E-kirja

E-kirja on digitaaliseen muotoon tallennettu kirja. E-kirjaa voidaan lukea tavallisella pc-pöytätietokoneella, kannettavalla tietokoneella eli läppärillä, tablet-tietokoneella, älypuhelimella ja e-kirjan lukulaitteella.


E-kirjojen yleisimmät tallennusmuodot ovat PDF ja ePub. Muita tallennusmuotoja ovat esim. txt, rtf, html, doxc, mobi.  E-kirjan lukemiseen tabletilla tai älypuhelimella tarvitaan sovellus, jolla voidaan käyttää sähköistä kirjaa. E-kirjasovellus voidaan ladata ja asentaa laitteen sovelluskaupasta.

E-kirjoja voit käyttää myös äänikirjan muodossa. Äänikirjat ovat MP3-muodossa olevia digitaalisia kirjoja, jotka voit ostaa ja ladata käyttöösi kirjamyyjältä. Voit kuunnella äänikirjoja millä tahansa MP3-tiedostoja lukevalla laitteella, kuten tietokoneella, matkapuhelimella tai MP3-soittimella.

Tietokoneella sähköisiä kirjoja voit lukea selaimella, Adobe Reader-ohjelmalla (PDF-muotoiset e-kirjat) tai Adobe Digital Editions -ohjelmalla (ePub-muotoiset e-kirjat), jotka ovat saatavissa ilmaiseksi Adoben sivuilta.

Lataa Adobe Digital Editions
Lataa Adobe Reader

PDF-muotoinen e-kirja säilyttää sivun asettelun vakiona ja sopii siten hyvin dokumenttien, käyttöohjeiden yms. asiakirjojen tallentamiseen ja julkaisemiseen. PDF-muotoista sivua voi jonkin verran zoomata, mutta tekstiä ei voi juoksuttaa eli rivittää uudelleen.

Yleisin tallennusmuoto e-kirjoille on ePub-muoto. Tämän tallennusmuodon etuna on se, että tekstiä voi suurentaa ja juoksuttaa, siten että tekstisisältö rivittyy eri kokoisille näytöille.

E-kirja on tavallista kirjaa monipuolisempi tapa julkaista ja lukea kirjallisuutta. Siihen voidaan lisätä tavanomaisen tekstin ja kuvan lisäksi linkkejä verkkosisältöihin. Laitteelle voi ladata tuhansia
e-kirjoja, jotka kulkevat helposti mukana minne tahansa.
E-kirjojen hankkiminen

E-kirjoja hankitaan yleensä verkkokirjakaupasta ostamalla. E-kirja ostetaan ja ladataan e-kirjakaupasta tietokoneelle, tabletille tai älypuhelimelle. Tietokoneesta e-kirja voidaan siirtää e-kirjan lukulaitteeseen. Jokaisella e-kirjojen myyjällä on omat sovelluksensa tableteille ja älypuhelimille e-kirjojen lukemista varten. Joidenkin myyjien e-kirjoja voidaan lukea suoraan tietokoneen selaimella. Tarvittaessa tietokoneelle on myös asennettava ilmainen Adobe Digital Editions-ohjelma e-kirjojen lukemiseen.

E-kirjakauppoja verkossa


Google Play Kirjat
Lue e-kirjoja Google Play Kirjat -sovelluksella (Android ja iOS), tietokoneen selaimella tai Play Kirjojen Chrome-sovelluksella. Google Play Kirjat-ohje
Bonnier-konserniin kuuluva Adlibris-verkkokirjakauppa toimii Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa.

Hanki Adlibriksen kevyt ja näppärä lukulaite e-kirjoille, Letto Frontlight on ohut lukulaite, jonka avulla voit lukea ja ostaa e-kirjoja missä ja milloin tahansa. Tutustu myös Adlibriksen äänikirjoihin.Elisa Kirja, uusi tapa lukea
Elisa Kirjasta löydät laajan valikoiman e-kirjoja ja äänikirjoja. Kirjat kulkevat helposti mukana tabletilla ja puhelimella. Elisa Kirjan e-kirjoja ja äänikirjoja voit hankkia joko yksittäin ostamalla tai edullisella kuukausitilauksella. Kokeile ilmaiseksi – uusi Elisa Kirja kuukausitilaus

Ellibs
Ellibs Oy on e-kirjojen myyntiin, markkinointiin ja teknologiaan erikoistunut yritys. Tarjoaa mm. kirjastoille e-kirjojen lainauspalvelun.

eLibris
Elibris Media Oy:n eLibris Kirjakauppa on erikoistunut e-kirjojen ja äänikirjojen nettikauppaan.
Talentum
Talentum Pro on Suomen johtava ammattikirjallisuuden erikoiskustantaja.

