Käyttöjärjestelmät-Linux

Linux on suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämä käyttöjärjestelmäydin. Linux on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmäperhe, joka perustuu Linux-ytimeen. Linux-jakelut, kuten Debian, Ubuntu, Fedora, CentOS, Gentoo ja Arch Linux, ovat käyttöjärjestelmiä, jotka perustuvat Linuxiin. Linux-ydin on ollut aktiivisessa kehityksessä vuodesta 1991 lähtien ja on osoittautunut erittäin monipuoliseksi ja mukautuvaksi.

Linux yleiskäsitteenä tarkoittaa erilaisia Linux-ydintä käyttäviä käyttöjärjestelmiä, joita on käytössä monissa tietokoneissa, kuten työpöytäkoneissa, palvelimissa, tableteissa, älypuhelimissa ja supertietokoneissa.

Android on myös Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä. Se perustuu muokattuun Linux-ytimeen ja muuhun avoimen lähdekoodin ohjelmistoon, ja on suunniteltu ensisijaisesti kosketusnäytöllisiä mobiililaitteita, kuten älypuhelimia ja tabletteja varten.

Linuxia käytetään siten laajalti erilaisissa ympäristöissä ympäri maailmaa, kuten verkkopalvelimissa ja matkapuhelimissa. Nykyään 90% kaikista pilvi-infrastruktuureista ja 74% maailman älypuhelimista toimii Linuxilla. 

Linuxin käyttö voi olla haastavaa aloittelijoille, koska Linuxin tiedostojärjestelmät eroavat Windowsin tai MacOS:n tiedostojärjestelmistä. Lisäksi Linux-pohjaiset käyttöjärjestelmät ovat riippuvaisia komentorivin käytöstä, kun taas useimmat henkilökohtaiset tietokoneet käyttävät graafisia käyttöliittymiä.

Linux-infoa

1. Avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä

2. Suosituimmat jakelupaketit: Debian GNU/Linux, Ubuntu, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, Slackware, openSUSE, SUSE Linux Enterprise, Gentoo. Lisätietoja: Linux-jakelut

3. Myös Android on Linuxiin pohjautuva käyttöjärjestelmä.

4. Internetin palvelimet käyttävät enimmäkseen Linuxia


Lue lisää: 
Linux 25-vuotta
Linux-haastattelu (video)
Linux-tuki (lisää Linux-tietoa)


LähteetWikipedia, Linux.fi, Yle