Sähkön hinta

Sähkö on välttämätön energiamuoto nykyaikaiselle elämälle. Euroopassa vallitsevat olosuhteet ovat tehneet sähkön hinnasta kalliin. Jokainen kotitalous joutuukin miettimään, miten säästää sähkön käytössä ja miten selvitä sähkölaskusta. Tässä artikkelissa annetaan ratkaisuja ja vinkkejä selviytyä kalliin sähkön aiheuttamasta ongelmasta.
Image by Felix-Mittermeier.de from Pixabay

Sähkön säästäminen

Järkevä sähkönkäyttö vähentää asumisen kustannuksia eli säästää rahaa. Sähkönsäästö on tärkeää ja ajankohtaista kaikille kotitalouksille. Kun jokainen kotitalous välttää turhaa sähkön kulutusta, sitä enemmän vaikutamme sähkön hintaan.

Sähkön säästäminen on tehokas keino sähkökustannusten hallintaan. Tärkeimmät sähkön säästövinkit ovat:

 1. Alenna kodin huonelämpötilaa
 2. Säädä ilmanvaihto pienemmälle
 3. Sulje turhat valot ja vaihda led-lamppuihin
 4. Sulje turhat sähkölaitteet
 5. Harvenna saunomiskertoja
 6. Lyhennä suihkussa käyntiä
 7. Paista sähköuunissa useampi ruokalaji kerralla
 8. Säädä jääkaappi ja pakastin säästöasetuksille
 9. Pese astianpesukoneessa täysiä koneellisia
 10. Pese täysiä pyykinpesukoneellisia


Sähkön kilpailutus

Sähkön hintavertailu kannattaa aina tehdä, sillä eri sähkön myyjillä on suuria eroja hinnoissa. Sähkön hinta koostuu sähkön siirrosta ja energiasta. 

Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, mutta sähköenergian osuuden voi kilpailuttaa sähkön hintavertailun kautta ja löytää halvin sähkösopimus. Sähkönmyyjä irtisanoo vanhan sähkösopimuksen.

Helppo kilpailutus: Sähkövertailu-palvelu*

Lue tästä: sähkön hintavertailun ja kilpailutuksen ohje


Erilaiset sähkösopimustyypit

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa toistaiseksi. Sähkön hinta (senttiä/kilowattitunti) on tiedossa ja hintamuutoksissa on kuukauden siirtymävaihe. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa ja vaihtaa milloin vain.

Määräaikainen (1- tai 2-vuotta): sähkösopimus on voimassa sovitun ajanjakson ajan ja päättyy määräajan kuluttua. Sähkön hinta on kiinteä ja muuttumaton koko sopimusajan. Sähkösopimusta ei voi vaihtaa kesken sopimuskauden.

Pörssisidonnaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta muodostuu Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin tunneittain vaihtuvaan vuorokausihintaan (spot-hinta). Sähkösopimuksen voi vaihtaa milloin vain.


Miten selvitä sähkölaskusta


Tässä keinoja, joilla selvitä kalliista sähkölaskusta:
 1. Muuta sähkön laskutusväli tiheämmäksi
 2. Sovi maksupäivän siirrosta sähköyhtiön kanssa
 3. Tee maksuaikasuunnitelma sähköyhtiön kanssa
 4. Turvaudu Kelan myöntämään toimeentulotukeen
 5. Jos rahat ei riitä, hae edullista kulutusluottoa


Tarvittaessa voit turvautua Kelan toimeentulotukeen. Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Hae toimeentulotukea täältä: Kelan toimeentulotuki

Vapailta rahoitusmarkkinoilta on myös saatavilla apua akuuttiin laskunmaksuun. Alla esitelty SweepBank Mastercard luottokortti on joustoluottoperiaatteella toimiva luotettava rahoituspalvelu tarpeen mukaan käytettäväksi. 

SweepBank Mastercard*

SweepBankin Mastercard virtuaalinen luottokortti (älypuhelinsovellus) auttaa muuttuvissa rahoitustarpeissa puskurirahastona, jota voi käyttää tarpeen mukaan. 

SweepBankin luottokortissa maksimiluottoraja 8 000 € ja nimelliskorko 19,90 %. SweepBank myöntää 60 päivää korotonta maksuaikaa kortilla tehdyille maksuille.

Luottokortin hakijan täytyy olla vähintään 20-vuotias ja asua vakituisesti Suomessa. Ei avausmaksua, eikä kuukausi- tai vuosimaksuja. Hae ja aktivoi Mastercard-luottokortti käyttöösi muutamassa minuutissa. Hae tästä: SweepBank Mastercard*

Ennen kuin aloitat, varmista että sinulla on valmiina:

- Arvio kuukausittaisista menoistasi, kuten lainanlyhennys, vuokra sekä muiden kulujen määrä ja pankkitunnukset tunnistautumista varten.

Esimerkki:
1500 euron luotto: Nimelliskorko 19,9 %, todellinen vuosikorko 21,82 %. Takaisinmaksu 12 kuukauden maksuerissä (138,88 €) kuukauden välein. Näin ollen kokonaiskustannus on 1 666,56 €, josta kulujen osuus on 166,56 €.

Muut suositut artikkelit 

Lainojen yhdistäminen

Talous- ja velkaneuvonta


Lähteet

Ilmatar (2020). Energiansäästö kotona on helppoa. Available at: https://ilmatar.fi/energiansaasto-lue-helpot-energiansaastovinkit-ilmatar/ [Accessed 31 Aug. 2022].

Helen Oy (2022). 4 helppoa keinoa energiansäästöön. [online] Helen.fi. Available at: https://www.helen.fi/asiakaspalvelu/ajankohtaista/arjessa/vinkit/4-helppoa-keinoa-energiansaastoon [Accessed 31 Aug. 2022].

Vattenfall.fi. (2022). Sähkönsäästövinkkejä poikkeukselliseen tilanteeseen. [online] Available at: https://www.vattenfall.fi/fokuksessa/sahkonkulutus/sahkonsaastovinkit-poikkeustilanteeseen/ [Accessed 31 Aug. 2022].

Yle Uutiset. (2022). Sähköyhtiöt tarjoavat asiakkaille erilaisia tapoja selvitä jättimaksuistaan. [online] Available at: https://yle.fi/uutiset/3-12595263 [Accessed 31 Aug. 2022].

Sahkonhinta.fi. (2022). Sähkön hintavertailu. [online] Available at: https://www.sahkonhinta.fi/faq [Accessed 1 Sep. 2022].

Keywords: sähkön kilpailutus, sähkön hinta, sähkösopimus, kilpailuta sähkö, sähkön hintavertailu, halvin sähkösopimus, sähkösopimuksen kilpailutus, lainojen yhdistäminen, yhdistä lainat, yhdistä lainoja, yhdistelylaina, yhdistä lainat halvin, edullinen yhdistelylaina, kulutusluottojen yhdistäminen, velkojen yhdistäminen, paras yhdistelylaina, yhdistä lainoja, lainat yhdeksi, pikavippien yhdistäminen, mistä yhdistelylaina, yhdistelylaina helposti, yhdistä kaikki lainat, lainojen yhdistelylaina, yhdistä kulutusluotot, yhdistä kalliit lainat, lainojen yhdistely, paras lainojen yhdistäminen, kulutusluotot yhdeksi lainaksi