Vahva immuniteetti

Hyvä terveys on fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Vahva immuniteetti eli hyvä vastustuskyky suojaa, edistää ja ylläpitää fyysistä terveyttä ja hyvinvointia. Lue ja opi perusasiat, kuinka pitää huolta omasta ja läheisten vastustuskyvystä ja fyysisestä terveydestä.


Monet tekijät vaikuttavat vastustuskykyyn eli immuniteettiin ja hyvään fyysisen terveyteen. Tässä artikkelissa keskitytään fyysisen terveyden ja vastustuskyvyn eli immuniteetin vahvistamiseen ravinnolla, vitamiineilla ja terveillä elämäntavoilla.
 

Immuniteetti eli vastustuskyky

Kuten valtiolla ja kansalla on puolustusvoimat ja armeija turvaamassa kansakunnan elämää ja turvallisuutta vahingollisilta hyökkäyksiltä, on ihmisen fyysisellä keholla immuunijärjestelmä turvaamassa ja puolustamassa elimistön terveyttä ja elämää vahingollisilta tunkeilijoilta, viruksilta, bakteereilta ja muilta terveyttä vahingoittavilta tekijöiltä.

Fyysisen terveyden kannalta vahva immuniteetti eli hyvä vastustuskyky on yksi tärkeimpiä tekijöitä. Terveet elämäntavat vahvistavat vastustuskykyä tehokkaasti.

Immuunijärjestelmä

Immuunijärjestelmä jaetaan kahteen pääosaan, luontaiseen immuniteettiin ja hankittuun immuniteettiin, ulkoiseen ja sisäiseen puolustukseen.

Luonnollinen immuniteetti perustuu erityisesti terveeseen ihoon ja limakalvoihin. Ihon ja limakalvojen eritteet ja ruoansulatuskanavan mahaneste estävät tehokkaasti mikrobien pääsemistä elimistöön.

Hankittu immuniteetti syntyy immuunivasteen seurauksena. Se perustuu elimistön tuottamiin vasta-aineisiin ja soluvälitteiseen immuunisuojaan. Vastasyntynyt lapsi saa äitinsä hankkiman immuniteetin, koska äidiltä sikiöön siirtyneet vasta-aineet suojaavat vastasyntynyttä.

Hyvin toimiva immuunijärjestelmä pitää yleensä ihmisen terveenä, silti liiallista altistumista taudinaiheuttajille on kuitenkin viisasta välttää pitämällä huolta ympäristön ja käsien puhtaudesta.
 

Immuniteetin vahvistaminen

Huolehtimalla ihon terveydestä ja puhtaudesta, voit luonnollisella tavalla tukea elimistön vastustuskykyä. Hengityskanavan limakalvojen terveyttä kannattaa hoitaa ja ylläpitää, huolehtimalla sisäilman puhtaudesta ja sopivasta kosteudesta. Tarvittaessa voi käyttää ilmanpuhdistinta ja ilmankostutinta. Kun hengitysteiden limakalvot pysyvät kunnossa, eivät vahingolliset mikrobit pääse elimistöön aiheuttamaan vahinkoa. 

Jokainen ihminen voi vahvistaa immuniteettia, vastustuskykyään helposti jokapäiväisessä elämässään terveillä elämäntavoilla. Tärkeimmät tekijät ovat terveellinen ravinto, suojaravintoaineet, liikunta ja lepo.

Monipuolinen ravinto koostuu ravintoaineista, energia- ja suojaravintoaineista, hiilihydraateista, rasvoista, valkuaisaineista, kivennäisaineista ja vitamiineista. Terveellinen ravinto

Ihminen saa välttämättömiä ravintoaineita monipuolisesta ravinnosta. Elimistön on saatava näitä välttämättömiä ravintoaineita riittävästi hyvän terveyden ja vastustuskyvyn ylläpitämiseksi. Ravintolisiä käyttämällä voit varmistaa, että saat kaikkia ravintoaineita riittävästi.

Antioksidantit ovat elimistöä ja terveyttä suojaavia aineita. Useat vitamiinit ja kivennäisaineet toimivat antioksidantteina, niistä tärkeimpiä ovat A-vitamiiniC-vitamiiniE-vitamiini ja seleeni.

Erityisesti C-vitamiiniD-vitamiini sekä sinkki tukevat ja vahvistavat immuunijärjestelmän toimintaa ja vastustuskykyä. Maitohappobakteerit tukevat suoliston terveyttä ja siten hyvää immuniteettia.

Suojaravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet toimivat yhteistyössä ihmisen elimistössä terveyttä vahvistaen, edistäen ja ylläpitäen. Siksi on huolehdittava monipuolisesta ravintoaineiden saannista.

Kannattaakin turvata perussaanti monipuolisella ravinnolla, päivittäisellä monivitamiinilla sekä vahvistaa immuniteettiaan C-vitamiinilla, D-vitamiinilla, E-vitamiinilla, sinkillä ja seleenillä.

A-vitamiinin saantia voi tarvittaessa lisätä syömällä eläinkunnan tuotteita kuten maksa, maito, voi, juusto, kananmunat ja rasvaiset kalat sekä värikkäitä kasviksia kuten porkkanaa. A-vitamiini ylläpitää ihon ja limakalvojen hyvinvointia sekä tehostaa immuunijärjestelmää.

Klikkaa ja hanki: Monivitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit

Ravintolisillä voit helposti täydentää ravitsemusta ja vahvistaa terveyttäsi ja vastustuskykyäsi. Päivittäinen monivitamiini-lisä ja antioksidantit turvaavat monipuolisen ravintoaineiden saannin. Lue tarkemmin: Suojaravintoaineet.

Kohtuullinen liikunta tekee hyvää ihmisen terveydelle ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Liikunta on lääkettä, joka edistää kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Liikunta tuottaa terveyttä, kun se on säännöllistä ja usein toistuvaa. 

Liikunta kohentaa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Liiallista fyysistä rasitusta pitäisi kuitenkin välttää, sillä ylikuormitus aiheuttaa stressiä.

Stressi heikentää vastustuskykyä. Välttämällä liiallista stressiä ja huolehtimalla riittävästä levosta ja unesta voit tukea elimistön puolustusjärjestelmää ja terveyttäsi.

Lue tarkemmin: Terveysliikunta

Yhteenveto

Fyysinen terveys on hyvän ja onnellisen elämän tärkeimpiä osatekijöitä. Terveyttä voidaan määritellä jakamalla se erilaisiin osa-alueisiin, kuten fyysinen terveys, psyykkinen terveys ja sosiaalinen terveys. Kun haluat elää pitkän, terveen, hyvän ja onnellisen elämän, on sinun huolehdittava kaikista terveyteen vaikuttavista osa-alueista.

Terveys on kokonaisvaltaista hyvinvointia, jossa kaikki osa-alueet vaikuttavat toisiinsa. Terveys on toimintakykyä ja hyvän elämän voimavara. Hyvä fyysinen terveys vaikuttaa myönteisesti myös muihin terveyden ja elämän osa-alueisiin, kuten psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen.

Muut suositut artikkelit

LisääIloa elämään
Lue tästäOnnellisuus
RuokaTerveellinen ravinto
LiikuntaTerveysliikunta
Testaa terveytesiTerveyden pikatestit
VatsaVatsa kuntoon ruokavaliolla
Suojaa terveytesiSuojaravintoaineet ja antioksidantit
Info: Terveyden ja hyvinvoinnin periaatteet

Lähteet
Factum: Uusi tietosanakirja. 3, häb-kork. [Espoo]: Weilin+Göös. 2004.
Hedman, K. et al. (2011) Mikrobiologia, immunologia ja infektiosairaudet. Kirja 2, Immunologia. Helsinki: Duodecim.
Duodecim lehti. (2003) www.duodecimlehti.fi/lehti/2003/8/duo93530. Accessed 2 Mar. 2020
Kustannus Oy Duodecim (2019). Elimistön vastustuskyky (immuniteetti). [online] Duodecim - Terveyskirjasto. Available at: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01150 [Accessed 5 Mar. 2020].
Terveyskylä.fi. (2019). Miten voin parantaa infektiopuolustuskykyäni? [online] Available at: https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo/infektioiden-ehk%C3%A4isy/miten-voin-parantaa-infektiopuolustuskyky%C3%A4ni [Accessed 5 Mar. 2020].
Yliopiston Apteekki (2020). Flunssa pois! 10 tapaa vahvistaa vastustuskykyä [online] Available at: https://www.yliopistonapteekki.fi/ideat-ja-vinkit/flunssa-pois-10-tapaa-vahvistaa-vastustuskykya [Accessed 9 Mar. 2020].

Keywords: hyvä terveys, immuniteetti, vastustuskyky, hyvinvointi, ravinto, suojaravintoaineet, vitamiinit, ravintolisät, liikunta, C-vitamiini, D-vitamiini, sinkki, maitohappobakteerit