Sinkin tehtävät
Sinkillä on lukuisia tehtäviä elimistössä. Sinkkiä on kaikkialla elimistön kudoksissa, suurin osa solujen sisällä. Elimistön kaikki kudokset tarvitsevat toimintaansa sinkkiä. Se osallistuu lisääntymiseen, kasvun ja sukupuolisen kehityksen säätelyyn, hermoston toimintaan sekä immuniteetin eli vastustuskyvyn ylläpitoon.Sinkki vahvistaa immuniteettia ja auttaa suojautumaan infektioilta. Sinkkiä tarvitaan mm. valkosolujen toimintaan, jotka tuhoavat elimistölle haitallisia mikrobeja. Siksi sinkkiä käytetään vastustuskyvyn vahvistamiseen. Sinkki suojaa myös ihoa ja limakalvoja ja se edistää haavojen paranemista.
Sinkin puutos
Sinkkiä tarvitaan pieniä määriä, mutta sen puute altistaa monille sairauksille. Sinkin puutos aiheuttaa mm. kasvun ja sukupuolisen kehityksen hidastumista ja iho-oireita. Sinkin puutos heikentää vastustuskykyä, minkä vuoksi riski sairastua infektioihin lisääntyy. Etenkin kasvissyöjien sinkin saanti voi olla liian vähäistä.Sinkin tarve ja saanti
Sinkin suositeltu päivittäinen saanti on lapsille 5-7 mg, naisille 7-9 mg ja miehille 9-12 mg.Vastustuskykyä voi vahvistaa tarvittaessa sinkillä. Immuniteetin vahvistamiseen voi käyttää 15 mg sinkkiä päivässä. Lyhytaikaiseen tarpeeseen, esim. flunssassa, voi käyttää suurempiakin annoksia.
Sinkin suurin päivittäinen säännöllinen ja turvallinen saanti aikuisilla on 25 mg.
Jos käytetään säännöllisesti sinkkivalmistetta, on huolehdittava myös kuparin riittävästä saannista, sillä runsas sinkin saanti voi heikentää kuparin imeytymistä ja johtaa kuparin puutteeseen. Kuparilisä on tässä tapauksessa tarpeen.
Lähteet
Fineli.fi. (2020). Ravintotekijät. [online] Available at: https://fineli.fi/fineli/fi/ravintotekijat/2282 [Accessed 30 Mar. 2020].
Aro, A., Mutanen, M., Uusitupa, M. & Aantaa, R. (2014). Ravitsemustiede. [Helsinki]: Kustannus Oy Duodecim.
Brewer, S. (2011). Vitamiinit, kivennäisaineet ja yrttivalmisteet. Helsinki: Readme.fi.