Verkkokauppa

Verkko-ostajan opaasta löydät ohjeita ja tietoa turvallisesta verkkokauppa-asioinnista. Verkkokaupassa voit asioida pc-tietokoneiden ja kannettavien tietokoneiden lisäksi myös tableteilla ja älypuhelimilla. Tämä opas sisältää ohjeita aloittelijoille.

Verkkokaupankäynti yleistyy koko ajan. Tätä voidaan syystä nimittää käsitteellä ”kaupan digitalisoituminen”. Verkkokaupoista ostaminen on helppoa ja luotettavaa, sekä usein hinnaltaan edullisempaa kuin vastaavan tuotteen ostaminen kivijalkamyymälästä. Verkkokaupassa asioiminen onnistuu oman aikataulun mukaan 24/7 milloin vain, ilman ruuhkaa kaikessa rauhassa kotoa käsin. Kun tietoteknisten välineiden hallinta ja tietoturva-asiat on hallussa, voi verkkokaupassa asioida turvallisin mielin helposti ja mukavasti.

Verkkokauppa-asioinnin tietoturva

Ennen verkkokaupassa asioimista on huolehdittava, että tietokoneissa ja muissa laitteissa, joilla aiotaan asioida verkkokaupassa, on tietoturva kunnossa. Laitteessa on oltava käytössä palomuuriohjelma, virustorjuntaohjelma, päivitetty käyttöjärjestelmä ja selain (katso Windows-laitteiden tietoturvan ja Android-laitteiden tietoturvan kuntoon saattamisesta tällä sivustolla olevista ohjeista). Katso myös Elisan vinkit turvalliseen nettishoppailuun.

Verkkokaupan ostoprosessi

 1. verkkokaupan valinta
 2. tuotteen/tuotteiden valinta ja ostoskoriin siirtäminen
 3. tilaajan ja maksajan tietojen antaminen
 4. maksutapahtuma
 5. tilausvahvistus (sähköpostiin)
 6. tuotteen kuljetus ja vastaanottaminen

Hyvästä verkkokaupasta löytyy selkeät yhteystiedot, toimitusehdot ja asiakaspalvelun tiedot, johon voi ottaa yhteyttä tarvittaessa. Laadukas verkkokauppa toimittaa tuotteet nopeasti monipuolisin toimitustavoin, tarjoaa yleisesti käytössä olevia turvallisia maksutapoja sekä ilmaisen palautuksen tarvittaessa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeita verkkokaupassa asioimiseen voit lukea tästä: Kkv-ohje

Yleisiä maksutapoja verkkokaupassa 

 1. Lasku
 2. Postiennakko
 3. Luottokortti
 4. Verkkopankkimaksu
 5. Siirto-mobiilimaksu
 6. PayPal (ulkomaisissa verkkokaupoissa turvallisin tapa maksaa, katso PayPal-tilin perustamisohje )

Valitse verkkokaupassa itsellesi sopiva maksutapa. Maksutapoja löytyy useita, luottokortista verkkopankkisiirtoihin. Laskulla myydään yleensä vain yrityksille. Postiennakolla maksettaessa maksu tapahtuu vasta tuotteen saavuttua. Verkkopankkimaksu on hyvin turvallinen maksutapa, jota voi turvallisin mielin käyttää tunnetuissa verkkokaupoissa. Luottokortilla maksaminen on riskialttein maksutapa, jota ei kannata käyttää ainakaan ulkomaisissa verkkokaupoissa. Ulkomaisissa verkkokaupoissa turvallisin maksutapa on PayPal-palvelu, jolloin pankki- tai luottokorttitietoja ei kerrota verkkokaupalle, vaan PayPal välittää maksun. PayPal on asiakkaalle maksuton palvelu.

Katso Tullin ohjeet ulkomaisista verkkokaupoista tilaavalle
Ohjeita ulkomaisesta verkkokaupasta ostavalle
Ennen kuin ostat -ohje

Suosituimmat verkkokauppatuotteet

 1. matkat ja lomat
 2. vaatteet
 3. viihde-elektroniikka
 4. tietotekniikka
 5. mediatallenteet
 6. kirjat ja lehdet
 7. kauneustuotteet
 8. luontaistuotteet

Verkko-ostaminen on turvallista, helppoa ja edullista, ostoksia voit tehdä omaan tahtiin milloin vain 24/7. Tutustu verkkokauppa-oppaaseen ja löydä laadukkaat verkkokaupat.