkaista ja lukea kirjallisuutta. Siihen voidaan lisätä tavanomaisen tekstin ja kuvan lisäksi linkkejä verkkosisältöihin. Laitteelle voi ladata tuhansia
e-kirjoja, jotka kulkevat helposti mukana minne tahansa.

E-kirjojen hankkiminen


E-kirjoja hankitaan yleensä verkkokirjakaupasta ostamalla. E-kirja ostetaan ja ladataan e-kirjakaupasta tietokoneelle, tabletille tai älypuhelimelle. Tietokoneesta e-kirja voidaan siirtää e-kirjan lukulaitteeseen. Jokaisella e-kirjojen myyjällä on omat sovelluksensa tableteille ja älypuhelimille e-kirjojen lukemista varten. Joidenkin myyjien e-kirjoja voidaan lukea suoraan tietokoneen selaimella. Tarvittaessa tietokoneelle on myös asennettava ilmainen Adobe Digital Editions-ohjelma e-kirjojen lukemiseen.

E-kirjakauppoja verkossa


BookBeat on äänikirjapalvelu, jossa on 200 000 e- ja äänikirjaa. BookBeatista löytyy kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi.

BookBeat Basic -paketti maksaa 9,99 €/kk ja sillä voi kuunnella ja lukea jopa 20 tuntia/kk. Jos haluat kuunnella ja lukea enemmän voit valita Premium-paketin, jolla saat kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat. Klikkaa ja avaa BookBeat-tili tästä*

Storytel on pohjoismaiden suosituin äänikirjapalvelu, josta löydä yli 500 000 ääni- ja e-kirjaa. Kokeile heti 30 päivää ilmaiseksi! Klikkaa ja lue Storytel*

Nextory tarjoaa suuren valikoiman ääni- ja e-kirjoja, ja kiinteällä kuukausimaksulla voit lukea ja kuunnella niin paljon kirjoja kuin haluat. Löydät Nextorysta satoja tuhansia kirjoja, viimeisimmät uutuudet mukaan lukien. Nextory tarjoaa kolme eri tilausvaihtoehtoa: Hopea, Kulta ja Perhe, joista voit valita itsellesi sopivimman. Kokeile 30 päivää ilmaiseksi: Klikkaa ja avaa Nextory-tili tästä*

Google Play Kirjat
Lue e-kirjoja Google Play Kirjat -sovelluksella (Android ja iOS), tietokoneen selaimella tai Play Kirjojen Chrome-sovelluksella. Google Play Kirjat-ohje

Adlibris
Bonnier-konserniin kuuluva Adlibris-verkkokirjakauppa toimii Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa.

Elisa Kirja
Elisa Kirjasta löydät laajan valikoiman e-kirjoja ja äänikirjoja. Kirjat kulkevat helposti mukana tabletilla ja puhelimella. Elisa Kirjan e-kirjoja ja äänikirjoja voit hankkia joko yksittäin ostamalla tai edullisella kuukausitilauksella.

Ellibs
Ellibs Oy on e-kirjojen myyntiin, markkinointiin ja teknologiaan erikoistunut yritys. Tarjoaa mm. kirjastoille e-kirjojen lainauspalvelun.

Talentum
Talentum Pro on Suomen johtava ammattikirjallisuuden erikoiskustantaja.

CDON.COM
CDON.COM on osa Qliro Group-verkkokauppakonsernia. Se tarjoaa pohjoismaissa laajan valikoiman musiikkia, elokuvia, pelejä, kirjoja, viihde- ja kodinelektroniikkaa. CDON.COM:sta ostettavien e-kirjojen käyttö tapahtuu kätevästi tietokoneella, tabletilla tai matkapuhelimella. Katso tästä e-kirjojen käyttöohje

Fabula
Fabula tarjoaa laajan valikoiman e-kirjoja kuukausimaksun hinnalla.

eREADZ
eREADZ tarjoaa e-kirjoja kuukausimaksulla.

Luekirja.fi
Luekirja.fi -palvelu on Otavamedian kestotilauksella toimiva sähköisten kirjojen sekä äänikirjojen lukupalvelu.


Ulkomaisia E-kirjakauppoja


Amazon

eBooks.com

Waterstones

Barnes&Noble

Kobo

Ilmaiset e-kirjat


Ilmaisia e-kirjoja voi hankkia käyttöönsä verkossa toimivista kirjastoista ja erilaisista verkkopalveluista, joita on alla lueteltu.

Kirjastot.fi
Täältä voi hakea tietoa kaikista suomalaisista kirjastoista.

eKirjasto
Kirjastojen valtakunnallinen eKirjasto kokoaa yhteen kaikkien kuntien kirjastojen e-kirjat. Osa niistä on vapaasti käytettävissä, osan käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja siihen liittyvän tunnuksen. eKirjastossa on saatavissa kirjastojen e-kirjoja, äänikirjoja, videoita, e-lehtiä ja muuta verkkoaineistoa.


Ellibs Library
Ellibs-kirjasto on kirjastojen verkkopalvelu, jonka ansiosta e-kirjoja voi lainata verkossa. Ellibs Kirjastosta voit lainata oman kirjastosi e-kirjoja tietokoneeseesi. Ellibsin e-kirjat ovat DRM-suojattuja PDF-tiedostoja, ja niiden lukemiseen tarvitaan erillinen lukuohjelma. Ellibs suosittelee Adobe Digital Editions -lukuohjelmaa. Lainaamiseen ja lukemiseen tarvitset kirjastokortin takaa löytyvän asiakastunnuksen sekä salasanan.

Digi
Palveluun on koottu yleisten kirjastojen digitoimaa e-aineistoa. Suurin osa aineistosta on kirjastojen kotiseutukokoelmiin kuuluvaa materiaalia. Aineisto on vapaasti käytettävissä.


Suomen Kansalliskirjasto
Kansalliskirjasto on digitoinut vapaaseen verkkokäyttöön kotimaisia aikakaus- ja sanomalehtiä, arjen painatteita, varhaisimpia äänitteitä ja kirjoja sekä karttoja.

Projekti Lönnrot
Suomen- ja ruotsinkielisiä tekijänoikeuksista vapautuneita teoksia. Projeksti Lönnrot tarjoaa suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia sähköisinä e-kirjoina kaikkien saataville vapaaseen internet-jakeluun. Teokset ovat tarjolla tekstitiedostoina.


Runeberg-projekti
Samantapainen e-kirjaprojekti kuin Projekti Lönnrot, joka tarjoaa pohjoismaisten sähkökirjojen kokoelman vapaasti käytettäväksi.

Gutenberg-projekti
Gutenberg-projekti on vuonna 1971 käynnistetty e-kirjojen projekti, joka tarjoaa tekijänoikeuksista vapaita e-kirjoja ilmaiseksi Internetissä.