Kansalaisen luottotiedot

Luottotieto on tietoa yksityishenkilön taloudellisesta luotettavuudesta ja maksukyvystä. Jokaisella kansalaisella on oikeus tarkistaa luottotietonsa luottotietorekisteriä ylläpitävältä yritykseltä.

Luottotiedoilla tarkoitetaan tietoja, jotka koskevat luonnollisen henkilön maksukykyä ja maksuhalukkuutta taikka jotka kuvaavat henkilön kykyä vastata taloudellisista sitoumuksistaan. Luottotietoja käytetään lainaa myönnettäessä tai luottoa valvottaessa.

Luottotietosi voidaan tarkistaa, kun haet lainaa, haet vuokra-asuntoa, haluat ostaa osamaksulla, haluat hankkia puhelin- tai nettiliittymän.

Luottotietoja tarvitsevat ja käyttävät kaupat, pankit, luottokorttiyhtiöt, vuokranantajat, vakuutusyhtiöt, puhelinoperaattorit ja toimijat, jotka tarjoavat osamaksukauppaa, lainaa tai muuta luottoa.

Maksuhäiriö

Maksuhäiriömerkinnän voi saada jos:

  1. laskun maksu on viivästynyt vähintään 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä
  2. velkoja on lähettänyt sinulle vähintään 21 päivää ennen tietojen luovuttamista kirjallisen maksukehotuksen, jossa on muistutettu maksuhäiriötietojen ilmoittamisesta ja merkitsemisestä luottotietorekisteriin
  3. kulutusluottosopimuksessa on mainittu maksuhäiriötietojen luovuttamisesta luottotietorekisterin pitäjälle.

Yritä pitää taloutesi hyvässä kunnossa, ettet saa maksuhäiriömerkintöjä, sillä se aiheuttaa taloudelliseen elämääsi huomattavaa haittaa. Jos kuitenkin olet jo sellaisen saanut, hoida mahdollisimman nopeasti raha-asiasi kuntoon, jotta maksuhäiriömerkintä voidaan poistaa.

Jos maksuongelmasi aiheutuvat liiallisesta velkaantumisesta, on järkevää laittaa laina-asiat kuntoon mahdollisimman pian. Velkajärjestely omin päin on helppo tehdä. Velkojen yhdistely on nopea ratkaisu velkojen järjestelyyn. Se tarkoittaa yhden edullisen järjestelylainan hakemista, jolla kalliit pikalainat, kulutusluotot ja muut velat maksetaan pois.

Jos sinulla on hyvin raskas velkataakka, joka rasittaa talouttasi, sinä voit turvautua myös yksityishenkilön velkajärjestelyyn.

Rahatalouden hoitaminen on taitolaji, jonka voi oppia. Tutustu: Pikaopas rahatalouden hoitoon

Luottotietojen tarkistaminen

Maksuhäiriömerkinnät ovat luottotietorekisterissä. Jokaisella kansalaisella on oikeus tarkistaa omat luottotietonsa ja maksuhäiriömerkintänsä kerran 12 kuukauden aikana maksutta. Muutoin luottotietojen tarkistaminen on maksullista.

Luottotietorekisteriin merkityt maksuhäiriötiedot voidaan poistaa luottotietorekisteristä 2 – 3 vuoden kuluessa merkinnästä, ellei uusia maksuhäiriömerkintöjä ole tullut. Kun kaikki maksuhäiriömerkintään johtaneet tapahtumat on hoidettu kuntoon, saat luottotietosi takaisin.

Voit pyytää luottotietosi luottotietorekisteriä ylläpitävältä yritykseltä. Suomessa luottotietorekisteriä ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy. Molemmista yrityksistä voit saada rekisteriotteen pyytämällä sitä postitse, sähköpostitse tai kirjautumalla sähköiseen palveluun.

Lähteet
FINLEX. Luottotietolaki. (2019). Finlex.fi. Retrieved 16 September 2019, from http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070527
Takuusäätiö. Luottotietojen tarkistaminen. (2015). Retrieved 16 September 2019, from https://www.takuusaatio.fi/tietoa-ja-ratkaisuja/maksuhairiomerkinta/luottotietojen-tarkistaminen
Suomen Asiakastieto Oy. (2019). Retrieved 16 September 2019, from https://www.asiakastieto.fi/omatieto/fi
Bisnode Finland Oy. Omien luottotietojen tarkistaminen - (2019). Retrieved 16 September 2019, from https://finland.bisnode.fi/omien-luottotietojen-tarkistaminen/