Sähkön säästäminen
Järkevä sähkönkäyttö vähentää asumisen kustannuksia eli säästää rahaa. Sähkönsäästö on tärkeää ja ajankohtaista kaikille kotitalouksille. Kun jokainen kotitalous välttää turhaa sähkön kulutusta, sitä enemmän vaikutamme sähkön hintaan.
Sähkön säästäminen on tehokas keino sähkökustannusten hallintaan. Tärkeimmät sähkön säästövinkit ovat:
- Alenna kodin huonelämpötilaa
- Säädä ilmanvaihto pienemmälle
- Sulje turhat valot ja vaihda led-lamppuihin
- Sulje turhat sähkölaitteet
- Harvenna saunomiskertoja
- Lyhennä suihkussa käyntiä
- Paista sähköuunissa useampi ruokalaji kerralla
- Säädä jääkaappi ja pakastin säästöasetuksille
- Pese astianpesukoneessa täysiä koneellisia
- Pese täysiä pyykinpesukoneellisia
Sähkön kilpailutus
Sähkön hintavertailu kannattaa aina tehdä, sillä eri sähkön myyjillä on suuria eroja hinnoissa. Sähkön hinta koostuu sähkön siirrosta ja energiasta.
Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, mutta sähköenergian osuuden voi kilpailuttaa sähkön hintavertailun kautta ja löytää halvin sähkösopimus. Sähkönmyyjä irtisanoo vanhan sähkösopimuksen.
Helppo kilpailutus: Sähkövertailu-palvelu*
Lue tästä: sähkön hintavertailun ja kilpailutuksen ohje
Erilaiset sähkösopimustyypit
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa toistaiseksi. Sähkön hinta (senttiä/kilowattitunti) on tiedossa ja hintamuutoksissa on kuukauden siirtymävaihe. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa ja vaihtaa milloin vain.
Määräaikainen (1- tai 2-vuotta): sähkösopimus on voimassa sovitun ajanjakson ajan ja päättyy määräajan kuluttua. Sähkön hinta on kiinteä ja muuttumaton koko sopimusajan. Sähkösopimusta ei voi vaihtaa kesken sopimuskauden.
Pörssisidonnaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta muodostuu Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolin tunneittain vaihtuvaan vuorokausihintaan (spot-hinta). Sähkösopimuksen voi vaihtaa milloin vain.
Miten selvitä sähkölaskusta
Tässä keinoja, joilla selvitä kalliista sähkölaskusta:
- Muuta sähkön laskutusväli tiheämmäksi
- Sovi maksupäivän siirrosta sähköyhtiön kanssa
- Tee maksuaikasuunnitelma sähköyhtiön kanssa
- Turvaudu Kelan myöntämään toimeentulotukeen
- Jos rahat ei riitä, hae edullista kulutusluottoa
Tarvittaessa voit turvautua Kelan toimeentulotukeen. Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Hae toimeentulotukea täältä: Kelan toimeentulotuki
Muut suositut artikkelit
Lainojen yhdistäminenTalous- ja velkaneuvonta
Lähteet
Ilmatar (2020). Energiansäästö kotona on helppoa. Available at: https://ilmatar.fi/energiansaasto-lue-helpot-energiansaastovinkit-ilmatar/ [Accessed 31 Aug. 2022].
Helen Oy (2022). 4 helppoa keinoa energiansäästöön. [online] Helen.fi. Available at: https://www.helen.fi/asiakaspalvelu/ajankohtaista/arjessa/vinkit/4-helppoa-keinoa-energiansaastoon [Accessed 31 Aug. 2022].
Vattenfall.fi. (2022). Sähkönsäästövinkkejä poikkeukselliseen tilanteeseen. [online] Available at: https://www.vattenfall.fi/fokuksessa/sahkonkulutus/sahkonsaastovinkit-poikkeustilanteeseen/ [Accessed 31 Aug. 2022].
Yle Uutiset. (2022). Sähköyhtiöt tarjoavat asiakkaille erilaisia tapoja selvitä jättimaksuistaan. [online] Available at: https://yle.fi/uutiset/3-12595263 [Accessed 31 Aug. 2022].
Sahkonhinta.fi. (2022). Sähkön hintavertailu. [online] Available at: https://www.sahkonhinta.fi/faq [Accessed 1 Sep. 2022].