Digitaidot-opas

Digitaidot ovat tietotekniikan ja digitalisaation perustaitojen hallitsemista ja hyödyntämistä. Digitaitoja on helppo oppia kotona, koulussa tai harrastuksissa tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin kautta. Digitaitoja kannattaakin kehittää jatkuvasti, että pysyt mukana kehityksen kelkassa. Tämän digitaito-oppaan avulla voit tutustua tärkeimpiin elämässä tarvittaviin digitaitoihin.

Kuva: Dalle

Suomalainen yhteiskunta on digitalisoitunut nopeasti. Yhteiskunnan palvelut, opiskelu ja monet työtehtävät ovat laajasti siirtyneet verkkoon, siksi voidaan sanoa, että digitaidot ovat nykyihmiselle erittäin tärkeä kansalaistaito.

Tärkeimpiä digitaitoja ovat:

  • Tietokoneen ja verkon käyttö: Tämä sisältää perus-tietokoneen ja internetin käytön, tiedostojen hallinnan, sähköpostin lähettämisen ja vastaanottamisen.

  • Digitaalisen tiedon haku ja analysointi: Tämä sisältää tietoturvallisen ja luotettavan tiedon hakemisen, analysoinnin ja käsittelyn.

  • Sosiaalisen median ja viestinnän käyttö: Tämä sisältää erilaisten sosiaalisten verkostojen ja viestintäkanavien käytön ja hallinnan, esimerkiksi LinkedIn ja WhatsApp.

  • Ohjelmointi ja automaatio: Tämä sisältää perus-ohjelmointitaitojen hallitsemisen ja automaation käytön esimerkiksi tietokantaan ja raportointiin liittyvissä tehtävissä.

Näitä digitaitoja tarvitaan tehokkaassa ja täysipainoisessa osallistumisessa digitalisaation maailmassa ja tekoälyn hyödyntämisessä. Niiden hallitseminen auttaa parantamaan työllistymismahdollisuuksia ja lisäämään kilpailukykyä työmarkkinoilla.

Kansalaisen digitaidot

Jokaisen nykykansalaisen on osattava riittävät perusdigitaidot. Digitaitojen oppimiseen on käytettävä aikaa, rahaa ja ponnistuksia, kuten muuhunkin oppimiseen. Kansalaisen, joka haluaa pysyä kehityksessä mukana, on hankittava digitaaliset perustaidot, pärjätäkseen tietoyhteiskunnassa.

Klikkaa ja tutustu: Kansalaisen digitaidot

Kansalaisen digityökalut

Digikansalaiset tarvitsevat toimintaansa digityökaluja. Digityökalut voidaan jakaa karkeasti laitteisiin ja oheislaitteisiin (hardware), ohjelmiin ja sovelluksiin (software) sekä pilvipalveluihin (cloud services). Digityökalut on valittava omien tarpeiden mukaan, sillä kaikkea ei tarvitse osata ja hankkia pärjätäkseen kehityksessä mukana.

Klikkaa ja tutustu: Kansalaisen digityökalut

Dataopisto - opi perusdigitaidot

Web-tietopalvelu tarjoaa kaikille avoimen ja maksuttoman Dataopiston. Dataopisto on tietoteknisten perustaitojen eli digitaitojen oppimisportaali kaikille kansalaisille. Dataopisto on avoin ja maksuton digitaitojen verkko-opisto, joka on ajasta ja paikasta riippumaton ja käytettävissä 24/7. Dataopistossa voit opiskella ja harjoitella digitaitoja täysin vapaasti, maksutta ja omaan tahtiin.

Klikkaa ja tutustu: Dataopiston info

Klikkaa oppimaan: Dataopistoon

Sosiaalinen media-opas

Some eli sosiaalinen media tarkoittaa viestinnän välinettä, johon käyttäjät tuottavat itse sisällön. Sosiaalinen median tärkein tehtävä on luoda ja ylläpitää ihmisten välisiä suhteita. Sosiaaliselle medialle tyypillisiä palveluita ovat esimerkiksi sisällönjakopalvelut, verkkoyhteisöpalvelut ja keskustelupalstat.

Klikkaa ja tutustu: Some-oppaaseen

Tekoäly, mitä se on

Tekoäly (Artificial Intelligence) tarkoittaa tietokonepohjaisten ohjelmoitujen järjestelmien kykyä suorittaa tehtäviä, jotka perinteisesti edellyttävät ihmisen ajattelua ja älykkyyttä, kuten päättelyä, oppimista ja tunnistamista. Tekoälyä voidaan käyttää monilla aloilla, kuten liiketoiminnassa, terveydenhuollossa, viestinnässä, viihteessä ja teknologiassa. Se auttaa parantamaan tehokkuutta, nopeuttamaan tietojen käsittelyä ja tarjoamaan uusia ratkaisuja moniin haasteisiin.

Tutustu tekoälyyn täälläOpenAIBingAiBardAI