CDON.COM
CDON.COM on osa Qliro Group-verkkokauppakonsernia. Se tarjoaa pohjoismaissa laajan valikoiman musiikkia, elokuvia, pelejä, kirjoja, viihde- ja kodinelektroniikkaa. CDON.COM:sta ostettavien e-kirjojen käyttö tapahtuu kätevästi tietokoneella, tabletilla tai matkapuhelimella. Katso tästä e-kirjojen käyttöohje

Fabula
Fabula tarjoaa laajan valikoiman e-kirjoja kuukausimaksun hinnalla.

eREADZ
eREADZ tarjoaa e-kirjoja kuukausimaksulla.

Luekirja.fi
Luekirja.fi -palvelu on Otavamedian kestotilauksella toimiva sähköisten kirjojen sekä äänikirjojen lukupalvelu.

Ulkomaisia E-kirjakauppoja


Amazon

eBooks.com

Waterstones

Barnes&Noble

Kobo

Ilmaiset e-kirjat


Ilmaisia e-kirjoja voi hankkia käyttöönsä verkossa toimivista kirjastoista ja erilaisista verkkopalveluista, joita on alla lueteltu.

Kirjojen Suomi - Suomen itsenäisyyden 101 kirjaa

Kirjastot.fi
Täältä voi hakea tietoa kaikista suomalaisista kirjastoista.

eKirjasto
Kirjastojen valtakunnallinen eKirjasto kokoaa yhteen kaikkien kuntien kirjastojen e-kirjat. Osa niistä on vapaasti käytettävissä, osan käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja siihen liittyvän tunnuksen. eKirjastossa on saatavissa kirjastojen e-kirjoja, äänikirjoja, videoita, e-lehtiä ja muuta verkkoaineistoa.


Ellibs Library
Ellibs-kirjasto on kirjastojen verkkopalvelu, jonka ansiosta e-kirjoja voi lainata verkossa. Ellibs Kirjastosta voit lainata oman kirjastosi e-kirjoja tietokoneeseesi. Ellibsin e-kirjat ovat DRM-suojattuja PDF-tiedostoja, ja niiden lukemiseen tarvitaan erillinen lukuohjelma. Ellibs suosittelee Adobe Digital Editions -lukuohjelmaa. Lainaamiseen ja lukemiseen tarvitset kirjastokortin takaa löytyvän asiakastunnuksen sekä salasanan.
Digi
Palveluun on koottu yleisten kirjastojen digitoimaa e-aineistoa. Suurin osa aineistosta on kirjastojen kotiseutukokoelmiin kuuluvaa materiaalia. Aineisto on vapaasti käytettävissä.


Suomen Kansalliskirjasto
Kansalliskirjasto on digitoinut vapaaseen verkkokäyttöön kotimaisia aikakaus- ja sanomalehtiä, arjen painatteita, varhaisimpia äänitteitä ja kirjoja sekä karttoja.

Projekti Lönnrot
Suomen- ja ruotsinkielisiä tekijänoikeuksista vapautuneita teoksia. Projeksti Lönnrot tarjoaa suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia sähköisinä e-kirjoina kaikkien saataville vapaaseen internet-jakeluun. Teokset ovat tarjolla tekstitiedostoina.


Runeberg-projekti
Samantapainen e-kirjaprojekti kuin Projekti Lönnrot, joka tarjoaa pohjoismaisten sähkökirjojen kokoelman vapaasti käytettäväksi.

Gutenberg-projekti
Gutenberg-projekti on vuonna 1971 käynnistetty e-kirjojen projekti, joka tarjoaa tekijänoikeuksista vapaita e-kirjoja ilmaiseksi Internetissä.