Auton ostaminen

Auton ostaminen on hyvä aloittaa auton käyttötarkoituksen määrittelyllä. On myös mietittävä käytettävissä oleva budjetti ja autorahoitus. Sitten on kerättävä tietoa halutusta automerkistä ja vertailtava eri automyyjien hintoja.


Auton ostajan muistilista

  • Määrittele auton käyttötarkoitus ja tarve. 
  • Uusi auto vai käytetty auto
  • Auton merkki ja malli
  • Auton käyttövoima (bensiini, diesel, kaasu, sähkö)
  • Autorahoitus ja käytettävissä oleva budjetti
  • Autovakuutus ja liikennevakuutus


Käytetyn auton osto

Jos päädyt ostamaan käytetyn auton, on huomioitava joitakin tärkeitä seikkoja. Perehdy auton tietoihin ja ominaisuuksiin ennen ostoa, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Tarkistaa auton kunto, kori, moottorin käynti ja huoltokirja ennen auton ostamista. Myös ajoneuvoveron maksu kannattaa tarkistaa. Varmista myös, että auto on katsastettu ja liikennekäytössä oleva.

Kun olet tehnyt tieto- ja kuntotarkistuksen, tee vielä koeajo. Jos auto miellyttää, on ryhdyttävä neuvottelemaan hinnasta ja rahoituksesta.


Lue lisääKäytetyn auton osto-opas

Lue lisääEdullinen autorahoitus


Uuden auton osto

Uuden auton ostamisessa on tehtävä sama harkinta ja suunnittelu, kuin käytetyn auton ostossa. Ensin on määriteltävä auton käyttötarkoitus ja tarve, mihin autoa enimmäkseen käytetään. Sitten on mietittävä auton merkkiä ja mallia ja käyttövoimaa (bensiini, diesel, kaasu, sähkö). Autorahoitus ja käytettävissä oleva budjetti on määriteltävä ja vertailtava automyyjien hintoja. 

Suosituimmat ensirekisteröidyt automerkit

1. Toyota Corolla 
2. Toyota Yaris 
3. Toyota RAV4 
4. Volvo XC60 
5. Škoda Octavia 
6. Kia Ceed 
7. Toyota Yaris Cross 
8. Nissan Qashqai 
9. Volvo XC40 
10. Toyota C-HR 
11. Volvo V60 
12. Škoda Enyaq 
13. Tesla Model Y 
14. Volkswagen Golf 
15. Kia Niro


TutustuAutohakukone

KlikkaaAutotarjous

Täyssähkö- ja kaasuautojen hankintatuki

Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen tuen hakuaikaa on jatkettu 31.12.2024 asti..

Hankintatuen tarkoituksena on sähköistää liikennettä ja vähentää päästöjä. Lisäinfo


Edullinen autorahoitus

Voit ostaa auton automyyjän tarjoamalla rahoituksella, jolloin joudut sitoutumaan automyyjän osto- ja vakuutusehtoihin. Toinen vaihtoehto on kilpailuttaa itse autolaina, joka on autoliikkeistä riippumaton vaihtoehto. 


Lue lisää: Edullinen autorahoitus

Lue lisää: Lainan kilpailuttaminen


Autovakuutus

Kun olet ostanut auton, sinun on turvattava ostamasi auto vakuutuksella. Autolle on ostettava seitsemän vuorokauden kuluessa autovakuutus.

Autolle on aina ostettava pakollinen liikennevakuutus. Autovakuutusta voit täydentää auton kaskovakuutuksella. Kaskovakuutus turvaa autosi monipuolisemmin vahinkojen varalta. 


Lähteet

Webtieto.com. Käytetyn auton osto-opas. [online] Available at: https://www.webtieto.com/2017/05/kaytetyn-auton-ostaminen-opas.html [Accessed 17 Mar. 2021].

Traficom. Romuta autosi - osta tilalle uusi vähäpäästöinen henkilöauto | Traficom. [online] Available at: https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/romuta-autosi-osta-tilalle-uusi-vahapaastoinen-henkiloauto [Accessed 17 Mar. 2021].

Autoalan Tiedotuskeskus. Romutuspalkkiokampanja 2021. [online] Available at: https://www.aut.fi/ajankohtaista/romutuspalkkiokampanja_2021 [Accessed 17 Mar. 2021].

Autotuojat. (2018). Täyssähköautojen hankintatuki. [online] Available at: https://www.autotuojat.fi/linjaukset/tayssahkoautojen_hankintatuki [Accessed 25 Aug. 2022].

‌Keywords: auton ostaminen, käytetyn auton ostaminen, uuden auton ostaminen, autorahoitus, autolaina, autovakuutus, liikennevakuutus, romutuspalkkio, sähköauton hankintatuki