Oma koti

Oma koti on jokaisen ihmisen perustarve, joka tuo elämään turvallisuutta, hyvinvointia, yksityisyyttä, viihtyvyyttä, tyytyväisyyttä, onnellisuutta. Koti on yhden tai useamman ihmisen tai perheen vakinainen asunto. Oma koti on hyvän elämän perustekijä
Sisältää kaupallista yhteistyötä*


Viihtyisä koti

Viihtyisä koti on hyvän elämän kannalta tärkeä asia. Kodissa vietetään paljon aikaa, joten kodin viihtyisyys vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen.



Sisusta kotisi itsesi tai perheesi mieltymysten, toiveitten ja tarpeitten mukaan. Pidä kotisi puhtaana ja hygieenisenä, jotta sinä ja/tai perheesi, läheisesi ja ystäväsi viihtyvät ja tuntevat olonsa kotoisaksi.

Koti on paikka, jossa ihminen viettää suuren osan ajastaan. Kotoisa olo syntyy, kun kodin tunnelma ja sisustus tuovat turvallisuuden ja mielihyvän tunteen. Kotoilu on käsite, joka liittyy kodin viihtyisyyteen ja sen tarkoituksena on luoda tila, jossa voi rentoutua ja nauttia elämästä. 

Hyvinvointisisustus on trendi, joka korostaa kodin vaikutusta ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Kodin sisustuksessa pyritään käyttämään luonnonmateriaaleja ja luomaan tila, joka edistää mielenrauhaa ja rentoutumista. 

Viihtyisä koti, kotoisa olo, kotoilu ja hyvinvointisisustus auttaa ihmistä luomaan paikan, jossa hän tuntee olonsa turvalliseksi ja hyväksi, ja jossa hän voi rentoutua ja nauttia elämästä.

Viihtyisä koti tukee terveyttäsi ja hyvinvointiasi, koti on paikka, jossa voit elää iloista ja tyytyväistä elämää yksin ja yhdessä muiden kanssa.

Luo oma kotisi: Oppaita kodin sisustajalle*


Opas viihtyisän kodin luomiseen: Hyvän mielen koti*

Kodin hankinta

Kun edessä on oman kodin hankinta tai vaihtaminen, on ensin mietittävä omat tai perheen tarpeet. Pohdi, millaista asuntoa tarvitset, arvioi tulojasi ja taloudellista tilannettasi ja miten se vaikuttaa asunnon hankintaan. 

On päätettävä asunnon koko, sijainti ja omistusmuoto. Ota huomioon myös elämäntilanteesi ja elämäntapasi.


Asunnon koko 

Asunnon koko on mietittävä asukasmäärän ja käytettävissä olevien tulojen ja budjetin mukaan. Yksin asuvalla ja perheellä on erilaiset tarpeet asunnon koon suhteen. Asuntojen keskipinta-ala yksiöissä on 34 m2, kaksioiden 54 m2, kolmen huoneen ja keittiön asunnossa 79 m2.

Omistusasunnossa asuvilla on keskimäärin 45 neliömetriä pinta-alaa henkeä kohti, kun taas vuokra-asunnossa asuvilla on käytössään noin 33 neliömetriä asukasta kohti.


Asunnon sijainti

Kodin sijainti on erittäin tärkeä tekijä hyvän ja toimivan arkielämän suhteen. Toiset tarvitsevat rauhallisen ja luonnonläheisen asuinalueen ympärilleen, moni viihtyy taas paremmin vilkkaammassa kaupunkiympäristössä. 

Sijainnissa on otettava huomioon myös liikkuminen, liikutko mieluiten kävellen, pyörällä, omalla autolla vai käytätkö joukkoliikennettä.

Kaikille on kuitenkin tärkeää, että työpaikat ja elämiseen tarvittavat palvelut ovat riittävän lähellä. Kaupat, koulut, terveydenhuolto, apteekki, kulttuuri- ja harrastusmahdollisuudet ovat kodin sijainnin valinnan kannalta olennaisia asioita.

Asunnon hallinta

Asumisen hallinnan muotoja ovat omistusasuminen, vuokra-asuminen ja asumisoikeusasuminen. Valtaosa suomalaisista asuu, noin 70 %, omistusasunnoissa, vuokra-asunnoissa 28 % ja asumisoikeusasunnoissa 2 %.

Suomalaiset suosivat omistusasumista ja haluavat omistaa oman kotinsa. Omistusasumisessa on suuri taloudellinen vastuu. Asuntolainan hoitaminen ja maksaminen on pitkä prosessi, siksi omistusasuntoa haluavalla on oltava varma työpaikka ja vakaat tulot. Kun maksat omaa asuntoa, kartutat varallisuuttasi.

Vuokralla asuminen on helppo asumismuoto, sillä vuokralainen asuu toisen omistamassa asunnossa ja maksaa vuokraa kuukausittain. Yhteiskunta tukee tarvittaessa vuokralla asumista asumistuen avulla. Vuokra-asumisen etuna on helppous ja joustavuus elämäntilanteen mukaan.

Löydä vuokra-asunto 

Asumisoikeusasunnossa yhdistyy omistusasumisen ja vuokra-asumisen parhaat puolet. Asumisoikeuden saa maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 15 % asunnon hankinta-arvosta. Asumisoikeusmaksu maksetaan takaisin asunnosta luovuttaessa. Sen lisäksi asukas maksaa käyttövastiketta. Asumisoikeusasumisen etuna on edullisuus, riskittömyys ja joustavuus elämäntilanteen mukaan.

Talotyypit ja kotitaloudet

Suomalaisista 48 % asuu omakoti- ja paritaloissa, kerrostaloissa noin 38 % prosenttia, rivitaloissa asuu 13 %.

Yhden henkilön kotitalouksia on Suomessa noin 1 254 000 eli 45 prosenttia kaikista asuntokunnista. Yhden ja kahden henkilön kotitalouksien määrä on 78 prosenttia kaikista asuntokunnista ja 22 prosenttia suurempia perheitä.

Lähteet
Kielitoimiston sanakirja. (2021). https://www.kielitoimistonsanakirja.fi

Tilastokeskus.fi. Asuntokunnat ja asuinolot (2020). https://tilastokeskus.fi/til/asas/2020/01/asas_2020_01_2021-10-14_kat_002_fi.html

Asunnon hankinta - Suomi.fi. (2021). Suomi.fi. https://www.suomi.fi/kansalaiselle/asuminen-ja-rakentaminen/asunnon-hankinta

Parasta asumista elämän eri vaiheisiin | Asuntosaatio.fi


Keywords: asunnon osto, omistusasunto, asuntolaina, joustoluotto, remontti, asunnot, sisustaminen, olohuone, sohva, keittiö, keittiökalusteet, lipasto, yöpöytä, kirjahylly, tuoli, huonekaluja, boknäs kirjahylly valkoinen, vuokra asunto, asumisoikeusasunto, ensiasunto, kaunis koti, omakotitalo, viihtyisyys, hyvä mieli, kotoilu, lainojen yhdistäminen, yhdistä lainat, yhdistä lainoja, yhdistelylaina, yhdistä lainat halvin, edullinen yhdistelylaina, kulutusluottojen yhdistäminen, velkojen yhdistäminen, paras yhdistelylaina, yhdistä lainoja, koti, sähkö