Kulutusluottojen korkokatto

Kulutusluottojen korkokatto on kuluttajansuojalaissa määritelty koron enimmäismäärä. 1.10.2023 voimaan tullut kuluttajasuojalain muutos asettaa kulutusluotoille 15 % korkokaton. Korkokatto tarkoittaa lainan korkoprosentin enimmäissuuruutta. Kulutusluoton muut kustannukset saavat olla enintään 150 euroa vuodessa.

Klikkaa ja hae edullisin lainatarjous!


Kuluttajaluottoja koskeva lainsäädäntö on muuttunut 1. lokakuuta 2023. Uudistuksen myötä korkokatto koskettaa suurinta osaa kuluttajaluottoja (pikavippi, pikalaina, joustoluotto, limiittilaina, vakuudeton laina). Kuluttajansuoja lainamarkkinoilla on parantunut merkittävästi lakiuudistuksen myötä.

Kulutusluottoihin 15 % korkokatto

Kuluttajansuojalaki määrittelee 1.10.2023 voimaan tulleessa lakimuutoksessa kuluttajan ottamille lainoille luottokustannusten enimmäismäärän.

Kuluttajan nostaman luoton korko ei saa olla 15 prosenttia suurempi (korkokatto). Kulutusluottojen korkokatto eli enimmäiskorko on lokakuun alusta alkaen 15 prosenttia + korkolain mukainen viitekorko. Tällöinkään luoton korko ei saa ylittää 20:tä prosenttia.

Kulutusluoton kustannukset eivät saa ylittää 150:tä euroa vuodessa, eikä luottokustannuksia saa periä ennakolta kuin vuoden ajalta.

Korkokatto ei koske liikennevälineiden osamaksukauppaa. Siksi esim. auton osamaksusopimuksen korko voi edelleen olla yli 15 %.

Todellinen vuosikorko voi käytännössä nousta yli 20 prosentin, sillä muut luottokustannukset ja tilinhoitomaksu nostavat lainan hintaa jonkin verran.

Jatkossakin kannattaa kilpailuttaa ja vertailla lainansa, sillä onhan eroa kuluissa, jos korko on 5 – 20 %, varsinkin isommissa lainasummissa.

Kuluttajansuoja on nyt merkittävästi parantunut, joten jos on lainarahalle tarvetta, on lainan ottaminen nyt entistä edullisempaa ja turvallisempaa kuluttajalle.

Lainanantajan on nyt noudatettava erittäin tarkasti uutta lainsäädäntöä, sillä jos luotonantaja tai luotonvälittäjä rikkoo kuluttajansuojalain määrittelemää korkotasoa tai enimmäiskuluja, kuluttajalla ei ole velvollisuutta maksaa luoton korkoa eikä muita luottokustannuksia lainkaan.

Luottokustannukset lyhyesti

  1. Korkokatto 15 % + viitekorko
  2. Maksuajan pidentäminen 5 – 20 euroa vuodessa
  3. Muut luottokustannukset korkeintaan 150 euroa vuodessa

Mistä rahaa nopeasti ?

Korkokatto koskee pienlainoja aivan samalla tavalla kuin suurempia lainoja, siksi pikalainan ottaminen yllättävään rahan tarpeeseen on nyt turvallisempaa kuin ennen.

Klikkaa tästä: Lainaa heti

Hyödynnä korkokatto – tee lainahakemus

Järkevän kuluttajan kannattaa hyödyntää lakimuutos yhdistämällä vanhat kalliskorkoiset lainansa edullisemmalla lainalla.

Edullinen lainatarjous
Edullinen pikavippi heti
Yhdistä lainasi ja säästä
Kilpailuta ja vertaile edullisin laina
Kilpailuta edullisin remonttilaina

Ratkaisuja velkaongelmiin

Älykäs kuluttaja, jolla on aikaisemmin otettuja korkeakorkoisia kulutusluottoja tai pikavippejä, voi nyt hyödyntää lakimuutoksen kilpailuttamalla heti edullisen yhdistelylainan, jolla maksaa vanhat kalliskorkoiset luotot ja pikavipit pois ja maksaa jatkossa vain yhtä edullista lainaa.

Tee velkajärjestely omin päin
Raha-asiat kuntoon

Jos raha-asiasi on niin huonossa kunnossa, että sinulle ei enää myönnetä yhdistelylainaa tai järjestelylainaa, on sinulla vielä mahdollisuus päästä yksityishenkilön velkajärjestelyyn.

Lähteet

Kilpailu- ja kuluttajavirasto. (2023). Kuluttajansuojalain uudistus tuo muutoksia kuluttajaluottojen sääntelyyn ja verkossa maksamiseen. [online] Available at: https://www.kkv.fi/ajankohtaista/tiedotteet/kuluttajansuojalain-uudistus-tuo-muutoksia-kuluttajaluottojen-saantelyyn-ja-verkossa-maksamiseen/ [Accessed 3 Jan. 2024].

Finlex.fi. (2023). FINLEX ® - Säädökset alkuperäisinä: Laki kuluttajansuojalain muuttamisesta 449/2023. [online] Available at: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20230449?